Pia, Henrik och Theo på vift i västra USA

Följ familjen Jakobsson Hanssons roadtrip i Västra USA sommaren 2016!
Namn:  
Lösenord:

Dina bilder

Huvudalbum
Phoenix - Las Vegas
LA - San Diego
Death valley - San Fransisco

Från dagboken

Sista brevet hem...
Hangarfartyg o Bollywood...
Wet wet wet...
Balboa...
Lyxshopping på Rodeo driv...
Slappt värre...
Universal...
Sully, Woody o vi!...
Muscles...
Brandrök o danskt wienerb...

Kommentarer

04/08 av Johanna
Härlig oförglömlig resa!

04/08 av Eva-Lena
Kul läsning😀 Nu h

04/08 av Mona
Ni gjorde resan i verklig

04/08 av Peo
Tack Pia för kul läsning

02/08 av Pia
Sant, Bosse! Fast här i S

Följ denna dagbok

RSS-feed

Sista brevet hem

Tid och Datum 2016-08-04 Plats Phoenix, Usa Kommentarer 4 Kommentarer

Lämnade San Diego 8.30 och hade en lång tur att se fram emot i bilen. Ganska blandad natur längs de 60 milen. Under några av dem följde vi den mexikanska gränsen, som var "skyddad" av staket,  en flod och taggtråd...jag antar att det är mer av den varan Donald Trump planerar. Känns inte bra.

Vi stannade faktiskt en gång på vägen - vid jordens mittpunkt! Mitt ute i ingenstans hade en miljonär byggt upp en anläggning i byn Felicity, och där, mitt inne i en pyramid, fanns jordens mittpunkt (t o m verifierat i Guinness rekordbok). Från pyramiden gick gångar mot en kyrka placerad på en kulle och längs gångarna fanns massor av granitblock där USAs historia var inristad. Makalöst stort och påkostat. 

Detta konstiga ställe hade nog inte riktigt peakat än som turistmål - vi var ensamma om att gå där i den 40-gradiga hettan. Men lite kul var det allt!

Kom till Phoenix på em. Hade först problem att hitta hotellet. Det visade sig att det bytt namn häromdagen. Så nu bor vi på Hilton minsann! Hämtade ut en hyrbil på en bilfirma för att sedan åka genom hela 5-miljonersstaden för att lämna tillbaka Volvon till "Henriks jobb".  

Imorgon blir det bad på hotellet hela dagen lång tills vi far mot flygplatsen vid 17 - tiden.

Vi har roat oss med att ta fram en topplista i bilen idag. Här är den!

Mest spelade låten i bilen -Cant stop this feeling med Justin Timberlake
Mest spelade artisten- Ariana Grande
Vanligaste sportbilen - Ford mustang
Bästa nöjesparken - Sea World
Bästa killet i magen - bergbanan California screamin - Disneyland
Blötast attraktionen - seaworld
Bästa hotellet - Anaheim
Galnaste staden - Las Vegas
Bästa utsikten - Grand canyon från flygplanet
Största positiva överraskningen - Bodie ghost town och Death valley
Sämsta turistattraktionen - Geisern Old faithful i Napa
Största misslyckandet - att vi aldrig hittade Falcon Crest
Mest trött på -bilköerna och restaurangkedjorna
Fräckaste byggnaden - Walt Disney Concert Hall LA
Mest osannolika turistattraktion - jordens mittpunkt
Mesta badaren - Theo
Bästa med amerikanerna - känslan för service
Bästa drycken - vatten!
Finaste fotona - Antelope canyon o Horse shoe bend
Bästa maten - nä. Men brownien på Applebee's  var fin.
Bästa shoppingen - Nordstroms rack
Theos bästa tidsfördriv i bilen - surfplattan
Pias bästa utlästa bok - Offer utan ansikte av Ahnhem
Bästa hjälpmedlet - GPSen
Bästa äventyraren - Theo i Mammoth lakes
Tråkigast att se - alla uteliggare
Starkast - killen på Muscle beach som gjorde armhävningar i handstående 2 m upp i luften
Roligast - varje gång vi blivit genomblöta
Skönast - stunderna vid poolen
Längsta - godstågen, över 100 vagnar!
Mest genuina  - nä..möjligen den gamla stadsdelen el Pueblo i LA.
Varmast- Death valley 51 grader c.
Mest oväntat fina - Lastbilarna
Mest snurrigt - alla tornados
Då hade vi mest tur - när bilen framför oss tappade en cykel rakt framför oss
Mest öde - de övergivna motellen o affärerna i de gamla guldgrävsrstäderna
Mest ödeläggande - alla skogsbränder
Kallast - på bergstoppen i Mammoth lakes
Bästa köpet - en tub R134- a (Henrik får förklara. ..)
Bästa tidsfördrivet i bilen - MNM-bingo (jag förklarar den eminenta tävlingen för den som undrar).

Vill till sist tacka alla som läst dagboken. Kul att veta att ni hängt med!

Snart hemma igen!


 

Läs mer och kommentera

Hangarfartyg o Bollywood

Tid och Datum 2016-08-03 Plats San Diego, Usa Kommentarer Inga kommentarer

Förra gången jag äntrade ett amerikanskt hangarfartyg var det kväll och jag var iklädd klänning och skor med höga klackar. Det skedde på Rhodos i sällskap med några glada, möjligen lite förfriskade Nossebro- och Vara tjejer för sisådär 20 år sen.

Idag var det dags igen. Hangarfartyget Midway slutade användas i slutet på 90-talet o blev då museum. Det hade använts från strax efter 2a världskriget, under Vietnamkriget o Operation Desertstorm bland annat. Vi gick runt med guide i lurar o fick se hur de 4500 som höll till där  bodde och jobbade. Flygplan och helikoptrar visades också upp. Mycket intressant - Theo var eld och lågor.

Efter lunch och Ben & Jerry-glass i Seaport Village (där vi ju även var igår) åkte vi in i downtown och kollade in de gamla gaslamporna som ska vara lite speciella  - säkert fina i mörkret.  Sen tog vi den långa bron över till Coronado o gottade oss på den enormt långa och breda sandstranden i några timmar. Gott om plats och fantastiskt väder. Enda störande momentet var några ihärdiga fiskmåsar som inte ville lämna våra saker i fred.

Vår San Diego-vistlse avslutades med indisk mat till ackompanjemang av äkta Bollywood-popvideor. Det ni!
Imorgon blir det i princip sträckkörning åter till Phoenix, 55 mil. 

Läs mer och kommentera

Wet wet wet

Tid och Datum 2016-08-02 Plats San Diego, Usa Kommentarer Inga kommentarer

Vi har haft en underbar dag på Sea World.  Universal o Sea World har båda varit fantastiska parker för hela familjen - med den stora skillnaden att det idag varit oväntat lite folk och därmed inga köer! Vi var på plats när det öppnade och förstås var det inte så mycket folk då, men det höll alltså i sig hela dagen.

Började med att åka en bergbana 2 gånger på raken. Theo skulle vara 48 tum för att gå åka och vi kan konstatera att 48 tum är kortare här än på Disneyworld. Han var stolt och ivrig kan ni tro.

Klarade också av flera shower. Theo har ju så länge jag kan minnas pratat om späckhuggare. Nu fick han äntligen se dom. Vi skulle också sitta längst fram för att bli ordentligt våta - besvikelsen var därför stor när nästan alla andra blev träffade av späckhuggarnas vågor men inte vi. Detta togs igen med råge flera gånger under dagen. Inte minst jag själv drabbades av delfinernas leklust och när vi åkte nån Flumeride-liknande historia blev jag genomvåt igen.

Shower såg vi alltså med späckhuggare och delfiner och dessutom med sjölejon och till sist en med husdjur. De hade fått ihop hundar, katter, grisar, piggsvin, ankor, strutsar, papegojor, duvor o dessutom kängurur i sin show - så det hände verkligen nåt hela tiden. Ganska kul när det sprang in 3 vita katter i en lucka och så kom det ut 3 svarta istället, och en annan gång sprang det in en minicollie o ut kom en stor.

På Annas förslag (som ju bodde här för lite drygt 25 år sen) åkte vi sen till Seaport Village och åt middag. Ett mysigt område med strandpromenaden mot San Diego bay,  massor av restauranger o affärer.  en bit bort såg vi ett enormt hangarfartyg - San Diego är ju en stad fylld av militärer inom marinen. Detta fartyg vill Theo besöka - kanske imorgon.

Vår resa börjar närma sig sitt slut. Det kommer ta tid att smälta alla intryck! Och när vi kommer hem behöver jag nog semester...

Läs mer och kommentera

Balboa

Tid och Datum 2016-08-01 Plats San Diego, Usa Kommentarer 2 Kommentarer

Idag har vi checkat in på vårt näst sista hotell för denna resan -i San Diego och här stannar vi 3 nätter!

Resan hit gick via fina kuststäder, den ena finare än den andra. I Newport beach, som nog var höjdpunkten ändå, tog vi en lite färja  som rymde 3 bilar över till Balboa Island - en liten idyll 5 min från fastlandet. Allt var super"puttenuttigt", med små välskötta hus och trädgårdar och med den amerikanska flaggan hängande i praktiskt taget varje trädgård. Jag läste en gång att Maria Montazami rekommenderade denna idyll o det förstår jag verkligen.

Vi stannade till i Oceanside och åt lunch på 101 Diner,  en äkta gammal Diner från 1928. Där träffade vi också Bob som kör historisk racing och som via nätet hälsat oss välkomna hem till honom för att se på hans bilar. Bob, som var pensionerad brandman sen över 20 år, och hans fru bodde i ett idylliskt villaområde o hade förstås stort garage, många bilar och jättestor husbil o släpkärra... Theo o jag gick in i huset med frun (som jag tappat namnet på) och pratade en stund medan garage-studiebesöket pågick. Trevligt!

Här i San Diego bor vi intill en marina varifrån sportfisketurer verkar anordnas i stora lass. Har legat vid poolen i em o ätit middag alldeles i närheten. Lätträknade är de gånger då vi inte behövt ta bilen till middagen.  Är det något som kan klagas på här är det verkligen möjligheterna att gå eller cykla!  Finns knappt övergångsställen eller trottoarer.

Imorgon blir det Sea World! 

Läs mer och kommentera

Lyxshopping på Rodeo drive

Tid och Datum 2016-07-31 Plats Los Angeles, Usa Kommentarer Inga kommentarer

Idag hade vi betydligt bättre tur med trafiken, när vi åkte in mot LA. Berodde väl troligen på att det var lördag!

Vi började med en sväng bland skyskraporna i Downtown. Framför allt kollade vi in Disney Concert  Hall - en häftig byggnad.

Alldeles bredvid, mitt i storstan,  ligger El Pueblo, den äldsta delen av LA. Strosade en stund bland marknadsstånden och restaurangerna där - kändes som vi kommit till Mexico, av utbudet att döma.

Sen var det dags för ett nytt försök att åka upp till Griffith-observatoriet för att därifrån kolla in Hollywood-skylten. Denna gången gick det bättre, även om diset/smogen förstörde sikten en aning.

Turen gick vidare till Hollywood boulevard där vi först käkade lunch. Gatan kändes ganska sjabbig o tilltufsad, jag hade nog förväntat mig nåt annat. Där fanns också Walk of fame,  med alla stjärnorna i trottoaren. Vi gick en liten bit - de flesta namn var okända för mig.

Från Hollywood blvd var det inte långt till Sunset blvd.  Inte heller denna gata kändes så märkvärdig. Vi lokaliserade den klassiska rockbaren Whiskey a go go, som då inte var öppen utan riggade för konsert.

Nästa mål var Beverly Hills.   Här var det minsann ordning o reda, husen var lyxiga o bilarna dyra - och tvättade. Henrik frågade visserligen om det var något jag ville ha när vi körde längs Rodeo drive,  men jag kände inte att jag behövde något. ;-)

Vi avslutade med att åka upp på Mulholland drive för att se staden från bergen. Vräkiga hus fanns det här!

Efter en stund vid poolen har vi ikväll ätit på Applebee's - bästa kedjan hittills!

Imorgon blir det San Diego.  

Läs mer och kommentera

Slappt värre

Tid och Datum 2016-07-30 Plats Los Angeles, Usa Kommentarer Inga kommentarer

Gårdagen sammanfattas kort o gott med poolhäng. Sov länge o lång frukost. Sen blev det vår stora fina hotellpool hela dagen med undantag för lunchen, då IHOP (international house of pancakes) fick sig ett nytt besök.

På kvällen åkte vi en sväng till närmaste Walmart för lite shopping innan middagen. Kort o gott - en slappadag! 

 

 


 

Läs mer och kommentera

Universal

Tid och Datum 2016-07-29 Plats Los Angeles, Usa Kommentarer Inga kommentarer

Igår hade vi en toppendag på Universal studios. Och lång dag dessutom,  kom hem så sent att jag inte orkade skriva dagbok.

Universal var ytterligare ett nöjesfält - men så mycket mer i min smak än Disneyland. Dels kändes alla attraktioner mer moderna o dels var det nog också lite roligare figurer; Minions, Shreck o Simpsons  (Henrik var lycklig!).

Flera av attraktionerna utgjordes av äventyr i 4D där man satt i stolar eller soffor som rörde på sig när man åkte runt i världarna. Och det kompletterades dessutom med att det blåste eller kom vatten på en ibland. Åsnan i Shreck nös    t ex så att snoret for rätt i våra ansikten!

Rundturen i Universal studios var också suverän. Åkte runt bland olika kulisser, bland andra Wisteria Lane, där Desperate Housewifes bor, vi såg Hajen, som slog sina käftar i en kvinna som simmade, och åkte förbi Bates motell i Psycho.

Bussen körde också in i några mörklagda tunnlar där det spelades upp häftiga 4D - äventyr.  Vi befann oss en gång på en tunnelbanestation, där det blev jordbävning, ett tåg spårade ur o det började forsa in vatten. Verklighetstroget! Och när vi var i en Westernstad började det plötsligt regna och åska - nästan så att man trodde på det.

Vi åkte egentligen bara en traditionell attraktion - en Flumeride-liknande historia i Jurassic park-miljö som vi köade för i 90 minuter ( det var Theo som insisterade). Gott sug i magen, och genomblöta. Skönt i värmen. Det fanns också ett Funland för kidsen, där de kunde leka av sig under sprutande vatten (som också finns på Legoland).

När vi vid 21-tiden var klara tänkte vi oss en tur för att se Hollywood-skylten. Den ses tydligen bäst från Griffith-observatoriet. Nära observatoriet ligger Greek theater,  och där var det denna kväll utsåld konsert med The Nationals (indierockband), vilket komplicerade vår resa upp till observatoriet. Och när vi väl kom upp, visade det sig att Hollywood-skylten inte är ljussatt -så den syntes knappt. Däremot såg vi en stor del av LA..

 

Läs mer och kommentera

Sully, Woody o vi!

Tid och Datum 2016-07-28 Plats Los Angeles, Usa Kommentarer Inga kommentarer

Denna dag kan kort och gott sammanfattas "Disneyland"! Det finns ju två parker o H vi valde den med tillnamnet Adventure. Här fanns fler åkattraktioner i Theos smak och också teman från de lite nyare Disneyfilmer som klarats av på senare år, t ex Monsters Inc o Cars.

Var där vid 8-tiden ( gick shuttlebus från hotellet) och hemma igen vid 19. Då kände vi verkligen att vi inte orkade mer. Det har varit ordentligt varmt hela dagen. vi har druckit mängder av vatten,  ändå är man fortfarande törstig.

Vi åkte de flesta attraktioner som gick att åka på. Henrik o jag åkte t o m bergbanan (i omgångar förstås) och den var nog den vassaste jag upplevt. Vi kom som tur var underfund med deras fast track-system som innebar att man kunde hämta ut åkbiljetter i förväg för att sedan, efter nån timme, få gå före i kön. Detta var ju fantastiskt! All åkning o andra attraktioner ingick i priset (som nästan gick på 3000 kr för oss tre, så det hade väl varit skit annars...).
Vi avslutade att se deras parad där bl a Toy Story,  Hitta Nemo, Cars o Monsters Inc var med. Jättekul!

Vi häpnade över alla till synes normala barn som kördes runt i rullstolar (när de var för stora för sulkys).  De orkade alltså inte ta sig runt i parken till fots. Snacka om folkhälsoproblem!

Nu laddar vi batterierna för ännu en het dag imorgon,  fast på Universal studios!

 


 

Läs mer och kommentera

Muscles

Tid och Datum 2016-07-27 Plats Los Angeles, Usa Kommentarer Inga kommentarer

Inledde dagen med ett strög i Ventura. Först längs beachen o sen dowtown. Även här hade dom en fin city hall. Vi avslutade med att åka upp på ett berg o kolla på utsikten över staden. Henrik konstaterade att det nog var här som Maria hånglade upp surfarpojkarna under solnedgången... 😆

Sen blev det ett par timmars strosande o lite shopping på Camarillo Outlet. Vidare in mot stan.

Stannade vid Malibu beach en stund. Vågorna gick höga men Theo badade allt ändå, fast vid strandkanten. Betydligt varmare här än i SF!

Nästa stopp var platsen där CJ, Mitch Buchannon m fl höll till på 90-talet - Venice beach. Här var det ett helt annat drag än i lugnare Malibu. Kollade förstås också in de spänniga muskelbyggarna på Muscles beach. En var helt makalös o utförde övningar som inte var av denna värld.  

Sen köade vi oss fram (igen) till vårt boende i Anaheim. Gästerna bjöds på lite barbecue, som vi precis hann till, och sen tog Henrik o Theo ett sent bad till solnedgången.

Har just hört fyrverkerierna från Disneyland smälla. Imorgon är det vår tur att klara av det stället!

 

 


 

Läs mer och kommentera

Brandrök o danskt wienerbröd

Tid och Datum 2016-07-26 Plats Ventura, Usa Kommentarer Inga kommentarer

Idag har resan gått söderut från Monterey till Ventura.

Men först måste jag berätta lite om Theos funderingar kring alla stora (överviktiga) amerikaner. Han frågar mycket om hur de blivit så stora och vad vi än äter så undrar han om det är nyttigt eller inte. Igår kväll strax innan han somnade kom han på att man skulle instifta en lag mot pommes frites... Bra idé, varken Theo eller jag är överdrivet förtjusta i pommes frites. Theo är inte jättekräsen, men att inte gilla pommes, hamburgare och "sticksvatten" (kolsyrat) i ett land som USA kan vara lite knivigt emellanåt.

Planen var alltså Hwy 1 söderut idag. Dock med viss oro eftersom vi hört om skogsbränder som härjar i närheten. Vi hann inte åka långt innan vi mötte 8 brandbilar, som troligen jobbat natt. Sen under några mil såg vi över 60 brandbilar (kul för Theo att räkna) och brandröken kändes in i bilen. Jag hade aldrig tänkt tanken innan vi åkte att vi skulle märka av skogsbränder så här, eller se resultatet av tidigare.

Tyvärr blandades brandröken dessutom med dimma under vår tur längs 1an. Vilket bland annat gjorde att Bixby bridge, den gamla fina bron, inte riktigt kom till sin rätt. Det dröjde också till ganska långt söderut innan det klarnade upp såpass så att vi såg havet ordentligt. Detta var ju en missräkning med tanke på alla fina vyer som är längs Big Sur.

Ett mål längs vägen var Hearst castle. Den gamle tidningsmogulen Randolph Hearst lät bygga ett vräkigt slott efter europeiska förebilder. När vi fick reda på att man var tvungen att åka buss upp till slottet samt gå en guidad tur, la vi denna plan på is och for vidare. Åt lunch nere vid havet inte långt från den jättelånga pir som samme Hearst hade låtit anlägga.

I en liten beach - stad,  Pismo, tog vi en glass. Där hade de en State Vehicular Re creation Area på beachen. Dvs man kunde ta vilket fordon man önskade o stolleköra som man ville. Henrik var sugen!

Efter ett tag gick vägen lite mer in i landet o vi körde förbi massor av stora grönsaksodlingar. Ett par mil in i landet låg Solvang - en urmysig liten stad grundad av 3 danskar för ca 100 år sen. Korsvirkeshus, danskt wienerbröd o fullt av skyltar med dansk koppling. Dessutom strålande väder - detta gillade jag skarpt!

Henrik hade fått tips om att den bästa burgaren fanns i Goleta, strax före Santa Barbara. Där blev det alltså kvällsmat, innan vi vid 19.30 rullade in i Ventura.

Läs mer och kommentera

Hej hej Conny Ray

Tid och Datum 2016-07-25 Plats Monterey Kommentarer Inga kommentarer

Vi gick upp tidigt för att "göra" Santa Cruz på morgonen istället. (Igår var det ju bilkaos,  remember?). Vad möts vi av när vi närmar oss strandpromenaden? Jo, avspärrningar och massor av löpare... Wharf to wharf - loppet skulle äga rum visade det sig. Därmed la vi ner planerna på denna stad. Är ju bra att det finns nåt kvar när vi åker hit nästa gång.

Vidare längs Highway 1 mot Monterey. Vars namn påminner mig om en trollkarl, Conny Ray, som uppträdde på julfester för oss barn när vi gick i låg- o mellanstadiet. Jag minns honom som halvrolig o att han uppmanade barnen att skrika "Hej,  hej, Conny Ray" när han skulle trolla. Nej, det var verkligen dåligt. Samma känsla som Staffan Westerberg (så känns det nu, efter 40 år...)


Stannade till en kort stund på en marknad innan vi åkte mot ännu en av resans höjdpunkter - i varje fall för Henrik: Laguna Seca. En racingbana där många stora tävlingar avgjorts. Banan är känd för sin korkskruv, där förarna efter en snabb raka får manövrera sig igenom just en "corkscrew" i nedförsbacke . Henrik hade via Apex speed (forum på nätet) haft kontakt med en förare som också kör historisk Formel racing o fått reda på att det var tävling.
Vi tillbringade ett par trevliga timmar där med att titta på race och gå omkring i depån. Ungefär likadant som tävlingarna hemma, fast banan var större.

Sen blev det lunch o strosande på Montereys Fishermans wharf. Gårdagens strålande väder hade idag en tillfällig baksmälla och det var ganska kylslaget o blåsigt på strandpromenaden. Men platsen var rolig med affärer,  restauranger o full fart. 

Sen tog vi bilen och åkte den s.k 17 mile road. En väg i huvudsak längs havet med fantastiska vyer. För att inte tala om husen som låg där. Turen avslutade vi vid den lyxiga golfbanan Pebbles beach. Satte oss utanför klubbhuset o tog en öl (jag) medan vi tittade på inspelen på 18e hålet. Dagens höjdpunkt för min del! Också lite kul att konstatera att även spelarna på Pebbles gjorde dåliga inspel ibland. Och kissade på toalettringen gjorde de minsann också.

Söder om Monterey ligger Carmen - staden där Clintan en gång var borgmästare. Åkte hela vägen längs havet och bara njöt av de superfina husen, många i bungslowstil, men alla olika och unika. Utsikten över den vita stranden var magnifik och hela vägen kantades av cypresser, både i trädgårdarna och längs vägkanten mot havet.
Gå gärna in och läs mer om Carmel här:
http://www.carmelcalifornia.com/fun-facts-about-carmel.htm
Där kan du bl a läsa om att det finns en lag som förbjuder en att gå i högklackade skor! 

Läs mer och kommentera

Tillbaka till värmen

Tid och Datum 2016-07-24 Plats Scotts Valley, Usa Kommentarer Inga kommentarer

När vi lämnat hotellet i San Fransisco var planen att ta oss till Santa Cruz nån timme söderut.  Vägen gick via Silicon Valley för att spana in alla IT-företagen. Inte massor att se egentligen,  men ändå kul att t ex se Facebook o Google IRL.

Sen hamnade vi i en bilkö big time. När vi stått stilla/krupit fram under nån timme vek vi av och körde slingriga vägar över bergen istället. Först blev det lunch i en mysig liten by, Saratoga, som verkade ha lika många restauranger som invånare. Kanongod thaimat! Det är över huvud taget så mycket roligare att äta på restauranger som inte tillhör någon kedja. Smash Burger,  Chili, Applebee's, Denny's, Chipotle, Pollo Loco - kedjorna tar aldrig slut...

Bilkön återkom när vi anlände till Santa Cruz. Vi körde längs hela strandpromenaden och kunde allt förstå varför alla valt att åka dit. Det var ju en jättefin strandremsa som sen övergick i ett nöjesfält med bland annat 3 bergbanor.

Vi var trötta på alla köer så valde att åka o bada på hotellet istället. Efter lite baduppehåll i SF pga blåsten så hade vi alla lite abstinens. Det blev tjo o tjim i poolen ett par timmar istället för att leta parkering i Santa Cruz. Avslutade med att äta cambodjanskt!

Läs mer och kommentera

Världens bästa GPS-tant

Tid och Datum 2016-07-23 Plats San Fransisco, Usa Kommentarer Inga kommentarer

Idag tog vi vår V60 Polestar (till er som undrat) o åkte tidigt in till stan. Började med att strosa lite i China Town - SF är staden med flest kineser utanför Kina! När jag ändå är inne på statistik: SF ligger på 3e plats i USA när det gäller hur många av 100 som är med på listan med de mest förmögna (New York o Kansas ligger före). Samtidigt toppar de tyvärr listan på fattiga o uteliggare - vilket vi tydligt sett. Här talar vi alltså klassklyftor.

Sen strosade vi längs Fishermans warff några timmar. Kul där var ett Mechanical Archade Museum, fyllt med olika spelmaskiner från tidigt 1900-tal o framåt. Alltifrån klassiska flipperspel och Pacman till maskiner som spådde en eller tolkade hur man kysstes! De flesta spel kostade dessutom bara 25 c så det var skoj att testa maskinerna. 

Efter ännu en lunch på Rainforrest café (den förra ägde rum i Vegas) kollade vi in sjölejonen som håller till i solen vid Pier 39.

Sen till Mission Dolores Park en bit upp i staden. En vacker, backig oas med stor gräsmatta o en kul lekar där Theo for runt ganska länge.

Vår SF - vistelse slutade med en tur upp till Twin Peaks, ett par bergstoppar där man fick en fin vy över hela stan!

Under hemresan fick vår GPS-tant bekänna färg. Vi ville äta indisk mat och litade på hennes guidning. Och oj, så bra det blev!

Imorgon lämnar vi Frisco o åker söderut.

Läs mer och kommentera

Jakten på Falcon Crest

Tid och Datum 2016-07-22 Plats San Fransisco, Usa Kommentarer Inga kommentarer

Började denna torsdag med stortvätt. Alla hotell har ju tvättmaskiner här, mycket behändigt när man är ute ett tag. Vi lade även en liten stund på att reta oss på 2 japanska män som valde att ta sin morgoncigg alldeles bredvid vårt frukostbord. 

Idag var planen att bege oss mot Napa valley o alla vinfält. Vi skulle även leta rätt på vingården där Falcon Crest spelades in!

I Napa finns en stor outlet o där la vi först ett par timmar följt av lunch. När vi skulle lämna såg vi att en skogsbrand brutit ut några km från outleten.  Det vällde upp rök och det tog säkert tid att få ordning på det. På vägen till SF häromdagen passerade vi förresten det gigantiska område som drabbades av brand 2013 (?). Helt omöjligt att sätta sig in i den problematik de har här!

Runt Napa fanns förstås vinfält i stora lass. Vårt nästa mål var dock - en gejser.
En gård hade haft tur och få en "vattenspruta" på sitt område och detta gjorde de sig en hacka på minsann. Gejsern,  som drog igång o sprutade en  stund ca var 5e minut var rolig att se men entrén var i överkant. De hade visserligen ett gäng getter och en trött lama att titta på också men...

På vägen från gejsern startade så jakten på Falcon Crest. Jag hade tagit reda på att vägen hette Spring Mountain, men jag hade inte den exakta adressen. Henriks motto har alltid varit "resan är allt, målet inget"  och det fick vi ta till nu. Åkte en vackert slingrande väg mellan mängder av vinfält - men vi såg varken till Angela Chansning,  Chao Li eller Falcon Crest. (Nu efteråt har jag surfat reda på vilken gård det var).

Glädjande med att vi inte hittade Spring Mountain Viniard, var att vi hamnade i staden Sonoma på hemvägen. Sonoma o Napa konkurrerar om vinproduktionen. Sonoma var mycket pittoreskt, och vi hade gärna stannat där längre ifall tiden funnits. Roligast av allt var att vi ändå nu fick en smak av Falcon Crest, eftersom Sonoma City Hall i serien utgjorde "kommunhuset" där Chase var politiker ett tag o dit Angela åkte o domderade. Huset var jättefint!

Det blev ingen vinprovning denna gång, men några lokala viner köptes in i mataffären.

På hemvägen körde vi in i Berkeley,  universitetsstaden. Ligger bredvid Oakland där vi bor. Kul att köra runt i universitetsområdet o se alla gamla anrika byggnader där många nobelpristagare studerat.

Läs mer och kommentera

Flykten från Alcatraz

Tid och Datum 2016-07-21 Plats San Fransisco, Usa Kommentarer Inga kommentarer

Idag var det alltså dags för Alcatraz. Åkte i god tid med tanke på bilköerna, men allt gick betydligt fortare idag. När vi åkte hem från stan vid 20-tiden var köerna bedrövliga, så de jobbar väl mellan 10 o 20 ca San Fransiscanerna!

Alcatraz låg ca 20 minuters båttur från stan. Fängelset las ner på 60-talet o rymde ca 300 interner, varav den kändaste väl var Al Capone. Spännande att se cellerna som 3 interner grävt sig ut ifrån o där 2 är fortsatt försvunna. Innan det blev fängelse var det en militär anläggning och 1969 ockuperades den tomma anläggningen av indianer under 19 månader. Deras ockupation ledde glädjande nog till lite förbättringar för urinvånarna!

När vi var åter på fastlandet åt vi lunch på Pier 39, där restauranger o affärer varvades. Mycket turistiskt o nästan lite Vegas känslornas som kom tillbaka.

Sen tog vi bilen mot de backigaste kvarteren o Lombard Street. Makalöst kuperat! Det är härifrån man ofta ser foton från Frisco! Jag undrar alltid om barn som bor på såna här ställen nånsin kan lära sig att cykla - eller spela fotboll för den delen!

Sen var Theo leksugen.  Åkte därför, efter ett tips från Pia, till Alamo Square. Vi möttes tyvärr av ett stängsel runt hela parken pga ombyggnation.
Vi tittade först på de urfina små husen i olika färger som låg vid parken, innan vi drog vidare till Botaniska parken, där vi till slut (parken var gigantisk) hittade en lekplats till Theo.

Vi var inte helt nöjda med åsynen av Golden Gate i dimma igår, så vi åkte tillbaka o såg den nu i sin helhet. Efter ett tips åkte vi också över till andra sidan, upp i bergen, till Marin head lands,  där utsikten över "den gyllene porten" var fantastisk! En bra avslutning på dagen!

Läs mer och kommentera

Bilköer väl värda mödan

Tid och Datum 2016-07-20 Plats San Fransisco, Usa Kommentarer Inga kommentarer

För första gången denna semester var det molnigt o kallt när vi vaknade. Dessutom funkade inte duschen. Grrr.

Planen var en tur norrut genom stan med slutmål Stinson beach, som ska vara en av västkustens bästa stränder. Till att börja med skulle vi reka hur lång tid det tog att åka till piren från vilken båten till Alcatraz går imorgon. Och det var nog tur, för det tog tid vill jag lova! Hamnade i en bilkö över Bay Bridge, där vägtull skulle betalas o det visade sig ta 1,5  innan vi var framme. Det kommer vara väl värt den tiden är jag säker på. Hela vägen längs Fishermans wharf såg väldigt lovande ut, och där lär vi strosa flera gånger.

Kom så till SF:s flaggskepp  Golden Gate-bron, som lite grand gömde sig i dimman. Vi trotsade förstås blåsten och gick ut o fotade bron från alla tänkbara håll.

Sen blev det lunch i den bedårande lilla byn/stan Sausalito, som låg vid andra ändan av bron. Jättefina hus låg i bergssluttningen ner mot huvudgatan, som var full av butiker o restauranger. Någon har jämfört byn med Båstad i en artikel jag läste, men detta hamnade allt betydligt högre på min topplista på mysiga ställen.

Efter Sausaluto tog vi Hwy 1 mot Muir Woods, där vi gick en fin skogspromenad längs en flod med enorma Redwoodträd runt oss. Det finns ännu större träd längre norrut (som kan köras igenom med en bil!), men dom hinns inte med denna resa. På promenaden träffade vi dessutom  på både Bambi o Puff o Puff - uppskattade inslag. Att vi dessutom såg ett gäng sälar som låg o solade sig lite längre fram på resan var ännu roligare!

Till slut nådde vi Stinson beach - en lång sandstrand dit vi tog oss på serpentinvägar. Trots att solen börjat skina igen efter lunchtid, var det endast Theo som tog på sig badbyxorna o blötte ner sig till knäna.

Sen drog vi hemåt, återigen i lite bilköer. Vi hade inga tider att passa, så det var helt ok. Köpte förresten ett par olika kortlekar på Target - en med info om USA:s stater och en om världens flaggor. Dessa kostade en dollar styck o ett perfekt tidsfördriv att diskutera o fråga varandra om i bilen. Fanns sådana kortlekar om massor av ämnen. Kul för en frågesportsnörd som mig!

Läs mer och kommentera

Covered bridge

Tid och Datum 2016-07-19 Plats San Fransisco, Usa Kommentarer Inga kommentarer

Idag hade vi inte särskilt lång resväg mot San Fransisco. Tog därför lite småvägar från Sonora. Stora fält med massor av kossor varvat med nån slags fruktodlingar,  kanske citroner?

Stannade till i en by för att titta på en "covered bridge". Ni som sett Clintan-filmen Broarna i Madison country vet vad jag menar. Man bygger alltså ett hus över sin träbro  för att skydda den mot väder och vind. Kanske vore en bra investering i Nossebro för att skydda den nyrenoverade träbron där? Vackert i allafall!

Kom ganska tidigt till hotellet,  som ligger i förorten Oakland. För första gången under resan var boendet lite annorlunda, med kök, sovrum o vardagsrum. Skönt med lite mer utrymme.

Som vi visste är klimatet annorlunda här. 3 mil härifrån var det 30 grader, och här är det nog 20, och blåsigt. Men solen skiner fortsatt!  Efter lite bad i poolen tillbringade vi em vid köpcentrat intill o avslutade sen med en pasta.

Imorgon tar vi nog bilen och "strögar" runt lite i SF. Vi ser siluetten av Golfen gate härifrån, men vi vill förstås komma närmare. 

Läs mer och kommentera

Yosemite o golf

Tid och Datum 2016-07-18 Plats Sonora, Usa Kommentarer Inga kommentarer

Ville ogärna lämna hotellet i morse, när Stenson ledde med 2 slag. Men vi skulle ju vidare mot Yosemite, och jag vet ju nu att han klarade sig nu trots mina hejarop.

Det visade sig att fler än vi tänkte åka till nationalparken Yosemite denna söndag. De andra parkerna, Grand Canyon och Zion  har inte varit i närheten av lika överhopade med folk. Vi tyckte inte heller att parken hade lika mycket att bjuda på som de andra. Men några fina vyer blev det förstås. Vi fick också ta del av djurlivet - först när vi precis klarade att inte köra över ett par coyotes, och sen när vi hade sällskap av flera chipmunks (Pigg o Puff) till lunch.

När vi väl tagit oss igenom parken märktes en förändring i omgivningarna. Tätare mellan husen, mer ordning o reda, t ex i trädgårdarna.

Imorgon drar vi vidare till San Fransisco, där vi stannar i 5 nätter! 

 

 

 

Läs mer och kommentera

Mammutar och björnar

Tid och Datum 2016-07-17 Plats Mammoth Lake, USA Kommentarer Inga kommentarer

Roligt med ett så blandat innehåll på vår semester. Mammoth Lake har visat sig vara en enorm skidort, som nu på sommaren huserar mountainbike-cyklister i stora lass. Idag hade vi till och med nöjet att titta på national championships i Mountainbike! Häftigast var downhill - ofattbart att de inte faller när de slänger sig ut för stupande backar. Imponerande!

Bor på hotell Alpenhof. Hotellrummen verkar vara identiska i hela USA, alla rum har haft samma upplägg med två queen size-sängar, och mängder av kuddar. Vem använder dom???

Frukostvärdinnan berättade att hon sett en björn på vägen till jobbet. Överallt är det varningsskyltar om att inte lämna mat kvar i bilen etc. Vi har dock sluppit se någon.

Efter frukost åkte vi till ett område där massor av liftar utgick ifrån och där vi tog en gondol upp till en av Sierra Nevadas bergstoppar. Från de 51 graderna häromdagen i Death Valley, till kanske 25 här. Friskt i luften och härligt att andas! Efter lite foton på oss och den snö som faktiskt fanns där, tog vi gondolen ner igen.

Eftersom de hade en Adventure park där vi var, köpte vi ett band till Theo, vilket innebar att han kunde klättra klättervägg, åka Zip-line (linbana) och hoppa studsmatta fastspänd i sele (heter säkert nåt annat?) la vi sen ett antal timmar på dessa aktiviteter. Theo var en fena på klätterväggen. Perfekt att han fick "springa av sig" lite. Äventyret avslutades med att han fick en spindel o spindelnät målade i ansiktet. Kul när vi tvättade av det senare - eftersom solen tagit så mycket hade han ett vitt spindelnät kvar i ansiktet även efter tvätt.

Vi åkte sen en tur och kollade bland annat på ett par fina sjöar, Twin Lake, med ett mäktigt vattenfall. Hade definitivt varit möjligt att vara här längre.

Imorgon kör vi vidare i riktning San Fransisco. Fast vi kommer att stanna till längs vägen i en by/stad som heter Sonora. Får se vad morgondagen har att erbjuda!

Läs mer och kommentera

Guldgrävarland

Tid och Datum 2016-07-16 Plats Mammoth Lake, USA Kommentarer Inga kommentarer Dagens huvudmål var Bodie Ghost Town - en gammal guldgrävarstad som lämnades rätt upp o ner när det inte längre fans nån business kvar på stället. Vi lämnade Tonopah efter att vi åkt upp till platsen där silvergruvan varit under Tonopahs storhetstid. Det fanns ett museum där, men vi hoppade over det. Sen väntade en biltur på 25 mil. Stora vidder. men ändå såg man nästan hela tiden berg i horisonten. Under många mil såg vi inte ett hus så långt ögat nådde, och det var verkligen ingen trängsel på vägen. Många nedlagda och öde hus och motel längs vägen - hade ibland varit spännande att veta lite mer om bakgrunden. Antar att många fått lägga ned i takt med att gruvdriften försvunnit i t ex de städerna som vi just besökt. Tog en kaffe i en nästan öde liten håla, Benton. Mitt emot macken/cafét låg en annan nedlagd mack, och stället vi var på väntade nog samma öde inom kort skulle jag tro. Kom till en vacker sjö, Mono Lake, där vi stannade till en stund. Det visade sig vara en ganska stor turistattraktion, med rauk-liknande formationer som stod upp ur sjön. Bergen speglade sig dessutom vackert i det spegelblanka vattnet. När vi har kört har vi konstaterat att skogsbränder är betydligt vanligare än man nånsin kunde tro. Många nedbrända träd här och där, ibland mycket nära bebyggelse. Usch vilka öden en del säkert råkat ut för på grund av det heta klimatet. Vi har idag kommit till vår fjärde och sista delstat på resan, Californien. Tidigare har vi klarat av Arizona, Utah och Nevada. Efter lunch i Lee Vining, åkte vi en kringelikrokväg i bergen till Bodie Ghost Town. Vi visste inte jättemycket om det innan, men flera hade rekommenderat det på nätet. Oj, vilken lyckoträff! En gruvstad som fanns kvar sen sin storhetstid i början av 1900-talet. Vi gick runt och tittade på de olika byggnaderna, några fallfärdiga o några ganska ståtliga fortfarande, i huvudsak i trä. När man kikade genom de smutsiga fönstren stod möbler fortfarande kvar! I skolan, som 1879-1880 haft 600 elever, kunde man se skolbänkarna, en Europakarta och mycket mer. På puben stod fortfarande en enarmad bandit och ett rouletthjul, och i den enda lokal där det var "tillfixat" lite, i form av ett museum, såg man bioduken som hängde kvar i ena ändan av lokalen. Köpte som tur var en broschyr som beskrev alla byggnader. Utan den hade inte promenaden runt stan varit i närheten av lika intressant. Denna öde-stad rekommenderas varmt till alla, gammal som ung! Ikväll har vi hamnat i Mammoth Lake - en skidort. Vi bor på ett härligt hotell, Alpenhof Lodge, där det står Willkommen i entrén. Klimatet är helt annorlunda här, vi har inte ens AC på rummet, och det ska nog funka alldeles utmärkt att sova ändå. Programmet här är ännu lite oklart, men det blir nog lite promenader och utflykter i området! Läs mer och kommentera

I hetaste laget

Tid och Datum 2016-07-15 Plats Tonopah, USA Kommentarer Inga kommentarer Börjar från slutet med att berätta om staden vi hamnat i ikväll - Tonopah. En gammal silvergruvstad som såg sina bästa dagar i början av 1900-talet men som fortfarande har mycket att ge! Vi gick en sväng längs "stritan" efter att vi käkat middag, och det fanns hel del härliga gamla minnen kvar från storhetstiden. Inte minst det gamla hotellet Mizpah, där vi gick in och insöp atmosfären från början av 1900-talet. Allt verkade finnas kvar (även om det stod en ATM-maskin alldels bredvid det gamla roulette-hjulet). Några mil innan vi kom till Tonopah åkte vi igenom en annat, betydligt mindre, samhälle - Beatty (ja, som i Warren:-)). Vi skrattade först åt denna öde lilla ort. Massor av sjabbiga hus och nedlagda affärer. Sen upptäckte vi att det faktiskt fanns en liten skola där. Och när vi stannade bilen och gick in i en affär, fick vi reda på att denna lilla by, som idag hade 200 invånare, i början av 1900t-talet varit Nevadas största stad och att man levt på sina guldgruvor! Staden hette mycket riktigt Goldfield och hade under sin storhetstid mer än 20 000 invånare. Dagen började med att vi lämnade hetsiga Las Vegas, och att vi taggade ner tempot och åkte mot Death Valley - en resa på ca 2 timmar. Det har over lag varit mycket lugn bilåkning hittills - vi har inte råkat ut för några bildårar alls faktiskt. Vi har dock noterat att det här med att använda ytterfilen för omkörning inte gäller här, utan man kan lika gärna ligga i den filen och finåka...Det är också ganska många lastbilar på vägarna - och oj, så mycket snyggare de är än våra hemma! Trodde aldrig att jag skulle ens tänka tanken att en lastbil är snygg, men så är verkligen fallet här. Ett annat lite ovanligt inslag på vägarna är de enorma husbilarna, som många ganger har en personbil på slap. Tänk att ha så stora husbilar att man inte kan ha dom att köra med överallt. De stora fälten som dyker upp överallt, fylls ofta av s k Joshua trees, små ståtliga kaktusträd, som troligen sprider sig som ogräs. Fina! På de här fälten har vi också sett ett antal tornados som snabbt förflyttat sig framåt. Spännande, tycker inte minst Theo. Så - till dagens huvudmål - Death valley. Jag hade föreställt mig ett platt, kargt, varmt och torrt ökenlandskap, utan några stora variationer. Oj, så fel jag hade. Det fanns massor av mäktig natur att se, även om det var ganska hett (51 grader) att gå ut och fota på sina håll. Vid Zabriskie point såg vi en häftig vy over bergen, och när vi åkte till Badwater Baisin hamnade vi vid Nordamerikas lägsta punkt - over 80 m under havet, och en stor saltöken i sikte. Vid Devils Golf Course fanns rimligtvis ingen golfbana, men ett månlandskap "där inte ens djävulen skulle kunna spela golf". När vi lämnade dödens dal mötte vi dessutom 4 st Bugatti Veiron (som "i Ottan") - som enligt Henrik är världens snabbaste bil. Bara en sån sak! Läs mer och kommentera

Lite grand sådär från ovan

Tid och Datum 2016-07-14 Plats Las Vegas, Usa Kommentarer Inga kommentarer

Idag var dagen då Henrik skulle "aktivera" en av sina 50-årspresenter - en flygtur över Grand Canyon o Hooverdammen!

För första gången på resan ställde vi klockan, på 5.20, och det var i det närmaste omöjligt att få nån fart på Theo. Vi fick dock lite hjälp av det brandlarm som startade strax före 6...en automatisk röst sa att vi skulle ta det lugnt o att orsaken till larmet utreddes. Lite otäckt att bo på våning 22 i de lägena

Efter lite busstransport satt vi så på det lilla plan som tog oss runt över kanjonen. Vi var 14 resenärer som fick dela på denna fantastiska upplevelse. Först en tur över Hoover-dammen. Dammen byggdes på 30-talet längs  Coloradofloden och sjön som uppkommit på grund av detta heter Lake Mead. Sen vidare över Grand canyon. Häftigt att se allt från ovan denna gång. Det som vi kunde notera nu och som inte vi sett tidigare är att bergen på många ställen är alldeles platta ovanpå, och att allt är då vidsträckt kan man ju heller inte inse från utsiktsplatserna på land. Tack till Adrienne o Dag samt Ulla-Britt för denna minnesvärda present!

När vi kom tillbaka till hotellet såg vi ännu en cirkusföreställning - denna gång först en jonglerande clown o sen enastående trapetskonstnärer. 

Lunch blev det på IHOP - international house of pancakes. Och denna gång beställdes crepes! Först åt Theo upp en barnportion, och på det nästan en hel vuxenportion. Med tillbehör som bananer och Nutella kan man förstå det. :-)

Eftermiddagen tillbringades vid poolen o kvällen på hotellet. Käkade middag på en skön hårdrocksrestaurang, Vince Neils Tatuado. Underhållning lite senare av karaokesjungande japaner och mexikaner. Avslutade kvällen med att spela bort en peng på casinot. Check på den!

Idag lämnar vi Vegas o åker mycket bil. Bl a genom Death valley.

 


 

Läs mer och kommentera

Neon och blingbling

Tid och Datum 2016-07-13 Plats Las Vegas, Usa Kommentarer Inga kommentarer

Dagen blev inte alls så speedad som befarat. I vanlig ordning vaknade vi tidigt. Eftersom frukost inte ingick på hotellet gav vi oss ut i bilen vid 8-tiden. Perfekt att åka strippen norr till söder i sakta mak, stanna till o köra ner rutan o fota alla de kända o galna platserna vi såg  - mestadels hotell. Venetian,  Bellagio,  Excalibur, Luxor, Flamingo och många många fler. Vi fotade Eiffeltorn o Triumfbågen, Frihetsgudinnan,  ett gammalt slott. Åkte också till den kända Welcome to Las Vegas-skylten o tog de obligatoriska fotona.

Efter frukost vid en affär i närheten av flygplatsen,  ställde vi bilen o promenerade några timmar. Det gick att hantera värmen,  43 grader, tack vare att det till stor del går bra att ta sig fram inomhus, mellan köpcentran, kasinon o restauranger. Det hände saker hela tiden - alltid nåt att titta på. Tyvärr också en hel del utslagna o tiggare. Bästa skylten hade en tiggare med humorn i behåll, där det stod "help me, too ugly to prostitute"...

Efter en fantastiskt god lunch på Rainforrest café åkte vi hemåt för lite bad. Det blev ett par härliga timmar vid poolen. Var i vattnet hela tiden, nästan omöjligt att ligga o sola på grund av värmen.

Efter en lugn stund på rummet gick vi till Adventure land, delen av hotellet med alla åkattraktioner. Tack o lov hade intresset för att åka en massa falnat från Theos sida sen igår,  så vi la istället nån timme på diverse spel i olika former. Sen gick vi till andra ändan av hotellet o såg en liten cirkusföreställning på 10 min. Två killar som utförde konster med varandra, starka o viga till tusen. Det är olika shower varje halvtimme. Ska försöka hinna med fler imorgon.

Kvällen avslutades med en biltur fram till stan igen för en bit mat och till sist - fontänföreställningen utanför Bellagio. Fint o mäktigt, men inte i närheten av den vattenshow vi såg i Dubai för några år sen.

Imorgon stiger vi upp tidigt för att hänga med på en flygtur över Grand Canyon o Hooverdammen!

Läs mer och kommentera

En kontrasternas dag

Tid och Datum 2016-07-12 Plats Las Vegas, Usa Kommentarer 1 Kommentar

 Inledde dagen med en inbokad guidad tur till Antelope canyon, strax utanför Page. Ännu en häftig upplevelse. Vi klättrade ner för ett antal trappor till botten av en bergsskreva. Där gick vi sedan under nån timme o kollade på berget, som under årtusenden slipats till sköna former av vattnet. Solstrålarna sipprade in ovanifrån och bidrog till ännu en fotoorgie.

 

Vi stannade till i Kanab för lunch. Denna lilla mysiga stad hade,  liksom Flagstaff, passerats av Route 66 då det begav sig.

Sen var planen att sträckköra till Las Vegas. Det visade sig dock att vi helt plötsligt befann oss i ytterligare en nationalpark - Zion. Denna hade vi läst om, men förstått att vi inte skulle hinna med på vår resa. Men det gjorde vi ju! Åter körde vi en ringlande väg bland mäktiga bergsformationer och åter blev fotostoppen åtskilliga. Vilken tur man kan ha.

Vid 19 kom vi till Las Vegas. Det räckte att se reklamskyltarna vid infarten för att förstå att här är allt fråga om business. "In a wreck, need a check? " eller "Injured? I help you sue,  if no money free of charge" med snyggaste bilhandlaren eller advokaten på foto. Usch.

Hotellet, Circus circus, är ännu mer hysteriskt o crazy än vad jag väntade mig. Det är tack o lov lugnt o skönt på hotellrummet,  men i övrigt - spelautomater - troligen fler än 1000, affärer, restauranger. För att inte tala om nöjesfältet med flera berg- o dalbanor o andra läskiga åkattraktioner. Och en spelvåning som får Lisebergs spelhus att kännas mycket futtigt. Barn får inte vistas i kasinodelarna men  på den andra spelavdelningen (med aktiviteter som att kasta ner flaskor med en boll etc) kryllade det av dom. Vi gick en tuff match med Theo denna första kväll. Han ville göra precis allt på en gång. Vi övertygade honom till slut om att det är imorgon allt det roliga ska ske. Då får vi se om vi vågar ge oss på bergbanorna! 

 

Läs mer och kommentera

Att vara trött på utsikter

Tid och Datum 2016-07-11 Plats Page, Usa Kommentarer Inga kommentarer

 När vi var i Sydafrika över nyår sa Theo vid nåt tillfälle: "jag vill inte se några fler utsikter nu, jag är trött på dom!" Hade förväntar mig en liknande kommentar igår, men den kom aldrig.

Vi åkte från Flagstaff vid 7-tiden. Inga problem att komma iväg tidigt,  jetlaggade som vi fortfarande är. Upplevde all sorts natur längs vägen mot Grand Canyon. Först några mil skog. Sen enorma vidder, typ Varaslätten upphöjt till 100. Sen kom bergen. Fortfarande rödaktiga som de igår,  men inte lika starkt.

Sen kom så dagens huvudattraktion - Grand Canyon. Jag kan inte beskriva känslan av att stå där och se ut över detta enorma. Vi var runt vid ett antal utsiktsplatser och såg på den stora kanjonen från flera håll. Överallt lika osannolikt överväldigande. Många foton blev det! Och inte ens Theo ledsnade alltså. Det diskuteras vilken del som ska vara vackrast. Vi kom söder ifrån och såg därför South Rim. Och det var nog svårslaget.

När vi kände oss lite mätta på fotografering var vi hungriga på lunch. Klockan var bara 12. Tänk vad man hinner med mycket om man vaknar tidigt!

På vägen vidare mot Page stannade vi till vid Cameron Trading Post, ett stort souvenirställe som drevs av indianer.

Strax utanför Page låg dagens andra stora mål, Horse shoe bend. En hästskoformad böj på Coloradofloden, där vi fick bekänna färg för att ta oss dit. Stekhet promenad på ett par km i sandbackar. Men det var det värt. Dagens andra fotograferings-eufori.

Efter lite poolhäng blev det käk på en ganska kass restaurang. Vi har ännu inte övertygats om det amerikanska kökets kvaliteter. ..

Vi hörs! 

 

 

Läs mer och kommentera

På glid i Sedona

Tid och Datum 2016-07-10 Plats Flagstaff, Usa Kommentarer Inga kommentarer

 Igår tog vi oss från Phoenix till Flagstaff, ca 20 mil. Svängde av från motorvägen och åkte över Sedona. Detta området är känt för sina röda klippor, Red Rock. Mycket häftig natur längs vägen och många fotostopp

 Stannade till o handlade lite till Theo i en GAP-affär och käkade resans första hamburgare (Henrik har förstås hunnit med åtskilliga). Theos besvikelse var stor när pannkakorna han beställt var tjocka som sockerkaka. Det borde vi ju tänkt på. Nästa gång får det bli crepes!

Kom fram till en flod vid Slide Rock. Den ringlade fram i en dal mellan bergen och där kunde man ta sig ned på de jättehalkiga stenarnai vattnet som en rutschbana. Uppskattades stort av Theo. Själv tyckte jag nog att det var lite för mycket folk - hade nog varit bättre att åka dit en vardag. Det var tält, kylboxar o solstolar överallt. Och stekhett.

Vi kom till Flagstaff vid 15-tiden. Jetlagen gjorde sig påmind o jag vilade en stund medan Theo badade (nej, han var minsann inte trött). Lite senare kollade vi in staden. Mysig stadskärna  Och Old town. I bilen till restaurangen slocknade Theo mitt i en diskussion och han fick förstås hoppa maten o sova vidare,  hade varit vaken sen kl 3.

Idag blir det Grand Canyon!

 

 

 

Läs mer och kommentera

Dagboksinlägget som försvann

Tid och Datum 2016-07-09 Plats Scottsdale, Usa Kommentarer Inga kommentarer

 Skrev mitt första inlägg på resande fot förut. Det var publicerat ett kort ögonblick men nu borta. Mystiskt.

Orkar inte skriva om. Men konstaterar att vi är framme. Det var 40 grader när vi kom ut från flygplatsen igår, jag sov inget under resan,  mest beroende på en pratglad indiska. 

Idag åker vi mot Flagstaff och roadtripen har därmed startat!

 

 

Läs mer och kommentera

Ready to go

Tid och Datum 2016-07-07 Kommentarer Inga kommentarer

Så har äntligen dagen kommit. Semester! Och Theo har gjort sin sista dag på förskolan. Snart börjar han på Röselid!

Väskorna är packade - inte i närheten av fulla, vilket ger utrymme till shopping i fall lusten faller på.

Snart har 3 veckor gått sen Henrik drog till Phoenix på jobb, och snart är även vi alltså där! Lite svårt att förklara för Theo hur det kan komma sig att vi åker 11 från Sverige o landar i Phoenix vid 17-tiden samma dag. Och att vi kommer att vara jättetrötta då antagligen...Det där med tidsskillnad lär han nog bli varse om.

Ni som följt mina teknikproblem under dessa veckor förstår att det är med en stor lättnad som dagen äntligen är inne. Visserligen funkar fortfarande tvätt- och diskmaskinen, men det hade nog inte dröjt länge innan nåt hänt med dom också ifall vi stannat hemma några dagar till. Det var inte utan att jag satt och väntade på vad som skulle ske med Coopern, när jag for hem från jobbet i eftermiddags.

Den slutliga listan på problem (ta i trä - det är fortfarande 12 timmar kvar tills vi lämmnar Gråbo) ser ut så här:

1. Kylen - höll under några dagar ca 13-14 plusgrader. Elon trodde att det var kört och bara att byta ut kylen. Tack o lov anlitade jag en reparatör, som sa att det berodde på ...

2. Frysen - den självavfrostande, som behövde avfrostas. För att kunna frosta av frysen behövde jag låna en annan frys, och den skulle jag hämta med...
3. Ford Transiten - som var helt urladdad när den behövdes. Jag avfrostade ändå, vilket innebär att vi idag nästan har en tom frys...
Som tur var stod en släpkärra bakom Transiten som Atte behövde, och därmed fick han också ladda upp Transiten först...
4. Gräsklipparen - ytterligare ett batteri som inte är i så bra form. Den bara hostade vid de första försöken. Några timmar senare funkade den igen. En timme senare ville den inte. Idag ville den inte alls först, men efter nytt försök efter en timme så var allt frid och fröjd.

5. Fjärrkontrollen till tv o boxer - Ja, jag vet att man måste byta batterierna ibland. Och det har jag också gjort flera gånger. Dock inte till nån hjälp denna gång. Går förstås att knappa direkt på TV o boxer, men vissa funktioner finns inte där. 

6. Kortslutning i glödlamporna i vardagsrummet.  - Men byt lamporna då, säger nån. Inte så lätt. Spottar som sitter högt upp, ej nåbara. Och jag som virkar mormorsrutor framför EM-fotbollen. Svårt att göra i mörker...

 

 

7. Paddan - Igår skulle jag för säkerhets skull ladda upp "paddan" till Theo, inför den långa flygresan. Paddan är fylld av filmer o spel, så med den är flygresan räddad. Igår kväll var den helt död! Detta upptäcks efter Wales-Portugal-matchen. Vid 23-tiden började jag alltså fippla med att plocka isär datorn, med en Youtube-instruktion framför mig som jag följde. Jag gav upp när videon kom till att jag skulle skruva upp 4 mini-skruvar, som knappt var synliga. Idag gick jag till data-affären i Nossebro. Efter några timmar var allt klart. De hade "bara satt i laddaren". Blä. Och jag som försökte ladda igår med 2 olika laddare, utan resultat. Snacka om att känna sig korkad.

 


 

Läs mer och kommentera

Planering USA

Tid och Datum 2016-06-23 Plats Hemma I Gråbo Kommentarer 1 Kommentar

Hej alla!

Snart är det midsommar, och Theo och jag åker till Janne o Lena i Grebbestad och umgås med goda vänner. Henrik är sedan i måndags i Phoenix på jobb o där kommer han att vara tills vi ses den 8 juli. Nedräkningen har alltså börjat.

Tänkte skriva i denna resedagbok under resans gång. Men redan nu börjar jag att jag idag beskriver hur resplanen ser ut. Sen vill jag förstås ha kommentarer o tips på vad som inte får missas!

Vi anländer alltså till Phoenix den 8 juli där Henrik möter upp. Efter en natt där åker vi vidare mot Flagstaff och sen Page.Det är förstås Grand Canyon, Horse shoe bend mm som är målet här.

Sen följer 3 nätter i Las Vegas, med i varje fall nån dagsutflykt till Hoover dam.

Från Las Vegas till Tonopah. Via Death valley. Lär bli hett.

Sen ett par nätter i Yosemite nationalpark (Mammoth lake). Dyrt blir det. Och lite svalare. :-)

Via Sonora en natt, till San Fransisco 5 nätter. Biljetter till Alcatraz är bokade o diverse dagsturer blir det förstås. 

Sen längs HWY1 söderut, med övernattningar i Scotts Valley, Monterey o Santa Barbara. 

5 nätter i LA (Anaheim) med Disneyland o biljetter till Universal studios är på g.

Avslutar med 3 nätter i San Diego o där är biljetterna till Seaworld klara.

Hotell är bokat rakt över. Och vi har bil! Så känn er fria att komma med tips. Gärna i LA och SF, där vi ju spenderar lite mer tid.

 

 

 


 

 

Läs mer och kommentera

Resekarta

Resebilder