ika och erik around the world

följ med på våra resor
Namn:  
Lösenord:

Dina bilder

Huvudalbum

Från dagboken

Auckland...
Waitomo Caves...
Egmont national park...
Nelson-Wanganui...
Westport-Nelson...
Arthur´s Pass...
Christchurch och Banks Pe...
I am going on an adventur...
Lake Pukaki, Lake tekapo ...
Dunedin och Oamaru...

Kommentarer

01/01 av Kerstin
Så häftigt! Lycka till på

31/12 av Kerstin
Så härligt att det luktar

30/12 av Kerstin
Så himla vackert och vilk

30/12 av Kerstin
Vilket landskap! Ser ut a

28/12 av Tina Vestlund
Så skönt att allt gått br

Följ denna dagbok

RSS-feed

Auckland

Tid och Datum 2019-01-23 Plats Nya Kommentarer Inga kommentarer

Idag vaknade vi upp till vår sista semesterdag i Auckland. Vi hade sovmorgon och åkte sedan till stranden. Vi hade hört att de svarta stränderna i Piha skulle vara vackra, men när vi kom dit var det väldigt kallt och molingt. Så vi åkte till en strand/park inne i stan, där hade vi större tur där var det  varmare och solen lyste. Vi var på stande och läste och badade i det extremt kalla vattnet och sedan åkte vi hem. Jag hann äntligen läsa ut en bok som jag började på flygplatsen i Sverige, så imorgon kan jag börja på en ny.

Sedan har vi ägnat eftermiddagen åt att packa ner alla våra grejer, katten fick plats i handbagaget.

Har precis kommit tillbaka från restaurangen och ska se om vi ska orka äta lite fudge som vi köpte för några veckor sedan om den inte totalt har smällt bort.

Imorgon kommer vi checka ut vid tiotiden, lämna tillbaka bilen (vi håller tummarna för att det ska gå bra utan något strul), sedan kommer vi att hänga på flygplatsen tills 15.00 då vi kommer påbörja vår resa hemmåt. Så nu kommer jag inte skriva mer utan vi hörs när vi kommer hem. Vi landar i Sverige 10.35 på fredag om ni vill nå oss får ni ringa på Eriks telefon, eftersom jag inte har med mig min.

Ha det gött, så ses vi snart.

Läs mer och kommentera

Waitomo Caves

Tid och Datum 2019-01-22 Plats Nya Zeeland Kommentarer Inga kommentarer

Idag åkte vi till Waitomo caves för att titta på grottsystem och lysmaskar. Vi hann inte med det förra gången vi var på nordön. Vi hittade dit och fick gå på en guidad tur inklusive båttur inne i grottan för att se lysmaskar. Det fanns flera skyltar om att man inte fick ta foton i grottan eller ta på väggarna, ändå var det massa personer som gjorde det vilket förstörde upplevelsen lite. Men det var storslaget att få gå runt i grottan. När vi skulle åka båt skulle man sitta fyra och fyra på varje rad, men vi hade tur och fick sitta längst fram och bara två personer. Det var helt magiskt att åka båt genom ett stort mörker inne i grottan och i taket satt det massor med lysmasker. Helt klart bland det häftigaste vi har gjort på resan.

När vi var klara inne i grottan gick vi till en utsiktsplats, vilket var massa trappsteg rakt upp till en kohage. Inte den finaste utsikten i Nya Zeeland (som Erik sa när vi kommit upp). Det var stekande varmt också så när man väl kommit upp var man genom svettig. Vi såg många som vände när de såg oss högst upp.

Sedan åkte vi vidare till vårt hotell i Auckland, när vi kom in på toaletten luktade det jättestarkt av tigerbalsam. Tog lång tid innan vi kunde klura ut vad det kom ifrån och så visade det sig vara handtvålen. Kommer helt klart få använda sin egen om man ska överleva två nätter här.

Nu har vi precis kommit tillbaka till hotellet efter att ha ätit på en lokal pub som hade quiznight med frågor som var väldigt märkliga och osammanhängande, men det var trevligt att se hur en typisk tisdagskväll kan se ut här eftersom alla nu verkar ha börjat jobba igen efter sin semester. Maten var god med ljudnivån hög.

Imorgon är vår sista heldag här och första dagen på hela resan som vi inte har några planer, så vi får se vad som händer. Troligtvis inte jättemycket.

 

Läs mer och kommentera

Egmont national park

Tid och Datum 2019-01-21 Plats Nya Zeeland Kommentarer Inga kommentarer

Idag åkte vi från Wanganui till Egmont national park. Denna nationalpark har två större ingångar med besökscenter. Vi besökte den del som låg närmast Wanganui först för att se Dawson falls. Tanken är att man ska kunna se mount Taranaki på vägen när man kör bilen, men vi såg bara en tjock grå massa.

När vi kom fram till parkeringen för vattenfallet duggregnade det lite, så vi började promenera mot vattenfallet. Kom fram till vattenfallet som var fint, men vi har sett så många nu att vi har blivit bortskämda. När vi bara hade fem minuter kvar att gå till bilen öppnade sig himlen och vi blev pisseblöta. Vi satte oss i bilen för att åka vidare.

Jag hade läst att om man var i regionen skulle man passa på att besöka den lilla kuststaden Oakura, så det gjorde vi men troligtvis är det vackrare när solen skiner. Men stränderna var fina och svarta. Hittade en liten mysig butik Crafty Fox där de säljer lokala hantverk från konstnärer i området. Det slutade med att vi blev en keramikkatt på fyra kilo rikare och jag vet inte riktigt hur jag ska få hem den då den är ganska otymplig. Men Erik var på köpet, trodde jag skulle behöva övertala mer men redan när han såg den visste han att jag ville ha den och att jag inte hade planerat att gå därifrån utan den (det måste vara ganska jobbigt för Erik att vara tillsammans med någon som är som en femåring). Katten kommer passa perfekt i vår lägenhet frågan är bara vart. Mannen i butiken frågade om jag var en Cat lady, då jag lyfte på alla kattprynader som fanns i hela butiken. Erik svarade ett kraftigt ja på den frågan och vi fick veta att mannen i butiken och hans familj en gång skulle köpa en kattunge och kom hem med alla tre och att de levde mellan 23-26 år.

Vi lämnade staden och checkade in på vårt hotell i New Plymouth. Därefter åkte vi till den norra änden av Egmont national park och vi hade tur medan vi åkte bilen lättade målnen och man kunde se berget. När vi kom fram kunde vi vandra runt i ca 40 minuter och se det snötäckta berget och sedan åka vidare innan det började spöregna.

Nu sitter vi på hotellet och försöker lista ut vilken typ av sås vi vill ha till middagen, här kan man ha tur men oftast otur. Lite som med vinet ibland gott men oftast annorlunda.

 


 

Läs mer och kommentera

Nelson-Wanganui

Tid och Datum 2019-01-20 Plats Nya Zeeland Kommentarer Inga kommentarer

Igår åt vi väldigt god frukost på vårt cirkuscafé, vi fick grillad bagel med mjukost, lönnsirap och värmda blåbär och hallon. Mycket gott syrligt och sött samtidigt. Sedan tog vi bilen till färjan i Picton för att åka över till Wellington. Vi satt ute den första timman och tittade på den magiska utsikten (jag önskade igen att jag kunde stanna tiden) sedan gick vi in när det började blåsa storm. Ägnade tiden åt att läsa och må lite halvt illa eftersom det guppade mer den här gången. Men det gick bra för Erik. Vi kom i land i Wellington och körde sedan vidare till Wanganui som ligger på östkusten.

Vi checkade-in på Grand hotell (flott ska det vara eller inte, är nog bland de värsta rummen hittills). Igår när vi kom såg vi att det var vintage helg så det var många fina bilar parkerade utanflör hotellet men också människor som var uppklädda för bal. Var som att gå rakt in i en svensk svartvit film.

Idag ska vi besöka Egmont national park och göra några korta sista vandringar. sedan ska vi övernatta i en liten stad i närheten.

Läs mer och kommentera

Westport-Nelson

Tid och Datum 2019-01-20 Plats Nya Zeeland Kommentarer Inga kommentarer

I förrgår åkte vi mellan Westport och Nelson. Vi hoppades på att vara framme i tid så att vi kunde gå runt på stan lite. Vi kom dock inte fram förrän vid tvåtiden och då hade de flesta affärerna stängt. Det är en sak som är tråkig att de stänger affärerna väldigt tidigt på lördagar och helt stängt på söndagar, även under högsäsongen. Vi såg dock det svenska bageriet och juvelerarbutiken som har designat ringen i Sagan om ringen. Vi hittade en affär med roliga prylar se bild nedan (om det går att ladda upp). 

Jag har alltid funderat på hur det är att bo i en stövel/känga eller alltid kanske är att ta i men sedan jag såg att man kunde göra det. Så igår åkte vi mitt ute i skogen och checkade-in i vår stövel ett mycket märkligt ställe de hade ett café också som såg ut som en cirkus.

Vår stövel hade två våningar på övervåningen fanns sovrum, på nedervåningen fanns vardagsrum, kök och toalett. Vi hade också egen uteplatts. De som ägde stöveln var ett mycket trevligt par. Vi beställde lite mat och fick den serverad, det var så god förrätt, varmrätt och efterrätt. Sedan satt vi och läste och drack bubbel resten av kvällen och njöt av vår ledighet. Det var väldigt skönt med en kväll där man bara kunde sitta i värmen och njuta.


 


 

Läs mer och kommentera

Arthur´s Pass

Tid och Datum 2019-01-18 Plats Nya Zeeland Kommentarer Inga kommentarer

Igår åkte vi från Christchurch till Westport genom Arthurs pass. Vi hade tur och fick strålande väder. Vi kan inte riktigt förstå att vilken väg eller vart man än åker i det här landet så finns det alltid något att uppleva och helt fantastisk natur. Sträckan att köra var ca 5 timmar så vi hade inte jättemycket tid att gå runt i passet, men vi hann med fyra korta vandringar och att titta på staden Arthurs pass.

Vårt första stopp blev Castle Hill där det mitt ute bland kullarna finns stora kalkstensformationer. Vi gick en del av sträckan men Erik lät mig inte klättra upp för den största stenen (berget) så då tyckte inte jag att det var värt att gå hela vägen i uppförbacke. Tur var väl det för senare behövde jag verkligen den energin. Sedan åkte vi förbi Lake Pearson och Waimakariri river.

Vi kom fram till staden Arthurs pass som bestod av en kyrka, en mataffär, två turistrestauranger och en liten butik. Vi gick och tittade på ett litet vattenfall som låg precis bakom kyrkan.

Nästa vandring blev till att se ett mycket större vattenfallet devil´s punchbowl, det var fruktansvärt mycket trappor rakt uppför berget som man inte såg förrän man gått promenaden ca 10 minuter, när man gått uppför alla trappor var det nästan lika många ner och alla trappor var i strålande solsken. Där höll jag på att inte ta mig fram till målet men vi lyckades och vattenfallet var fint, kanske inte värt alla trappor. Vi tog en vilopaus och njöt v utsikten och sedan var det bara att gå tillbaka igen.

Vi åkte till Bealey Valley för att gå en sista vandring innan vi åkte vidare. Vi gick rakt in i skogen för att se snökläddaberg och ett vattenfall. Det var en mycket fin natur och vi såg massa trollsländor dock inga Kea. Vi kom fram till utsikten och den var precis som alla utsikter fantastisk. Men inte som Mount Cook.

Vi satte oss i bilen och åkte vidare till Westport. Om någon timme ska vi påbörja resan till Nelson.


 


 


 


 


 

Läs mer och kommentera

Christchurch och Banks Peninsula

Tid och Datum 2019-01-17 Plats Nya Zeeland Kommentarer Inga kommentarer

Idag åkte vi och spenderade eftermiddagen i Christchurch. Vi gick en promenad i staden som drabbats hårt av jordbävningar 2010 och 2011, så många gamla byggnader är helt eller delvist förstörda. Det var mycket byggararbete överallt. Men jag gillade stan, hade en skön atmosfär med små marknader och gatuuppträdanden.

Sen eftermiddag och kväll spenderade vi med att åka till Banks Peninsula som är en jättevacker halvö med fantastisk natur och utsikt. Vi började åka en väg upp i bergen men helt plötsligt var den avstängd så vi fick hitta en annan väg. Vi åkte till en liten stad som heter Akaroa. Den var jättemysig och bildades av en liten grupp av franska nybyggare 1840 (här hade du trivts Tina).

Nu har vi precis återvänt och planerar inför morgondagen då vi ska åka igenom Arthurs pass för att ta oss till Westport. Så imorgon blir det troligtvis en del vandring igen.


 


 

Läs mer och kommentera

I am going on an adventure

Tid och Datum 2019-01-16 Plats Nya Zeeland Kommentarer Inga kommentarer

Igår gjorde vi något helt fantastiskt, magiskt och underbart. Jag har alltid velat gå runt på en glaciär och eftersom mina förutsättningar har förändrats vad det gäller energi att klättra upp på en från marken med flera dagars hiking, så hittade vi den perfekta lösningen. Vi åkte ett litet propellerplan med skidor så att vi kunde landa på snön högst upp på Tasman glaciären, det var så häftigt att flyga det lilla planet. Vi fick plats sex personer och ni kan ju nästan gissa vart Erik satt (framme hos piloten, han såg ut som en lycklig femåring). Vi landade på glaciären och fick lite mer än femton minuter att titta runt i snön på alla omkringliggande berg och delar av glaciären som tittade fram. Vi fick inte gå så långt eftersom det var många som landade där men det var så häftigt. På tillbaka vägen fick vi flyga helikopter förbi bland annat Mount Cook och Mount Tasman. Kan inte beskriva känslan, men kan nu lägga till gått runt på en glaciär på min lista av vad jag har gjort.

Efter flygturen tog vi en timmes prommenad för att kolla på mindre glaciärer och snötäckta berg. Därefter åkte vi till en lavenderfarm och tog lite bilder, det var lila precis överallt.

Vi stannade till vid Lake Pukaki påväg till vårt hotell för att ta lite bilder då Mount Cook speglade sig fint i sjön.

Vi åkte vidare till Timaru och hittade en mysig restaurang efter att första ha gått in i fel. Vi åt god mat, kött och kyckling filo.

Idag ska vi åka vidare mot Christhurch.


 


 


 


 


 

Läs mer och kommentera

Lake Pukaki, Lake tekapo och Mount Cook

Tid och Datum 2019-01-16 Plats Nya Zeeland Kommentarer Inga kommentarer

Igår åkte vi från Oamaru uppåt inåt i landet till Lake Pukaki och Lake Tekapo. När vi satt i bilen utanför vårt motell, så kom vår granne ut som visade sig vara en ung transvestit med världens kortaste och mest uringade läder/lack klänning, peruk, nätstrumpor och högklackat klockan nio på morgonen när man själv inte orkat sminka sig. Blev lite förvånad och vi måste ha stirrat för hen vinkade väldigt glatt till oss när hen steg in i bilen brevid oss.

När vi åkte från Omarau var det tråkigt, grått och kallt väder. När vi var en bit ifrån Lake Pukaki kunde man se en liten blå strimma på himlen där det reste sig stora snöklädda berg. När vi kom fram till Lake Pukaki mötes vi av en fantastisk syn en sjö som var så blå att det är svårt att beskriva  och längs sjön låg det flera snötäckta berg bland annat Mount Cook och Mount Tasman. Vi åkte vidare till Lake Tekapo men efter Lake Pukaki hade Lake Tekapo svårt att leva upp till den magiska utsikten. Men var en trevlig liten stad och vi passade på att äta lite brunch.

Efter brunchen bestämde vi oss för att åka upp till Aoraki/Mount Cook national park. Det var strålande väder och vi bestämde oss för att gå Tasman Glacier stigen. Den gick rakt upp för massa trappsteg i ca 30 minuter men när man kom upp var utsikten helt magiskt. man kunde se Mount Tasman och Mount Cook på närmare avstånd samt Tasman glaciären som delvis var täckt av snö och lera. Med en fantastisk sjö i  en alldeles speciell färg med isberg flytande i. Vi stannade på toppen och såg små flygplan och helikoptrar åka förbi oss upp på glaciären.

Efter promenaden fanns det inte mer tid kvar, utan vi åkte till vårt hotell i Omarama, vi gick till den enda restaurangen som fanns i stan och det var ett lokalt litet hak. Trodde inte vi skulle få god mat men fick bland det bästa vi har haft. Jag åt en gryta med lax, pilgrimsmusslor och parmesan och Erik fick en mega hamburgare. Dock hade vi ett ganska snuskigt hotellrum så man låg och funderade på om det skulle komma in en råtta.

En negativ sak med hotellrummen här är att alla har heltäckningsmatta och jag har nog aldrig kännt mig så allergisk varje dag när jag vaknar förutom när jag bodde på Irland. Men å andra sidan luktar det honung så man får ta det onda med det goda.


 


 


 


 

 

 


 

Läs mer och kommentera

Dunedin och Oamaru

Tid och Datum 2019-01-14 Plats Nya Zeeland Kommentarer Inga kommentarer

Igår vaknade vi upp i Dunedin så långt borta från Sverige man kan komma och vad jag önskade att vi kunde stanna tiden. Vi började dagen med att titta runt i Dunedins gamla stadskärna, vi åt brunch och bara njöt. Tittade på deras gamla järnvägsstation som såg ut som ett slott. Sedan åkte vi ut i Otago Peninsula för att titta på Nya zeelands enda slott Larnach Castle, detta kändes dock väldigt överskattat då varken slottet eller trädgården var jätteimponerande. Vi åkte vidare till Sandfly bay för att försöka se pingviner, men det hade vi ingen tur med det blåste så mycket så att jag höll på att blåsa iväg.  Vi stannade vid utsiktsplatsen Signal Hill som hade en mycket bra utsikt över staden men det blåste så mycket att det blev svinkallt snabbt.

Påväg till Oamaru stannade vi till vid en strand där det ligger stora runda stenar eller ägg vad man själv väljer att tro. Där gick vi runt en stund i blåsten innan vi åkte vidare. Framme i Oamaru kollade vi på deras historiska stad och åt middag på en jättemysig restaurang.

Efter middagen åkte vi ut till Bushy beach för att se de gulögda pingvinerna och vi lyckades faktiskt se två stycken stora pingviner som låg på stranden tillsammans med några sälar. 

Idag ska vi åka innåt landet och bland annat besöka Lake tekapo. Men vår resa tillbaka mot Sverige har påbörjats.


 


 


 


 


 


 


 

Läs mer och kommentera

Catlins forest park

Tid och Datum 2019-01-13 Plats Nya Zeeland Kommentarer Inga kommentarer

Vi vaknade i invercagill till spöregn och 12 grader och vi hade inplanerat att åka längs Catlins kust och vandra runt på de olika stigarna. Eriks förslag var att vi skulle hoppa över Catlins och åka direkt till Dunedin, men vi vet ju alla att jag inte kan hoppa över något. Så det var bara att bita ihop. Regnet lättade något under dagen och under något tillfälle regnade det inte alls. Vi såg bland annat olika kuststräckor som säkert hade gjort sig bättre i strålande solsken, vi såg regnskog, två vattenfall och så gick vi igenom en regnskog, en strand för att se Cathedral caves vilket är grottor som ligger i berg precis vid vattnet. Det går bara att komma åt när det är ebb så vi hade tur, den största grottan har en ingång som är 30 meter hög. Det var en häftig upplevelse man blev lite blöt om fötterna men annars gick det bra. Vi slutade turen med att besöka nugget point vi orkade dock inte gå ut till fyren eftersom det då hade börjat spöregna igen. Vi såg dock pingviner på långt avstånd.

Sedan åkte vi vidare till Dunedin och då var jag så hungrig så jag inte visste vart jag skulle ta vägen. Vi hittade en restaurang och beställde in vitlöksbröd som förrätt  (och då blev det som för dig mamma med köttbiten på St barth) vi fick in en hel limpa som både hade ljust och mörkt bröd i sig. Sedan åt vi lam och kyckling.

 


 


 


 


 

Läs mer och kommentera

Invercargill och Bluff

Tid och Datum 2019-01-12 Plats Nya Zeeland Kommentarer Inga kommentarer

Vi åkte från Te Anau för att åka vidare söderut. Vi stannade för att äta medköpt frukost vid the blue cliffs och hoppades få se pingviner, men de lyste med sin frånvaro. Vi åkte vidare längs kusten till staden Invercargill. Det sägs vara den stad utanför Skottland där det bor flest skottar.

Vi kom tidigt till vårt motell så vi bestämde oss för att åka till staden Bluff som är den sydligaste staden på Nya zeeland. Vi åkte upp för Bluff Hill som ska ligga ca 260 meter över havet. Hade en fin utsikt åt alla håll. Vi åkte vidare till stirling point för att fika och titta på utsikten. Vi åt god choklad brownie.

Sedan åkte vi tillbaka till Invercargill och gick en promenad i Queens park, som var väldigt mysig. Därefter gick vi längs två gator som är kända för att ha kvar historiska byggnader. Vi försökte hitta en restaurang med god mat men vi hittade bara thairestauranger och det går inte hem hos varken mig eller Erik.

Imorgon ska vi åka vidare mot Dunedin som ligger på västkusten och påbörja vår resa hem, men det är fortfarande många spännande platser kvar att uppleva längs vägen med början med Caitlins coast/park imorgon.

 


 


 


 


 


 

 

 


 

 

 


 

Läs mer och kommentera

Milford sound

Tid och Datum 2019-01-12 Plats Nya Zeeland Kommentarer Inga kommentarer

Igår gick vi upp tidigt för att åka den två-tre timmar långa bilvägen mellan Te Anau och Milford sound. Det är dock massa stopp på vägen med olika stigar man kan gå så det tog längre tid. Vägen mellan Te Anau och Milford Sound är världsarvsklassad och det kan man verkligen förstå när man åker längs den. En häftig sak är att man åker upp för ett jättebrant berg och sedan tar man tunneln igenom ett annat jättestot berg och det ser ut som ett litet hål bara. Tunneln är byggd för hand och tog många år att bygga.

Vi hade några stopp på vägen innan vi kom fram till Milford sound. Vi stannade bland annat i Te Anau downs, Eglinton valley och Mirror lake. Mirror lake blev dock inte lika pampig som sjön vid Fox glacier.

Framme i Te Anau gick vi på vår två timmar långa kryssning ute i sundet och det var en fantastisk upplevelse. Vi hade tur och fick soligt väder och fick också sitta uppe på taket med bästa utsikten. Vi såg massa stora berg som reste sig upp ur havet, vattenfall som sipprade ner från bergskanterna. Vi fick även åka in i ett vattenfall så vi blev hyfsat blöta. Vi såg lite sälar som låg och solade på klippor i havet. Vi såg dock inga delfiner och pingviner.

När vi kom i land gick vi på vad jag trodde skulle vara en kort promenad till en utsiktspunkt över sundet, men självklart var det mängdvis med branta trappor så jag var helt slut när jag kom upp. Sedan påbörjade vi resan tillbaka då vi hade sparat en del av stigarna för att ta när vi åkte tillbaka.

När vi nästan var framme vid tunneln skulle jag kliva ur bilen för att ta några kort på utsikten. Plötsligt hör jag Erik ropa kärlek! och psssssht (som när han schasar bort Mazarin från min mat) jag vänder mig om och ser att en vild papegoja är påväg in i vår bil. Jag skyndar mig tillbaka till bilen. Vi hade hört att denna papegoja (Kea) var ovanlig att få syn på och vi trodde att den var ca 15-20 cm stor, men denna papegoja var större än en mindre hund. Den var jättevacker helt grön med orange under vingarna. När jag kom fram till bilen börjar papegojan hoppa upp på bilen och jag tänker nu är det kört vi kommer ha honom inne i bilen. De är även kända för att äta upp plasten runt bildörrarna och jag ville helst inte att han skulle äta på vår hyrbil eller flyga in i den (även om det skulle vara trevligt med en papegoja). Jag lyckades stänga dörren eftersom han satt sig på vår backspegel och barra stirrade på mig men flög iväg innan jag hann ta en bild.

Vi fortsatte vår bilresa och stannade för att ta en promenad runt Mistletoe lake som var väldigt mysig men när man gick slingan så hamnade man på en bilväg så de hade nog inte tänkt till riktigt där.

Framme på vårt motell var vi så hungriga att vi gick till deras restaurang där vi fick vänta på mat i över en timma fast de typ inte hade några gäster. Jag önskar att man kunde säga att det var värt väntan men det var det inte. Speciellt inte efter att Erik svätte ketchup på mitt vita linne så att hela jag var prickig.

 


 


 


 


 

 

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Läs mer och kommentera

Doubtful sound

Tid och Datum 2019-01-10 Plats Nya Zeeland Kommentarer Inga kommentarer

Idag hade vi bokat en kryssning för att se Doubtful sound som de själva anser vara världens åttonde underverk. Är dock kanske inte villig att hålla med om det även om det var fantastiskt fint.

Vi började med att åka en båt över Manapourisjön på en timme, för att sedan åka vidare med buss i 45 minuter för att sedan stiga på vår båt för att åka ut i sundet. Det var många märkliga människor med på båten både turister och personal. Vi fick reda på att en av besättningsmedlemmarna hade slagit ut sina tänder på fyllan, vi fick även veta att det var någon som hade betalt 120 000 tusen svenska kronor för att åka till Island i fem dagar, vilket var onödigt när man har Doubtful sound som arbetsplats.

Bussturen gick genom en väldigt grön och stor regnskog. Det sägs regna mellan 7-8 meter per år. När vi åkte var det väldigt dimmigt så man såg inte så mycket mer än vitt och ibland lite träd och något vattenfall.

När vi gick ombord på båten så hade vädret klarnat upp en del så att det gick att se fjordarna. Det var en jättefin båttur på 3 timmar, men man blev lite trött i bena efter att ha stått på taket av båten och balanserat i blåsten för att ta lite bilder. Fanns även en inomhusdel men då blev inte bilderna lika bra.

På tillbaka vägen med bussen kunde vi stanna vid en utsiktsplats och se sundet från ovan, var så fint. Bilderna på båtturen eller från utsiktsplatsen kommer inte att göra sundet rättvist. Var så maffigt och häftigt men på bilderna ser det ganska grått ut.

När vi kom tillbaka till Manapouri efter strax över åtta timmars resa, var vi så hungriga. Vi hittade en jättemysig restaurang som låg i en gammal kyrka och där åt jag så goda falafel att jag önskar att vi gått dit igår istället för att prova lamkottleter med någonslags bröd/gröt som smakade mögel enligt Erik.

Imorgon ska vi till Milford sound och sedan checka in på ett hotell med utsikt över sjön Te anau. Så imorgon kommer det bli mycket promenerande önskar dock att jag hade haft ett par riktiga vandrarskor och inte bara gympadojor, men sånt är livet. Har gått hyfsat hittills.


 


 


 


 

Läs mer och kommentera

Glenorchy och Manapouri

Tid och Datum 2019-01-09 Plats Nya Zeeland Kommentarer Inga kommentarer

Vi gick en kort proemand längs sjön innan vi åkte vidare. Vi stannade på vägen i en liten stad som hete Garston där vi åt frukost/brunch på en liten fiskerestaurang. Sedan åkte vi vidare mot Manapouri. Vi checkade in på hotellet som har utsikt över sjön Manapouri. Vi valde staden för att vår båttur till Doubtful sound avgår härifrån imorgon. Vi åkte även till granbyn Te Anau där vi handlade fika inför morgondagen. Nu ska vi snart gå och avnjuta våra välkomstdrinkar och lite middag. 

 


 


 


 

Läs mer och kommentera

Arrowtown, Queenstown och Glenorchy

Tid och Datum 2019-01-08 Plats Nya Zeeland Kommentarer Inga kommentarer

Idag hade vi lite sovmorgon innan vi gick på den lilla stan i Arrowtown, vi besökte den kinesiska guldgrävarbyn och gick en promenad längs floden. Vi åt god frukost och shoppade för första gången två souvenierer. Vi köpte även fudge, från en fin godisbutik. Sedan åkte vi vidare för att spendera eftermiddagen i Queenstown. Väl framme i Queenstown var vi lite förvånade över hur liten staden var och hur många turister det samtidigt kunde få plats. Vi gick runt och kollade lite och njöt av utsikten, även Queenstown ligger vid en fin sjö Wakatipu (sägs att vattenytan ska höjas 7 centimeter var femte minut). Vi gick runt i parken som var belägen runt sjön och vi satte oss och fikade.

Sedan åkte vi vidare till vårt hotell i Glenorchy, som ligger otroligt vackert med snötäckta berg runt omkring sig man kan också se glacieren Margreth. Vi gick en liten promenad och åt på en av stadens två restauranger. Båda tillhör de två hotellen som finns i den lilla byn.

Imorgon ska vi fortsätta neråt i landet. Har några dagar kvar neråt innan vi ska påbörja resan uppåt i landet igen.

 


 


 


 


 

Läs mer och kommentera

Fox Glacier, Lake Matheson, Haast paset, Wanaka sjö och stad och Arrowtown

Tid och Datum 2019-01-08 Plats Nya Zeeland Kommentarer Inga kommentarer

När vi vaknade igår var det betydligt bättre väder och vi kunde se att bergen bakom vårt hotell var snötäckta, kunde inte direkt se glaciären från fönstret. Vi åkte fem minuter till sjön Matheson som vi hade hört skulle vara en fin morgonpromenad och om man hade tur kunde man se de snötäckta bergen Mount Cook och mount Tasman speglas i sjön. Vi hade så klart tur och såg detta. Helt magiskt, när vi tittade på bilderna sedan kunde vi inte avgöra vilken som var spegelbild och inte, man skulle lika väl kunna vända på bilden.

Efter promenaden till sjön valde vi att lämna Fox glacier genom att åka över ett vackert bergspass som heter Haast.  Vi började med att äta frukost eller snarare brunch i Hasst town som bestod av en restaurang så det var inte svårt att välja. Inne på restaurangen hade de massa döda uppstoppade djur och horn till olika djur (här hade du trivts bra Sven).

Sedan påbörjade vi bergspasset som var genom en nationalpark med snötäckta berg och stora klarblå sjöar och floder. Det var så fantastiskt att det inte går att beskriva. Jag var tvungen att hoppa ur bilen var femte minut för att ta bilder och ju längre vi åkte desto vackrare blev det.

Vi gick på olika korta och längre promenader för att se vattenfall och berg. Vi tog en en timmas promenad rakt upp för att få en utsikt över alla snötäckta berg. Jag ångrade mig dock efter två minuter som kändes som fyrtio, men Erik gick så klart på i godan ro minst 300 meter framför mig och hade gott om tid att vila medan jag släpade mig upp för berget, samtidigt som jag svor för mig själv varför jag ska vara så jävla enveten. Det var så klart värt det när jag kom upp. Men efter typ fem minuter ville Erik gå ner igen och jag protesterade och satte mig ner på en bänk och sa jag kommer definitivt inte röra mig på 15 minuter. Vi fick kompromissa genom att jag gick två steg vände mig om och tittade på utsikten och gick två steg osv.

Vi åkte sedan vidare till Wanaka sjön som låg i parken och tog massa bilder och gick längs stranden och njöt av utsikten. Sedan åkte vi förbi ytterligare en sjö och massa berg innan vi kom till staden Wanaka, som låg jättevackert precis vid sjön och inramat bland berg. Vi hade dock inte tid för att stanna i stan utan var tvugna att åka vidare till dagens slut destination Arrowtown.

Arrowtown är en liten guldbrytar stad och längs gågatan ser de flesta husen ut som att de är tagna ur en westernfilm (här hade du trivts pappa). Det fanns även små hus kvar där kinesiska guldgruvsarbetare hade bott.

Vi checkade in på vårt lilla motell som hade det sötaste rummet hittills och som låg en minut från westernstaden. Vi gick ut och åt, jag provade en glutenfri pizza med kyckling, guacemole och tranbärs sås. Den var mycket speciellt.

 


 


 


 


 


 


 


 

Läs mer och kommentera

Nelson till Fox Glacier

Tid och Datum 2019-01-07 Plats Nya Zeeland Kommentarer Inga kommentarer

Igår gick vi upp tidigt för att åka mellan Nelson och Fox Glacier som är en biltur på ca 8 timmar, men vi skulle självklart ha massa stopp på vägen. Vårt första stopp blev Nelson lake national park, som består av två sjöar. Den fösta sjön låg jättevackert och var folktom och vid den andra sjön duggregnade det och vi blev uppätna av knott och mygg så det blev en väldigt kort visit. Därefter åkte vi längs Buller floden som var magisk och solig med många fina utsiktspunkter.

Vi gjorde ett matuppehåll i Murchison där vi åt ägg benedicte, jag med lax och Erik med skinka. Därefter fortsatte vi resan till Westprot, där vi bland annat såg en sälkoloni, med sälar som låg och solade sig.

Därefter åkte vi vidare längs kusten till Paparoa national park, där målet var att se berg som hade format sig som pankakor, med hjälp av havet. Under tiden vi gick i parken såg vi att ett oväder var påväg in. Vi hann dock till bilen innan det började spöregna. Så resterande resa längs kusten blev väldigt blöt och grå och inte så fin som den skulle. Vi åkte vidare in i Westland national park, där glacierärna Franz Josef, Tasman och Fox ligger. Det var dock alldeles för regnigt och grått för att man skulle se något. Men vi såg vattenfall som rann ner från bergsväggarna medan vi sakta åkte uppåt.

Vi checkade in på vårt hotell vid Fox Glacier och såg först dagen efter att vi fått ett fint rum med utsikt över glaciären.

 

 

 


 


 


 


 


 

Läs mer och kommentera

Picton och Nelson

Tid och Datum 2019-01-05 Plats Nya Zeeland Kommentarer Inga kommentarer

Idag åkte vi färjan över mellan Wellington och Picton. Det gick över förväntan, Erik blev inte sjösjuk. Det blåste dock jättemycket när vi kom ut på öppet hav så när man skulle gå ut eller in från deck så var man tvngen att hålla i sig och allt som man hade på sig. Jag höll på att flyga över deck när jag skulle öppna dörren och gå ut på uteplatsen. Erik fick en gubbes glasögon rakt i ansiktet. När vi närmade oss den södra ön så kom vi in i skärgården som var helt magisk med massa små öar och stränder över allt. 

När vi åkte av färjan tog vi en jättefin bilväg längs havet och hade en hel del stopp tills vi var framme i Nelson. Väl framme i Nelson checkade vi in på vårt hotell och mannen i receptionen blev så glad att han hade fått ytterligare ett par från Sverige. Han tänkte att vi kanske var grannar. När vi sedan hörde familjen förstod vi att vi inte var grannar med den extrema skånska dialekten som de hade.

Vi åkte in till centrum för att äta och hittade en restaurang vi ville gå till men de hade inga lediga bord, utan vi skulle komma tillbaka om tjugo minuter men alla andra som kom fick bord. Till slut fick vi ett bord och beställde mat och då fick vi vitlöksbröd till förätt men det var tydligen inte till oss, så då skulle vi peka ut vilken kypare som hade kommit med detta till oss (mycket märkligt och obekvämt) men vi fick det påköpet. Allt på restaurangen krånglade så det blev ganska stressigt att äta men det var gott och jag drack ett vin som skulle smaka creme brule.

Läs mer och kommentera

Wellington

Tid och Datum 2019-01-04 Plats Nya Zeeland Kommentarer Inga kommentarer

På vår resa till huvudstaden Wellington bestämde vi oss för att åka längs en väg där många scener ur Sagan om ringen filmerna spelades in. Det var en mycket fin väg upp bland bergen. Framme i Wellington åkte vi upp på en utsiktsplats över hela staden. Efter vi checkat in på hotellet tog vi en promenad längs hamnen, de har mycket märklig konst här. En häftig huvudstad med människor som badar mitt inne i centrum.

Imorgon ska vi ta den tre timmar långa färjan över till Sydön, det ska bli spännande och se hur det går eftersom Erik är väldigt sjösjuk när det kommer till stora färjor. Men förhoppningsvis går det bra.

Jag har även hittat våra drömjobb. Jag skulle kunna vara turistguide i hobbiton och Erik skulle kunna vara guide för dem som vill klättra utanpå Sky tower i Auckland. Eller så kan  vi bli fårfarmare, skulle också funka bra.

 


 

Läs mer och kommentera

Tongariro national park och Palmerston north

Tid och Datum 2019-01-03 Plats Nya Zeeland Kommentarer Inga kommentarer

Vi började morgonen med att checka ut från vårt fina hotell vid Tapuosjön för att åka viadre till Tongariro national park, där bland annat bergen från Sagan om ringen finns. När vi kom till parken börjde vi med att äta brunch innan vi skulle gå vår två timmars promenad i parken för att se berg och vattenfall.

Det fanns massa olika spår man kunde välja att gå, vi valde att gå Taranaki Falls. Det stod att det skulle gå på två timmar men det tog snarare fyra timmar med fotopauser. Det var en mäktig upplevelse att gå rakt in i Mordor (också från Sagan om ringen), det var mycket trappor och uppförsbackar och det kändes som att stigen aldrig tog slut. Vi kände oss ganska ensama var inte jättemånga som var ute och gick, men vi träffade på några längs vägen. Vi såg ett jättefint vattenfall som man kunde kättra upp för och stå och vingla på, vilket många gjorde.

När vi var och gick bland bergen var det massa moln och dimma men vi hade tur och ett av de stora bergen syntes i ca två minuter och sedan gick det inte att se mer på hela dagen. Så vi hade jättetur, det var vi och en person till som såg detta.

När vi hade gått klart, åkte vi vidare till en annan plats för att se en flod som hade trängt igenom ett berg, men då orkade vi inte klättra ner så vi fick beskåda det från en bro istället.

På vägen till Palmerston north där vi ska sova i natt, valde vi att åka den väg som kallas Desert road och den hade helt magiska vyer med utsikt över ett stort snöklätt berg.

Framme i Palmerston north hittade vi en irländsk pub och ganska god mat. Imorgon beger vi oss vidare till huvudstaden Wellington.

 

Läs mer och kommentera

Wai-O-Tapu, Waimangu Volcanic valley, Huka falls och Taupo

Tid och Datum 2019-01-03 Plats Nya Zeeland Kommentarer Inga kommentarer

Vi började med att åka till Wai- O-Tapu som är en park med vulkanaktivitet. Vi började med att se Lady Knox Geyser som varje dag kl: 10.15 får ett litet utbrott när en person kastar i tvål i hålet. Det tar någon minut och sedan sprutar det upp vatten/ånga ur hålet i upp till en och en halv timma. Därefter påbörjade vi vandringen i parken med olika varma källor i väldigt häftiga färger, en var bland annat blå med orange kant och en var knall grön. Vattnet i parken var kokande inklusive det vattnet som fanns i de stora sjöarna så det var väldigt varmt och ångande när man gick runt i parken som hade mycket backar.

Efter det åkte vi vidare till nästa park som hete Waimangu Volcanic valley som var en 17 kilmoeter lång sträcka med vulkanaktivitet och efter lämningar av tidigare vulkanutbrott. Det var en mycket lång och varm promenad. Det fanns bland annat en sjö som var kristallblå och något som såg ut som en fontän med kokande vatten. Det ingick även en båttur på sjön som i princip är en enda stor krater efter vulkanutbrotten 1886.

På vår väg till Taupo åkte vi förbi Huka falls och kände oss tvugna att ta en liten extra promenad efter den redan ansträngde dagen, Det var det dock värt för det var ett mycket fint vattenfall.

Framme vid Tauposjön fick vi ett hotell med sjöutsikt och vi hade en jättetur och fick ett fint rum med havssutsikt och balkong och kan man bli gladare än att ha bergen ur sagan om ringen precis utanför. Fick se en magisk solnedgång.

 

 


 


 


 

Läs mer och kommentera

Hot water beach, Hobbiton och Rotorura

Tid och Datum 2019-01-01 Plats Nya Zeeland Kommentarer Inga kommentarer

Vi vaknade relativit tidigt för att ha varit uppe till klockan två på morgonen, men vad gör man när man har ett taight schema. Vi checkade ut från hotellet och begav oss till Hot water beach, var en fin åktur. Det var inte många minuter från motorvägen i Auckland innan vi var på vägar omslutande av kullar, kor och får. Väl framme vid Hot water beach var det så mycket turister att det inte gick att hitta någon parkering för att komma till stranden, så vi fick tyvärr nöja oss med att beskåda stranden från en utsiktspunkt lite längre bort.

Därefter påbörjade vi vår resa till Hobbiton. Framme i Hobbiton var det mycket turister och det avgick bussar till filminspelningsplatsen var tjugonde minut. Varje grupp bestod av ca 40 personer. Vi fick en väldigt hurtig guide med otroligt dåliga skämt, som försökte få in ett skämt om sagan om ringen var tionde minut på en tur på 1,5 - 2 timmar. Det var så häftigt att gå runt bland kullarna och de små hobbithålorna och gå runt där delar ur filmerna är inspelade. Vi fick också prova på äppelcider med honungstouch på puben Green dragon som är med i filmen. Det kändes dock som de flesta andra var mer intresserade av den gratis cidern och ölen än om att gå runt och titta. Det var svårt att ta bilder men jag fick några bra i alla fall.

Efter vår Hobbitupplevelse påbörjade vi vår resa till Rotorua där vi skulle tillbringa natten. När vi kom fram till hotellet hade vi blivit uppgraderade och fick det största rummet på hela hotellet med tre sovrum, vardagsrum/ med kök, två badrum, terass med yacuzzi. Tråkigt bara att vi kom sent och måste åka tidigt :)

Jag tittade även snabbt i guideboken och såg att det inne i Rotorua fanns varma källor som ångade upp i en stor park, med ånga och bubblor. Det var så häftigt att gå genom röken och det var väldigt varmt och fuktigt så mitt hår blev alldeles lockigt.

 

 

 

Läs mer och kommentera

GOTT NYTT ÅR

Tid och Datum 2018-12-31 Plats Nya Zeeland Kommentarer Inga kommentarer

Vid tiotiden begav vi oss iväg med vår picknick till ett berg med utsikt över Auckland. Staden var helt otroligt vacker upplyst i olika färger. Sky tower och den stora bron in till staden lyte i olika färger. Vi fick gå upp för berget då man inte kunde köra bil eftersom det var många som vill upp dit för att titta på fyrverkerierna. Det var dock kolsvart och väldigt brant så man var ganska trött när man nådde toppen. Men det var helt klart värt det när man såg utsikten. Vi hade undrat vad många skulle göra på tolvslaget när vi kom upp förstod vi att det var många som skulle göra samma som oss. Vi fick bra platser på ett räcke  men det var i en sluttning så man håll på att glida ner. Det var mycket blåsigt på toppen så även om det var över 20 grader så frös man, så det var tur att jag hade med mig min vinterhalsduk. Strax innan tolv började en prom att tjuta och sedan var det nedräckning och tillslut kom det fyrverkerier från toppen av Sky tower. Magiskt men bara i fem minuter. Sedan klättrade vi ner igen och fastnade i en bilkö som tog en och en halv timma och då var vi bara 15 minuter från hotellet med bil, så ni kan tänka er hur många människor som var där. 

Nu vill vi önska er ett Gott nytt år och hoppas ni får en fin nyårsafton. Nu är klockan 08.30 hos oss och vi ska ut på nya äventyr och lämna Auckland bakom oss. Jag kan inte tänka mig att börja året på ett bättre sätt än att åka till Hobbiton (från Sagan om ringen).

Gott nytt år !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Läs mer och kommentera

Auckland

Tid och Datum 2018-12-31 Plats Nya Zeeland Kommentarer Inga kommentarer

Idag har vi kört och tittat ut lite olika utsiktsplatser för ikväll vid tolvslaget när det kommer att vara fyrverkerier vid Sky tower i centrum. Vi hittade många fina platser. Därefter åkte vi in till Auckland för att utforska staden. Vi strosade runt, fikade på ett hyfsat mysigt café och gick ner till hamnen. I hamnen låg det riktigt många lyxiga båtar och här samlades många turister. Vi avslutade stadsrunturen med att åka upp i Sky tower för att ta bilder från 220 meters höjd. På en av utsiktsvåningarna i tornet var det till vissa delar glasgolv så att man kunde se rakt ner. Erik gick lugnt över dessa glas och stannade och tog kort neråt. Själv höll man sig fast i räcket och kämpade med höjdrädslan så att resterande turister fick sig ett gott skratt. Vi bestämde oss för att åka hem till hotellet och äta på puben precis brevid oss, och det var ett mycket bra beslut åt så fruktansvärt god mat. Förrätt sötpotatischips och varmrätt Chicken filo vilket är kyckling med oströra i smörbröd med sallad till. Var dock gigantiska portioner så Erik kunde inte äta upp sin fish and chips.

Nu har vi handlat picknick mat inför tolvslaget och inväntar nu att mörkret ska komma.

Glömde skriva igår att många städer och platser här på Nya zeeland luktar honung så jag skulle kunna bo här bara av den anledningen.

 

 


 


 


 


 

Läs mer och kommentera

Cape Reinga, Ninty miles beach, Bay of Islands

Tid och Datum 2018-12-30 Plats Nya Zeeland Kommentarer Inga kommentarer

Eftersom vi var hemma sent igår efter den längre bilturen orkade vi oss inte upp förrän 06.20. Vi åt en snabb frukost för att en timma senare sitta i bilen redo för den 6 timma långa bilturen upp till Cape Reinga. Erik var inte lika såld på idén om att titta på en pir längst ute på ön (men han kom att ångra sig när vi väl var där).

Vi började genom att åka upp längs väst kusten och efter ca 4,5 timma var vi framme vid ninety miles beach road, vilken var en gigantisk strand (90 kilometer lång) som man kunde köra bil på. Det fanns många skräckexempel med bilder precis vid strandens början med bilar som gått sönder och högvatten som kom. När vi kom ner till stranden var det stand så långt ögat kunde se och det var bilar som körde i full fart över stranden. Det fanns även en bil som helt hade gått sönder, där hela familjen i bilen försökte klura ut hur de skulle få bilen därifrån.

Sedan fortsatte vi vår resa till Cape Reinga eller där "själarna vandrar vidare norrut" enligt maorier. Vi kom fram och det var riktigt varmt som vanligt när man ska gå en ganska lång bit. Jag hade hört att det skulle blåsa så mycket att man kunde luta sig mot vinden utan att ramla, men det stämde inte. Men det var tydligen en annan kille förutom jag som hade läst detta och han hade förberett sig med en vindjacka med luva och allt och då var det över 26 grader i skuggan. Vet inte hur han överlevde en timmas vandring i upp och nedförbackar. Efter att vi hade gått väldigt långt kom vi fram till piren och det var första gången det var så mycket turister att det inte gick att få en bild utan att man har med en glad turist i varje bild (annars har vi kännt oss väldigt ensamma). Självklart fanns det en hög kulle som man kunde klättra upp för och ta bilder ovanifrån och när man är envis går tydligen allt att genomföra, kan andra kan jag :) Fick mycket bra bilder så det var helt klart värt det. Dock inte att rekomendera att åka bil i över sex timmar och sedan vandra runt i värmen i en timma och klättra upp för branta kullar när man inte har ätit något på 6 timmar. Men allt som inte dödar härdar eller vad är det man säger. Sedan hittade vi ett litet lunchhak där vi fick en hamburgare med pommes eller som jag kallade det "en hel matvarubutik på spett". 

Därifrån tog vi oss till Östkusten för att se Bay of Islands och för att sedan åka vidare neråt och hem igen. Det var inte helt lätt att hitta dit och det var inte riktigt lika fint som man hade föreställt sig men helt klart värt en titt när man ändå är i krokarna.Vi såg även ett litet vattenfall Haruru falls.

Vi har lärt oss en sak på två dagar här och det är att inte följa skyltar där det står tourist route för man vet aldrig vart man hamnar och helt plötsligt är skyltarna borta och man har åkt helt i onödan. Ibland är det guldkorn men oftast inte.

Nu ska vi snart gå och lägga oss så att vi orkar in till Auckland imorgon men också planera för vad i ska göra på nyårsafton.

 


 


 


 

Läs mer och kommentera

En liten tripp

Tid och Datum 2018-12-30 Plats Nya Zeeland Kommentarer Inga kommentarer

Vi vaknade vid liv ganska tidigt på lördagen eftersom jag somnade tidigt efter 33,5 timmars flygning. Man kände sig lagom mör och på jakt efter frukost. Vi hittade en liten matbutik som vi handlade i. Det tog dock extremt lång tid i kassan eftersom kassören skulle slå in varje sak för sig och sedan stoppa i det i påsen. Kassören undrade vart vi kom ifrån och berättade stolt att hon hade en kompis som är känd youtuber i Sverige och varken jag eller Erik hade hört talas om henne.

Efter frukosten hade vi bestämt att vi bara skulle slappa hela dagen och kanske ta en liten tur med bilen. Den lilla turen blev 10 timmar senare och massa bilder senare. Vi började att åka norrut från Auckland och hittade många fina vägar med små kullar med kor och får på. Var som taget från sagan om ringen filmerna, Vi bestämde att vi skulle äta i staden Dargaville (västra kusten) men när vi kom fram så var allting stängt vilket var ett genomgående tema för alla små städer vi åkte förbi den dagen. När vi säger städer så pratar vi om en kort gata med butiker/ någon resturang på vardera sida om vägen. Så man kommer på vägen och kör i 100 km/timman och så helt plötsligt är det 50 km/timman i cirka två minuter och det är själva staden. Så vi hoppades på bättre tur om vi skulle åka till östkusten så vi åkte rakt över till staden Whangarei och där lyckades vi hitta en restaurang. När vi äntligen ätit så började vi åka längs östra kusten ner till Auckland igen och han se många vackra stränder men det var typ kolsvart innan vi hann tillbaka till hotellet.

 På söndag ska vi åka till Cape Reinga högst upp på nordön.

 


 


 

Läs mer och kommentera

Dreams are coming true

Tid och Datum 2018-12-28 Plats Nya Zeeland Kommentarer Inga kommentarer

Vi påbörjade vår resa vid 18.30 torsdagen den 26 december och landade i Auckland klockan 01.30 svensk tid eller 13.30 i Nya Zeeland den 28 december. Allt har gått superbra hittills, gick över förväntan att flyga så långt alla byten gick bra och i tid. Vi blev väldigt farsinerade av en ung tjej som satt brevid oss på flyget längst in vid fönstret. Hon somnade innan vi lyfte från Hongkong till Auckland och vaknade inte förrän vi landade i Auckland. Hur är det möjligt att sova i 10,5 timmar utan mat och toapaus?

Framme i Aukland fick vi vänta en timma på att biluthyrningsfirman skulle komma och hämta oss men bilen fanns på plats och Erik tog oss tryggt till vårt hotell. Det gick bra att köra på vänster sida, men det kändes väldigt fel. Nu är vi framme på vårt hotell som är väldigt mysigt.

Nu är klockan 18.00 hos oss och vi ska klura ut vad vi ska äta innan vi slappar på hotellet och sedan går och lägger oss. För vi har inte lyckats sova på flyget så mycket som vi önskat.

 

Läs mer och kommentera

DAG 25 SUMMERING

Tid och Datum 2016-07-14 Plats Tanzania Kommentarer Inga kommentarer

Vi började dagen vid 07.30 för att åka ut på en sista game drive. Det var en ganska lugn morgon. Vi såg några bufflar, giraffer, elefanter, impala och ytterligare 8 lejon varav två av dem var ungar. Efter game driven åkte vi vidare till ett center där ungdomar arbetade och sålde trä figurer. De ville dock ha väldigt mycket pengar för sina saker, men jag lyckades pruta ganska bra så att vi båda var nöjda. De fick lite över hälften av vad de sa från början. Därefter åkte vi vidare mot Arusha för lunch. Vi har precis ätit en gigantisk tre rätters lunch där varje rätt hade kunnat vara en huvudrätt. Just nu sitter jag och dricker en god alkoholfri banan drink och väntar på transfern som ska köra oss vidare till flygplatsen för ytterligare flera timmars väntan. Vi kommer att landa kl: 12.00 på flygplatsen och mamma jag kommer att ringa för att beställa ditt goda vitlöksbröd och kanske några chips :)

Vi har haft en helt magisk resa, kan knappt tro att det är verklighet känns som en dröm.

Här kommer en kort summering av vår resa: Vi har räknat ut att vi har sett 55 lejon (varav fyra ungar), 3 leoparder, 1 gepard, mängder med elefanter, giraffer, zebror, gnuer, bufflar, antiloper, apor, fåglar etc. Det har helt enkelt varit magiskt.

Läs mer och kommentera

DAG 24 TARANGIRE

Tid och Datum 2016-07-13 Plats Tanzania Kommentarer 2 Kommentarer

Åt tidig frukost och checkade ut. Vår guide hade på dagen innan sakt att vi skulle vara i lobbyn ut checkade och klara 06.50 för att vi skulle åka kl: 07.00 då våra resekamrater alltid är minst 10 minuter sena och glömmer saker över allt. De lyckades ändå vara där 5 minuter sent, förstår inte hur det är möjligt. Jag och Erik är alltid där en kvart innan vi ska åka vilken tid på morgonen det än är. Vi åkte längs krater kanten för att sedan lämna Ngorongoro bakom oss. Vi åkte förbi Lake Manyara och massa små byar och köpte Eriks efter längtade röda bananer.

Vårt första stopp blev i en Masaiby som självklart hade satts upp för turisterna och som ingick i vår reseplan och som inte kunde tas bort. Vi välkomnades av en hel by av masaier kvinnor och män som sjung och dansade för oss. Sedan fick vi själva vara med och dansa. Erik fick dansa med killarna och hoppa med en pinne. Erik hade tidigare sagt att de inte alls hoppade högt men när han själv skulle hoppa såg han att det inte var så lätt som han trodde. Jag fick dansa med kvinnorna och fick ett stort halls band runt halsen och fick hoppa och skaka på överkroppen i någon konstig form av vågrörelse. Medan två killar stod och tog kort med våra kameror. Det visade sig dock att de endast hade tagit kort på killarnas dans eftersom de ville se på digitalkameran vem som hoppade högst. De tyckte dock inte att min kamera var så rolig då man inte direkt ser bilden i displayen, men när jag tog fram bilderna hade jag plötsligt hela byn runt mig. Vi fick också gå in i ett masaihus, det var väldigt litet och mörkt. Det var två smala korta sängar och en eldplats. Efter att ha fått information om hur de lever och olika seder fick vi möjligheten att köpa lite saker om vi ville, men det var mer ett måste. Kvinnorna gjorde olika smycken, men ville ha hutlösa priser för ett halsband och jag och Erik orkade inte pruta så vi tackade och gick vidare för att titta på deras förskola. Där träffade vi massa söta barn som räknade siffrorna på engelska. När vi gick ut därifrån kom en kille med halsbandet och började pruta om med Erik. Erik lyckades tillslut få ner priset till en femtedel (och då var det fortfarande överpris). Det andra paret köpte dock utan att pruta och kände sig duktigt lurade i bilen på väg därifrån.

Därefter stannade vi i en turistshopp där vi ständigt hade en man efter oss som ville att vi skulle köpa olika saker. Han trodde Erik var jätterik då Erik berättat att han arbetat i Kongo men också rest runt i olika delar, samt var uppvuxen i Afrika. Vi skulle också få ett Afrika pris då Erik räknades som en vit afrikan. Men vi lyckades komma därifrån utan att köpa någonting. Liksom i den förra affären vi blev tagna till utanför Arusha kostade saker upp emot 35000 dollar.

Därefter började vi en form av game drive på väg mot vårt hotell i Tarangire. Vi såg bland annat zebror, gnuer, giraffer, ground hornbill och tre lejon (var av en var lejonunge som fortfarande diade). Framme på vår nya lodge kändes det mer genuint då det inte finns något stängsel runt lodgen utan djuren kan komma och gå som de vill. Vi har ett jättefint rum med två dubbelsängar och utsikt mot parken. Vi åt en god buffélunch för första gången och Erik var tvungen att ta två gånger. Erik berättade även för servitören att han tyckte att det var den bästa buffématen i Tanzania vilket gjorde honom så stolt så att han sprack, Erik fick därefter träffa chefskocken och säga sin komplimang en gång till. Sedan stod båda två och log hur länge som helst.

Efter lunch åkte vi på en game drive i parken. Under game driven såg vi bland annat zebror, gnuer, elefanter, giraffer, bufflar, waterbuck, olika fåglar och två nya lejon. Vi tyckte att det var en ganska seg och händelselös tur men vi har ju blivit alldeles för bortskämda. Det tyckte dock också vår guide som gick tillbaka till sitt sura ja och gäspade hela tiden. Vi såg dock massa elefanter vid en helt magisk solnedgång, har aldrig sett något liknande. Helt plötsligt kommer dock en av hon elefanterna fram till bilen för att skydda en av bebisarna och hon var så nära bilen så att hon lika väl hade kunnat vara i den. Paret som vi åker med blev jätterädda och tyckte inte längre att det var roligt och jag var så upptagen med att ta kort så jag tänkte inte på hur nära elefanten var förrän jag la ner kameran och märker att jag står öga med öga med en gigantisk elefant. Det var superhäftigt. Jag hade kunnat sträcka ut handen och klappat den på pannan.   

 

Läs mer och kommentera

DAG 23 NGORONGORO

Tid och Datum 2016-07-13 Plats Tanzania Kommentarer Inga kommentarer

Gick upp redan vid 05.00 för att åka på game drive kl: 06.00 i Ngorongoro kratern. Det var kolsvart när vi började vår resa och väldigt mörkt när vi åkte ner i kratern. Jag blev lite besviken på att det var mörkt och att det inte alls såg ut som jag hade tänkt mig. I mitt huvud skulle det vara mer av regnskogsklimat men det var mest öppen savann. När det började ljusna såg vi direkt två stora lejonhannar på vägen. Den ena slickade sig ren från blod från dagens frukost. Vi kom så nära så att vi nästan hade kunnat klappa dem. Efter en stund när vi tittat klart åkte vi vidare och då såg vi två lejon till en hanne och en hona. Där hannen håll på att springa ifrån honan för att han var trött på att para sig var 10 minut, men det var inte honan så hon jagade efter. Var väldigt underhållande att se. Hanen flåsade och tittade sig över axeln hela tiden och honan började springa fortare så fort hanen saktade ner. Till slut lyckades hanen springa ifrån och gömma sig i det höga gräset, medan honan sprang och letade. Vi kunde dock backa och köra efter en lång stund så vi fick se en stor del av jakten.

Senare under dagen såg vi tre lejon (två hanar och en hona) som hade dödat en gnu dagen innan äta på sitt byte. De var dock inte ensamma om att vilja äta maten utan de fick ständigt jaga bort schakaler (två stycken) och hyenor (7stycken). Där lyckades jag också se en bebisflodhäst på nära håll innan han/hon dök ner i vattnet med sin mamma.

Vi åt frukost vid ett vattenhål med massa flodhästar och drickande bufflar, det var en jättevacker plats. Efter frukost åkte vi och letade efter noshörningar och såg ändlösa mängder med gnuer, zebror och antiloper. Men efter en bra stund får vår guide in ett tips om att någon hade sett en stående noshörning så vi åkte i rekordfart och lyckades se noshörningen gå och beta i sakta mak, en bit bort men närmare än de två som vi såg i Serengeti. Efter att ha tittat på noshörningen tillsammans med var enda turistbil i hela parken började vi vår resa upp ur kratern.

Vi blev lite besvikna då vi fick reda på att man endast fick vara i kratern sex timmar om dagen och att vi endast hade möjlighet att åka ner en gång.

På eftermiddagen fick vi bevittna ett giftermål mellan två amerikaner fast på ett traditionellt masai sätt. Det var massa skrikande och hoppande men riktigt trevligt. Alla turister på hotellet beskådade bröllopet så om tanken var att smita iväg och gifta sig utan några vittnen, så blev det ganska misslyckat. Vi kände också igen hotell personalen i de som deltog klädda som masaier.

Sedan åt vi buffémiddag och packade våra väskor för att åka vidare till vår sista destination Tarangire.


 


 

 

Läs mer och kommentera

DAG 22 SERENGETI OCH NGORONGORO

Tid och Datum 2016-07-12 Plats Tanzania Kommentarer 2 Kommentarer

Började dagen med en game drive i en annan del av Serengeti parken även idag var guiden inställd på att hitta katter. Det började väldigt bra då vi såg några av de lejonen som igår hade varit i trädet. Idag låg dem dock i skuggan av ett betydligt mindre träd. Därefter fick guiden nys om att man sett en gepard men när vi kom fram kunde vi endast se öronen på den. Då den låg i skuggan och vilade sig en bra bit bort. Eriks kikare kom väl till pass men som vi alla vet är min kamera bättre. Vi åkte vidare mot träskmarken och såg två lejonhannar som låg i solen och tittade på oss. Vi tog en del bilder och åkte vidare. Helt plötsligt säger vår guide det ligger ett lejon på berget och vi alla undrar för det första var berget är och för det andra hur han kan se ett lejon på 1 kilometers avstånd. När vi närmar oss ser vi att det är som taget ur lejonkungen filmen. Det är en enorm lejonhane som har klättrat upp och lagt sig högst upp på berget och solar sig. Han vägrar att röra sig en millimeter trots att vi kör hela vägen fram till berget precis under hans huvud. Det var helt fantastiskt att se honom på så nära håll. Vi beundrade honom länge men var tvungna att åka vidare. Inte långt därifrån fanns det en annan lejonhane som låg på marken framför stenen. På vägen därifrån får Erik syn på en hyena som han tycker springer runt mitt i en flock med gaseller men guiden tyckte inte det var något konstigt alls med det och fick det att låta som något helt alldagligt eftersom att hyenor inte jagar ensamma, medans Erik tyst frågade sig när gaseller lärt sig räkna om det är tillräckligt många rovdjur i flocken för att vara farligt.

Sen började vi åka utifrån parken och även denna gång tog det cirka 2 timmar att avregistrera oss.  

Sedan började vi den långa vägen till Ngorongoro kratern. Under vägen såg vi massa olika djur mest antiloper, vi såg även fantastiska vyer. Helt plötsligt dök det även upp en giraff mitt i vägen som vår guide höll på att köra på. Men det slutade med att giraffen prejade oss och sprang vidare. Framme på hotellet visar det sig att det är värsta utsikten över kratern dock fick vi ett rum med ett träd i vägen men man kan inte få allt.

 

 

Läs mer och kommentera

DAG 21 SERENGETI

Tid och Datum 2016-07-12 Plats Tanzania Kommentarer Inga kommentarer

Idag var det dags för heldags safari och det märktes att vår guide var på bättre humör. Det var dags att leta efter katter då vi fyra i bilen inte hade sett varken leopard eller gepard. Dagen började bra med några lejon som hade gömt sig i gräset. Vi räknade dem till omkring sex stycken. Vi körde vidare en bit och fick se en leopard i ett träd och vi kunde inte tro våra ögon. Vi stannade kvar länge och hade turen att få se henne hoppa ner från trädet och gå runt i det höga gräset för att sedan hoppa upp i ett nytt träd 50 meter bort, det var superhäftigt. Efter att vi sett leoparden så trodde vi att guide hade fått in ett nytt tips då han började köra som en galning, men det visade sig vara falskt alarm han behövde endast gå på toa, så det var mer av ett nödläge. Efter detta fick vår guide reda på via sin radio att de hade sett en gepard och vår guide körde som en galning för att hinna dit. Under bilfärden fick vi syn på bland annat en hyena och hennes unge. När vi kom fram visade det sig att geparden hade lagt sig i skuggan av ett träd precis vid vägen. Så vi kunde se henne jättebra. Även här hade vi tålamod eftersom vi visste att skuggan skulle försvinna så att hon var tvungen att flytta sig och mycket riktigt reste hon sig och sträckte på sig och flyttade sig ännu närmare oss till en ny skuggig plats. Efter detta magiska ögonblick trodde vi inte att det kunde bli mycket bättre. Men bara ett par minuter senare hittade vi en lejonfamilj. Lejonfamiljen bestod av tre honor och tre hanar samt värdens sötaste lejonunge. Trodde aldrig att jag skulle få se det, sa det mest som ett skämt till Erik under vår resa att det skulle ju inte vara fel att få se en lejonunge J Jag måste ha tagit flera hundra bilder bara på lejonungen.

Därefter åkte vi vidare en bit och såg lite andra djur, men ganska snabbt får vår guide ny information om en leopard. Vi hittade leoparden uppe på en bergsklippa mellan en sten och ett träd i skuggan. Även här hade vi stor tur, då on visade upp sig på håll och sedan vände röven till när hon inte ville vara med på flera bilder. Sedan åt vi lunch och den var inget vidare. Där hade man också möjligheten att gå en liten runda och få mer information om vilka djur som fanns i parken. Det var dock väldigt varmt och väldig tråkig information så jag och Erik gick en väldigt snabb runda för att sedan sätta oss i solen.

Efter lunchen åkte vi tillbaka till lejonfamiljen då fanns det fler lejon där och lejonungen låg och åt på sin mamma. Därefter skulle vi börja åka tillbaka till vårt hotell. Under tiden vi åkte fick vår guide information om att ett lejon hade klättrat upp i ett trä. Erik trodde han skämtade och frågade om det verkligen var sant och guiden sa ja och satte av i en snabb takt. Jag och Erik förställde oss att lejonet typ skulle sitta på en liggande stock, men det visade sig att lejonet faktiskt hade klättrat upp i ett enormt stort högt trä men vad de inte sa på radion var att hans sex vänner hade klättrat upp i samma träd. Erik var den som såg det först i vår bil och jag trodde inte mina ögon det var sju stora lejon i ett träd och tre stycket i ett annat träd. Här stod vi länge och beundrade lejonen, vi var också väldigt nära träden så det var inte så att de hade lagt sig långt in i skogen utan precis vid vägkanten. En helt sjuk upplevelse som vi aldrig kommer att glömma. Efter en stund säger guiden att vi måste åka hem men han ångrar sig några minuter senare då han har hört att någon har sett noshörningar. Om han körde fort innan så körde han ännu fortare nu då det var en bra bit bort. Noshörningarna befann sig i ett reservat utanför parken där man inte fick köra med bil, men ibland gick noshörningarna väldigt nära parken. Det finns endast åtta stycken och vi fick se två av dessa dock på ett ganska långt avstånd tyvärr.

Eftersom vi inte fick se noshörningarna på nära håll ville vår guide kompensera oss genom att låta oss gå upp på ett berg och ta utsiktsbilder. Berget var en gammal helgedom för Masaier. Som en bonus fick vi möjlighet att se en leopard i ett träd väldigt nära oss så att man kunde få väldigt fina bilder på leoparden och solnedgången. Därefter åkte vi tillbaka och då låg fortfarande lejonen kvar i träden enda skillnaden var att det var två lejon i det ena trädet och åtta i det andra.

Det kanske låter för bra för att vara sant men vi har faktiskt bildbevis på denna magiska dag, närmare bestämt 4000 bilder.

 

 

 


 

Läs mer och kommentera

DAG 20 LAKE MANYARA VS SERENGETI

Tid och Datum 2016-07-12 Plats Tanzania Kommentarer Inga kommentarer

Vi började dagen  med en game drive vid Lake Manyara. Först fick vi gå en liten tur i parken med en guide som hade fula tänder och pratade jättefort, han visade oss svartvita bilder på djur och hur toaletterna hade sjunkit på grund av översvämning. Sedan började själva åkturen i parken som hade en underbar natur, omväxlande med både djungel, skog, savann och sjö landskap. Det enda tråkiga var att det inte fanns så många djur att titta på och det märktes även att guiden inte gillade denna parken särskilt mycket eftersom han var ganska ointresserad. Vi fick dock se några nya djur som tex blå apor och dik dik (en väldigt liten antilop med rött ansikte). Efter några timmar i parken åkte vi och åt lunch på vårt hotell, självklart buffé.

Efter lunch begav vi oss mot Serengeti. Denna resa tog drygt sex timmar, vara av två timmar vi spenderade på en parkeringsplats i väntan på att vår guide skulle registrera oss. Problemet var att de hade installerat ett nytt registreringsprogram som var beroende av internetåtkomst vilket var ett stort problem mitt ute i ingenstans.  Vi fick dock ta bilder av Ngorongoro kratern, det var magiskt. På vägen till vårt nya hotell kunde vi se en del zebror, giraffer, gnueer, bufflar, hästantilopper, toppi, schakal, hyena och elefanter etc. Vår guide duktigt sur på kön vid registreringen så han körde som en biltjuv resterande del av resan. Vilket innebar att vi studsade en hel del i bilen så att det är ju tur att bilen har tak annars hade vi hamnat hos hyenan. Med andra ord en skön afrikansk massage.

Vi fick ett gigantiskt stort rum med två dubbelsängar och panoramafönster mot Serengeti parken. Hotellet låg uppe på en kulle så utsikten var magisk. Dom varnade dock för att apor kunde hoppa in om man hade balkongdörren öppen. Även här fick vi njuta av buffémat.

 

Läs mer och kommentera

DAG 19 LAKE MANYARA

Tid och Datum 2016-07-12 Plats Tanzania Kommentarer Inga kommentarer

Vaknade tidigt för att hinna äta frukost. Efter frukost fick vi reda på att vi var tvungna att checka ut kl: 10.00 men vår guide skulle inte hämta oss förrän kl: 14.00. Detta gjorde oss ganska sura då vår researrangör hade lovat att vi skulle ha rummet tills vi åkte. Vi sa detta till hotell personalen men de hade ingen aning om det. Det slutade med att vi fick checka ut kl :11.30 istället. Vi åt en väldigt smaklös buffélunch och blev sedan hämtad av vår guide. Vår guide är skelögd så det är lite jobbigt att veta vart man ska titta. Vi fick också veta att det andra paret vi skulle åka med var lika gamla som oss och hade precis gift sig. Vi hade sett detta par tidigare och de satt hela tiden och stirrade ned i sina mobiltelefoner. Så vi fruktade att de skulle vara ganska tråkiga men det visade sig att de var ganska trevliga men samtidigt ganska tråkiga.

Vi började vår resa mot Lake Manyara i en grön, mögelluktande bil. Resan tog sex timmar och det var i princip knäpptyst hela tiden förutom när jag och Erik pratade med varandra. Vi såg en hel del djur på vägen. Men vår guide sa ingenting på hela resan, så det bådade inte så gott.

Framme vid vårt hotell fick vi bo i ett litet runt hus, väldigt mysigt inrett med en fantastisk utsikt över Lake Manyara. Vi gick ner till baren och beställde öl och drink och beundrade den magiska utsikten. På kvällen såg vi också en akrobatik show, ganska bra faktiskt. Slutade dock kvällen med äcklig buffémiddag med utsikt över Lake Manyara.

 

 

Läs mer och kommentera

DAG 18 ARUSHA COFFE LODGE

Tid och Datum 2016-07-07 Plats Tanzania Kommentarer 1 Kommentar

Lämnade Johannesburgs flygplats klockan 01.00 för att åka vidare till Tanzania med mellan landning i Nairobi. Flygningen gick hyfsat bra man somnade självklart en timma innan vi landade i Nairobi så att man gick som en zoombie för att byta flyg. Det var också så tidig morgon att vi inte heller kunde se något av Nairobi när vi flög in för landning. Vi fick flyga ett mindre plan till Kilimanjaroflygplats. I luften kunde man se Kilimanjaro över molnen det var superhäftigt fick dock ingen bild på det. När vi landade märkte vi att det var en liten söt flygplats. Det gick snabbt att fixa visum även om du var tvungen att gå igenom tre olika spärar för att komma ut till bagaget. Väl ute hittade vi inte vår transfer så vi blev lite panikslagna men snart kom det en liten svettig man och hämtade oss i sin mögliga buss. Vår guide pratade hela tiden men det var en aning svårt att hänga med, då man varannan sekund somnade till för att man var så trött.

Vi åkte två timmar från flygplatsen till Arusha Coffe Lodge, där vi blev uppgraderade till honeymoon suiten utan känd anledning. Kanske är en pik från ovan till Erik :) Det är en enorm suite med gigantiskt badrum, sov- och vardagsrum, eget soldäck och terass med egna apor. Vi fick även en fin fruktskål, som vi ska äta i kväll.

Personalen vi mötte i receptionen upprepade informationen om hotellet minst tre gånger utan att själv veta om det, personen måste ha varit supernervös. Vi mötte också representanten från vårt safari som var en ung tjej som pratade väldigt fort och säljande. Men var väldigt informativ in i minsta detalj. Vi fick bland annat reda på att tsesefluga gillar svart (vi trodde att det bara var blå men det var visst båda) detta begränsar oss i kläder då vi inte har så mycket varma kläder med oss. Var verkligen kallare här än vad vi trodde från början.

Vårt hotell ligger ganska långt ifrån staden, som ser väldigt annorlunda ut från de tidigare länderna vi har besökt på vår resa. Eftersom det inte finns så mycket att göra passade vi på att köpa lite choklad som de har odlat och gjort här samt kaffe.

Läs mer och kommentera

DAG 17 EN LÅNG DAG

Tid och Datum 2016-07-06 Plats Mozambique, Sydafrika Kommentarer 1 Kommentar

Vi gick upp klockan 06.30 för att äta frukost och checka ut. Vi blev helt paffa när det visade sig att vi hade spenderat mycket mindre pengar än vad vi trodde. Men det är bara att tacka och ta emot. Det var dock oklart när planet till Johannesburg skulle gå, vi har fått fem flygtidsändringar på fem dagar. Vi var på flygplatsen klockan 09.00 och vi var helt ensamma, resterande resenärer kom vid halv elva och flyget skulle lyfta klockan elva. Återigen fick alla som var på planet gå av och gå på igen. Men vi klarade oss eftersom vi redan var på marken. Åkte en skakig tur till Johannesburg.

Nu har vi precis checkat in på flygplanshotellet i Johannesburg och funderar på om vi ska ut på stan typ 3 mil bort eller om vi ska tillbringa vår tid på hotellrummet och sova. Då vi ska tillbaka till flygplatsen klockan 23.00 för att flyga till Nairobia klockan 01.00 och byta flyg klockan 06.30 i Nairobi till Arusha. Idag är inte vår researrangör så populär efter att ha bokat en sådan fruktansvärd jobbig flygresa när man redan börjar bli trött i kroppen.

Men väl framme i Arusha är det en vilodag innan slutpunkten på vår resa tar fart sju dagars safari i Tanzania :)

Läs mer och kommentera

DAG 16 EN SHOPPING DAG I REGNET

Tid och Datum 2016-07-05 Plats Mozambique Kommentarer Inga kommentarer

Det blev inget fint väder i dag heller, vi har verkligen haft otur. Men är man på en solsemetser får man ju iaf göra sin del så vi la oss i badkläder för att sola men det kom ingen sol. Helt plötsligt dyker det upp en kille också som skriker ursäkta hela vägen ner för trappan och tittar förläget på mig där jag ligger i bikini. Jag fick snabbt dra på mig min klänning. Det var skräddaren som vi anlitat för att sy min tunika. Den blev jättefin men han ville gärna att jag skulle prova den igen, men någon måtta på naken chock får det ju faktiskt vara. Skräddaren hjälpte oss också att hitta killen som gjort några träfigurer som vi shoppade på konstnärsmarknaden, vi kunde då köpa mera figurer då vi direkt efter konstnärsmässan ångrade att vi inte hade köpt flera. Vi letade efter killen sedan dess så det var kul när vi hittade han.

Eftersom det var regn beslutade vi oss för att bege oss till den lokala marknaden för att köpa tyg. När vi hittade två tyger i en afffär som vi ville köpa blev vi sedan visade runt till alla affärer som sålde tyg på hela marknaden. Det slutade med fem tyger och huvudvärk.

Nu har vi precis ätit lunch och gett upp hoppet om att solen ska titta fram idag. Vi ska ta en strandpromenad och ta lite bilder. Annars ska vi ägna resterande del av dagen åt att packa och äta.

Nackdelen med att det inte finns någon sol och man inte har några aktiviteter är att man shoppar mer och känner hur trött man är. Har nog aldrig frusit så mycket som på den här resan. Men det är det värt när man får uppleva de mest magiska saker.

 

Läs mer och kommentera

DAG 15 EN REGNIG DAG

Tid och Datum 2016-07-04 Plats Mozambique Kommentarer 1 Kommentar

Vaknade upp till spöregn och inte solsken som jag hoppades på. Regnet höll även i sig i princip hela dagen med kanske en timmas uppehåll då vi passade på att bege oss ut på shopping. Vi hittade en del olika saker som vi inte tidigare hade sett. I den sista affären vi var i var mannen så full att vi trodde att han skulle ramla ihop och göra sönder alla sina hantverk, han sluddrade och försökte förklara varför vi skulle betala mer än vad vi ville göra. Men till slut lyckades vi köpa sakerna men det var bland den jobbigaste shoppingen jag har varit med om. Det tog otroligt lång tid då mannen var tvungen att räkna och räkna om igen och ångra sig och vilja ha mer pengar.

På frukosten träffade vi också en svensk familj som kom fram och ställde massa frågor och som inte gav sig förrän de hade pratat med oss i ca 2 timmar om allt och inget.

Vi håller alla tummar och tår för att vi ska få fint väder imorgon, annars kan det lätt bli lite lång tråkigt då alla aktiviteter här är beroende av att det är fint väder.

Läs mer och kommentera

DAG 14 STADSVANDRING

Tid och Datum 2016-07-03 Plats Mozambique Kommentarer 1 Kommentar

Gårdagens romantiska middag blev av ett helt annat slag än vad vi hade förväntat oss. Istället för att få sitta på stranden satt vi på ett långbord bakom en stenvägg som två guldfiskar i vattenskål. Blev en anings uttittade. Det kom in fruktansvärt mycket mat, under varmrätten bar de in tre brickor med skaldjur; hummer, krabba, mega räckor, bläckfisk, musslor, fisk och pommes och ris. Jag och Erik tittade på varandra och typ dog inombords, Erik sa ja det blir ju du som får äta mest. Det slutade med att vi hade varsin överfull tallrik samt varsin överfull sidotallrik men det var högar med mat kvar. Men det bästa av allt var att vi beställde in chokladefterrätt. Det var magiskt gott kändes lite som när mamma och pappa var uppe i Södertälje och vi åt libanesiskt på Miramar, så länge man inte böjde sig gick det bra.

Idag började vi morgonen med en stadsvandring i Vilanculos. Vi blev hämtade i små mopedtaxi med tak och väggar. Det var jag och Erik och en annan tjej med som guiden sa var svensk men det visade sig att hon var från Schweiz (som vanligt är det tydligen lätt att blanda ihop dessa två länder, slår aldrig fel när vi är ute och reser). Vår första anhalt var en fiskmarknad där vi bland annat fick titta på torkad fisk och höra hur man bäst skulle tillaga dessa. Marknaden mynnade ut i en ännu större marknad med olika små butiker så långt ögat kunde nå. Allt från shampo och tvål, till tyger och second hand kläder. Jag fick också agera levande skyltdocka när guiden skulle visa hur kvinnorna använder saronger och sjalar för att klä sig. Det var en annorlunda upplevelse. Erik fick självklart en bild på den fantastiska kreationen. Under vår promenad fick jag höra av en dam att jag hade en väldigt fin kläning som hon uppskattade då den var lång och hade ärmar. Guiden berättade att turisterna som kom dit ofta hade korta shorts eller skjolar. Erik blev också inspanand av en ung vacker tjej, som tyckte att hans tatureingar var fina. Hon uppskattade dock inte att guiden översatte detta till oss. Då hon trodde att jag skulle slåss för vad som var mitt.

Efter marknaden gick vi igenom en by för att ta oss till konstnärsmarknaden vid stranden. Tjejen som var med oss lyssnade inte på vad guiden sa utan hon passade bara på att ta bilder på människorna och deras hus utan att bry sig om om de ville vara med på bild eller inte. Vi stannade hos en kvinna som stötte jordnötter där vi fick prova på, hon sa till mig att göra. Så jag provade men det var väldigt tungt och hon bara skrattade åt mig. Tjejen som var med frågade för första gången om hon fick ta kort men hon förstod inte vad kvinnan sa, och guiden fick översätta att hon ville ha öl i utbyte. Guiden ville inte att hon skulle få öl så han försökte få henne att vilja ha något annat. Det tog lång tid och det slutade med att tjejen aldrig tog något kort.

Vi fick massa information om olika frukter och grönsaker som växte runt omkring och sedan kom vi fram till konstnärsmarknaden. Där de hade massa fina saker, blev några riktiga fynd då det fanns saker här som vi inte har hemma. Jag måttbeställde även en gul tunika, det kan man inte tro men det är sant. Den ska levereras till hotellet imorgon eller övermorgon så vi får se om den kommer innan vi åker härifrån.

Snart ska vi äta riktigt god middag på hotellet (första gången vi äter på hotellet mer än en gång i rad, men de har så fruktansvärt god mat) och dricka en god drink med vild honung.

 

Läs mer och kommentera

DAG 13 EN DAG PÅ STRANDEN

Tid och Datum 2016-07-02 Plats Mozambique Kommentarer 1 Kommentar

Vaknade mitt i natten av att grannhuset hade värsta festen och på morgonkvisten var det någon som hade fått skrattattack och lät som en åsna. Vi åt en udda frukost och njöt av värmen. Efter frukost kom en av de ansvariga för personalen och sa att vi skulle få byta rum då vårt internet inte fungerade på rummet. Erik sa nej det behövs inte men personen såg så sårad ut att vi sa ja. Vi fick packa ihop våra grejer igen och byta rum men tur var väl det för vi fick en av lyxsviterna över havet med egen terass och mega stort rum. Vi blev helt ställda men det är ju bara att tacka och ta emot.

Efter flytten försökte vi hitta ner till stranden då hotellet har en egen gjord trappa som lutar väldigt mycket. När vi hittade trappan hittade vi även en liten solterass med ett träd och två solstolar på som vi la beslag på. När vi kom ner till vattnet var det helt tomt inte en enda turist så långt ögat kunde nå. Det var lågvatten så man fick gå en bra bit innan man kom ut i vattnet men det var magiskt turkost och varmt. Efter badet la vi oss på vår privata soldeck och vi såg inte en enda hotell gäst på hela dagen.

Vi ska i kväll få en trerätters middag på stranden som vårt reseföretag bjuder oss på då det varit en del strul under resans gång. Så den ser vi verkligen fram emot, det ska bli deras berömda skaldjursplanka till huvudrätt.

Imorgon har vi beställt en statstur/kulturtur i staden för att se lite av lokalbefolkningens vardag.

 

Läs mer och kommentera

DAG 12 JOHANNESBURG OCH MOZAMBIQUE

Tid och Datum 2016-07-01 Plats Mozambique Kommentarer 1 Kommentar

Vi vaknade klockan 09.00 efter en fantastisk sovmorgon, åt hotellfrukost och checkade ut från vårt hotell i Johannesburg för att bege oss vidare till Mozambique. Transferbussen var nästintill full och det fick knappt plats några väskor i bussen så man fick ha det mesta i knäet. Johannesburgsflygplats är ganska stor och på flera våningar vilket gör en ganska förvirrad. Kösystem är inte heller något som fungerar och det är ganska underhållande att se på hur folk beter sig när någon knör sig före. Efter en lång tid i kön för passkontrollen fick vi lämna finger avtryck för första gången och skanna ögonen. Kände mig helt förvirrad och förstod ingenting, Erik gjorde efter mig så han såg ju hur jag gjorde och blev därför klar på kortare tid. När vi satt vid gaten var det endast jag och Erik där och ingen av de andra som hade checkat in vilket kändes som att vi hade kommit fel. Men efter en halvtimma kom alla andra med massa sprit som de köpt och då kunde vi äntligen gå ombord på flyget.

Det visade sig vara ett litet propellerplan som vi skulle åka med och det var massa människor och bagage överallt. Förstod inte hur vi skulle få plats men det gjorde vi. Det var lite läskigt att lyfta men det var ännu värre att landa då planet typ vinklades och landade på ena hjulet och Erik blev jättenervös och höll sig fast i sätet framför medan jag tyckte att det var som att åka Balder på Liseberg.

Vi var tvungna att "byta" flyg på en annan flygplats i Mozambique vilket innebar att alla gick av för att gå in i ett minimalt rum med massa människor på insidan fylla i någon form av immigrationkort och köa för att visa detta och sitt visum. Men det tog vädigt lång tid och en del fastnade i "tullen" för att de tog med sig för mycket sprit in i landet. Personerna försökte förklara att de endast skulle in genom dörren och ut på nästa sida för att gå in i planet igen. Men säkerhetsvakten sa att personerna var tvungna att betala. Vi såg aldrig hur det blev för helt plötsligt kom det in en person och ropade upp vår destination så vi fick gå ut igen igenom samma dörr vi kom in utan att komma fram till disken. Vi fik gå tillbaka till samma plan som vi gick av men helt plötsligt kom det en annan personal och sa att vi inte fick gå på planet utan att vi skulle gå tillbaka så gick vi halvvägs och förklarade att personens kollega hade sagt att vi fick gå och då fick vi gå tillbaka. Kändes väldigt onödigt, vi byte platser och gick av och på planet och blev en timme sena till vår destination. Förstår inte riktigt vitsen med detta men flygningen gick bra.

Nu är vi framme på vårt hotell och det är jättemysigt vi har en jättefin utsikt över havet och det är äntligen varmt. Det är dryga 24 grader och nu är klockan snart 19.00 så nu kanske man slipper frysa i några dagar. Kännns dock konstigt att inte ha något att göra. Så imorgon väntar stranden och kanske en bra bok.

Läs mer och kommentera

DAG 11 GAME DRIVE OCH JOHANNESBURG

Tid och Datum 2016-06-30 Plats Botswana Kommentarer Inga kommentarer

Vi började även denna morgon 04.45 för att åka på safari för att se kattdjur. Vi såg många olika djur men vi hade även tur att se lejonen igen. Men denna gång var det inte lika roligt för vi var tio turistbilar som skulle tävla om vem som skulle få bäst bilder och bilarna stressade djuren så mycket att den stora hannen visade tänderna och gjorde utfall mot en av bilarna. När vi sett lejonen vände vi och åkte tillbaka under tillbaka vägen såg vi ännu mer djur.

Tillbaka på hotellet åt vi frukost och checkade ut för att ta oss till flygplatsen för att åka vidare till Johannesburg. Det var den minsta flygplats jag har varit på fanns bara en check in disk och en gate. Gaten var endast en ett rum med en öppning ut mot landningsbanan. När vi skulle gå ombord på flyget fick vi gå landningsbanan för att komma till flyget. Flyget gick smidigt och vi är nu framme på flygplatshotellet i Johannesburg. Vi är helt slut och har nu beställt rumservice. I morgon åker vi vidare till Mocambique för några slappa dagar.

 

 

 

Läs mer och kommentera

DAG 10 HELDAG GAME DRIVE I NATIONALPARKEN

Tid och Datum 2016-06-30 Plats Botswana Kommentarer 1 Kommentar

Vi började dagen klockan 04.45 för att åka på safari i safaribilar. Det första vi såg i mörkret var elefanter, giraffer, impala, kudu och sedan såg vi åtta lejon (två hanar en ung och en gammal och sex honor) först såg vi de bara på långt håll men sedan såg vi dem gå förbi bara några meter från vår bil helt oberörda. Det var mega häftigt men det var dock väldigt många turistbilar så det kändes lite som att man var på zoo. När vi kom tillbaka åt vi frukostbuffé. Därefter lämnade vi hotellet för shopping, vi hittade lite grejer och gick sedan tillbaka för att äta lunch. Efter lunchen var det dags för nästa game drive. Vi fick en ny guide och han gillade inte att vi redan hade sett lejon på förmiddagen för då hade han mycket att leva upp till. Det första vi såg när vi kom in i parken som vi inte hade sett tidigare var sable antilop, efter några timmar fick vi igen se lejonen men den här gången var de några fler och uppdelade på olika platser men nära varandra. Det var dock jättehäftigt för den stora lejonhannen och två honor låg och solade sig i det öppna när vi åkte förbi och när jag började fota honom reste han sig upp och snurrade runt precis som att han ville visa upp sig. Vi avslutade dagen med middagsbuffé.

 

Läs mer och kommentera

DAG 9 ZIMBABWE OCH BOTSWANA

Tid och Datum 2016-06-30 Plats Zimbabwe, Botswana Kommentarer Inga kommentarer

Efter frukost fick vi skjuts till flygplatsen där vår transfer till Botswana skulle hämta oss och köra oss vidare. Det var en trevlig åktur men taxichauffören gjorde privata ärenden samtidigt och tyckte att vi skulle stanna för lunch när vi hade bråttom till vårt hotell i Botswana för att äta lunch och åka safaribåt. Vid gränsen till Botswana fick vi en ny transfer som tog oss vidare och vi fick gå igenom gränskontrollen men behövde inget visum. Vi fick också ställa oss i någon form av låda med något klet i som skulle döda bakterier på våra skor så att vi inte skulle ta med oss några sjukdomar.  

Fösta känslan av Botswana var att det var rikare än Zimbabwe då de hade riktiga hus med el och värme medan många i Zimbabwe bodde i lerhus med halmtak. Vårt hotell var gigantiskt och det kändes väldigt turistigt efter att ha varit ensamma på vår lodge i Zimbabwe. Vi fick bo i ett gigantiskt safarirum som var jättefint och väldigt högt i tak med badkar och dusch i rummet utan dörr till vilket var lite udda.

Vi hann dock aldrig äta lunch då vi precis hann i tid till vår sunset cruise och safari. Vi åkte båten på Chobe floden i 3 timmar och fick se en magisk solnedgång. Vi såg många djur från floden som både var i land och befann sig i floden vi såg bland annat gäspande flodhästar, simmande elefanter, bufflar, puko, giraffer, krokodiler, impala, kudu och ödlor.

Vi avslutade kvällen med buffémat i en gigantisk restaurang men väldigt fin på kvällen med massa tända ljus.

 

 

Läs mer och kommentera

DAG 8 YTTERLIGARE EN HELDAG MED SAFARI

Tid och Datum 2016-06-30 Plats Zimbabwe Kommentarer 1 Kommentar

Även denna dag skulle vi ha heldags safari men vi delade upp det i två game drives en på morgonen och en på eftermiddagen med endast uppehåll för en lunch på lodgen. På morgonen när vi begav oss i väg var det mycket mindre djur vi såg några giraffer, impala och elefanter. Men vår guide var ute efter att hitta katter eftersom vi redan hade sett så många andra djur. Men han lyckades inte hitta några katter men det var en fantastisk omgivning så vi var nöjda, jag har dock lite dåligt tålamod med djur på safari jag skulle gärna vilja se djur hela tiden men så är det ju tyvärr inte.

Vi åkte tillbaka och åt lunch och kollade på elefanterna vid vattenhålet och försökte tina upp oss. Efter lunchen åkte vi tillbaka till parken och då hade vi lite mer tur och såg fler djur. Vi stannade vid ett vattenhål för att dricka vin, öl och äta snacks medan vi kollade på djuren. Där fick jag bästa bilden någonsin på en elefant som går rakt in i en solnedgång.

En av de mest fantastiska sakerna med safarin i denna park var att vi var helt ensamma under hela våra två dagar med safari såg vi endast en enda turistbil. Det var helt ofattbart att så få känner till och besöker denna park.

Läs mer och kommentera

DAG 7 HELDAGS SAFARI I HWANGE NATIONAL PARK

Tid och Datum 2016-06-30 Plats Zimbabwe Kommentarer Inga kommentarer

Efter att ha vaknat upp efter en svinkall natt och ska ta på sig kläder känner man att det fortfarande är svinkallt cirka 7 grader enligt det andra paret. Vi började med att äta lyxfrukost och bli upp passade av tre i personalen. Under frukosten kommer det en hel flock med bufflar som skulle dricka vatten var jättehäftigt.

Därefter skulle vi åka till Hwange National park för en heldags safari från 08.30-18.00. Det var dock riktigt kallt att sitta på en safaribil innan solen gått upp ordentligt så vi fick ha fem lager kläder och några filtar då vi inte hade några jackor med oss. Precis innan vi kommer in i parken så ser vi en bil som stannat vid ett vattenhål och de säger att de ser ett lejon. Precis när jag hittar lejonet med kameran börjar lejonet krypa närmare tre vildsvin som är på ängen. Helt plötsligt börjar lejonet att jaga vildsvinen som börjar springa i panik. När jag försöker följa lejonet kommer det helt plötsligt fyra lejon till och jag vet inte vart jag ska titta. Tills någon skriker att vi ska kolla mot vattenhålet och där ser vi hur två av lejonen har fått tag på ett vildsvin och de andra lejonen kommer för att få en del av bytet. De ligger vid vatten hålet och äter och bråkar om vem som ska få vilken bit och jag och Erik sitter som två statyer och bara glor och tror inte det kan vara sant. Medan vår guide springer runt och frågar om någon har filmat. Jag fick en del bilder men det var på en bits avstånd så jag var väldigt tacksam att jag hade mitt nya objektiv med zoom.

Inne i parken åker vi runt för att titta på mer djur men vi är alla tagna av det vi redan har sett. Guiden menar på att han inte har sett lejon döda på 7 år och han är i parken nästan varje dag. Följande djur såg vi i parken elefanter, impala, krokodiler, kudu, Eland, Rohan, stonebuck, schakaler, zazoofågeln, zimbabwes national fågel, zebror, fisheagle, babianer, giraffer, bufflar, gnuer, vårtsvin, gamar, marabu stork osv. vi såg säkert något mer som jag inte kommer ihåg just nu. Vi fick även äta medtagen lunch vid ett jättefint vattenhål och titta på de djur som samlades där.

Vi kom tillbaka till vår lodge i tid till solnedgången som var jättefin, det fanns också några elefanter som stod och väntade på oss. Under tiden vi var borta hade de dukat upp till romantisk middag precis vid vattenhålet men då försvann elefanterna men det var superromantiskt med champagne och trerättersmiddag. Det kändes dock konstigt att äta för det stod någon där och tittade på oss hela tiden för att hjälpa till med minsta sak. Det var också väldigt kallt så middagen varade inte så länge.

 

 

Läs mer och kommentera

DAG 6 MIN FÖDELSEDAG

Tid och Datum 2016-06-30 Plats Zimbabwe Kommentarer Inga kommentarer

Idag ska jag fylla 30 år igen eller mitt tjugotionde år som en mycket smart person saJ. Dagen startade med att vi skulle åka till en helikopterplatta för att flyga helikopter över Viktoria fallen samt lite safari kring fallen. Problemet var bara att vår transfer till helikopterplattan blev sen för att den hade åkt till ett annat hotell. Vi fick därför flyga med 4 andra istället för 2 men det gick bra då jag och Erik fick fönsterplatserna bredvid varandra och de andra fick sitta och trängas. Innan vi fick flyga var vi tvungna att få en kort genomgång vilket jag trodde skulle handla om säkerhet men istället fick jag se en karta över fallen. Vi var också tvungna att väga oss samtidigt som en kille tryckte upp en videokamera i ansiktet på en. Därefter var vi tvungna att prata in i kameran för att berätta om varför vi ville flyga helikopter, det gick väldigt bra för Erik men jag får som alltid tunghäfta när någon visar upp en kamera. Så jag började bara att asgarva vilket blev lite pinsamt.

Det var en väldigt speciell känsla att flyga helikopter (räcker väl att säga att jag vill flyga mer). Kan inte ens beskriva hur det var att flyga över Viktoria fallen, det var fantastiskt, fantastiskt, fantastiskt osv. Jag tog nog typ 300 bilder minst bara på fallet. Vi fick flyga i 25 minuter och de var de snabbaste minuterna i  mitt liv. När vi sett fallen flög vi över träd och vatten. Vi såg bland annat elefanter, giraffer, flodhästar, impala och krokodiler. Det var den bästa födelsedagspresenten någonsin.

När vi flugit klart åkte vi tillbaka till hotellet för att checka ut för att åka vidare till Hwange i Zimbabwe. Det var otroligt spännande att åka dessa drygt 3 timmar i bil, man fick verkligen se landsbygden och hur människor levde. Vi fick åka transfer till Hwanges flygplats där vi blev upphämtade av vår lodges personal. Vi fick åka safaribil de sista 10-15 minuterna innan vi var framme vid vår game lodge. I bilen pratade vi om hur det skulle vara på vårt nya ställe och vi hoppades att de skulle ha lunch klar och förklara vad vi skulle göra nästkommande dagar om det var ett bra ställe. När vi anlände blev vi mottagna som om vi var kungligheter. Vi fick en kall handduk att torka av oss med som en man kom fram med på en bricka. Managern visste redan vad vi hette och förklarade att det fanns lunch klar och att vi skulle åka på vår första game drive samma eftermiddag. Han undrade om vi ville ha något att dricka innan vi ens knappt hunnit av bilen. Han berättade också att det endast fanns ett par till på lodgen för tillfället men att de skulle åka hem på morgonen dagen efter och sedan skulle det bara vara vi. Det mottagande vi fick var verkligen varmt och hjärtligt men varken jag eller Erik är van vid sådan lyx. Vilket de märkte ganska snabbt.

Vi träffade de andra paret men de var medelålders och fruktansvärt gråa och tråkiga. De ville inte heller följa med på game driven som skulle vara med på eftermiddagen så jag och Erik blev ensamma på den med egen privat guide.

Vår game lodge låg mitt ute i parken och hade ett vattenhål precis utanför vilket gjorde att de vilda djuren kom dit. Redan efter en timma på lodgen under den fantastiska lunchen kom det en elefant unge och drack ur vår pool precis bredvid mig och Erik, jag hade verkligen kunnat klappa den så nära var han. Jättesöt, både jag och Erik satt som fast klistrade.

Under game driven fick vi åka en bit bort från lodgen för att kolla på djur och se solnedgången. Vi åkte på en 3 timmars safari, vi såg elefanter som vår guide matade vilket gjorde att elefanten nästan var i bilen. Vår guide älskade elefanter och tillbringade all sin lediga tid med att studera dem. Vi såg även zebror, babianer, kudu och impala. Vi avslutade vår safari med vin, öl och snacks vid solnedgången.

På vår lodge hade vi ett eget lyx safaritält med grästak uppbyggt på en plattform som var lika stort som vår lägenhet i Malmö. Det var dock väldigt kallt på nätterna i tältet så de hade installerat värmemadrasser som vi fick ha på hela natten, jag hade även ett tjock täcke, filt och sovsäck över huvudet och frös fortfarande. Var längesedan man var så kall. Det var svårt att sova på natten för man kunde höra de vilda djuren som rörde sig fritt utanför vårt tält. Jag trodde hela tiden att det skulle komma in någon och äta upp mig. Kändes inte så tryggt att det enda som fanns och skydda sig med var en tuta som tjuter väldigt högt och som endast fick användas vid nödfall.

 

 

Läs mer och kommentera

DAG 5 Viktoria fallen i Zimbabwe och Zambia

Tid och Datum 2016-06-27 Plats Zimbabwe, Zambia Kommentarer 2 Kommentarer

Fick en ganska smaklös frukostbuffé innan vi lämnade hotellet för att titta på Viktoria fallen från Zimbabwes sida. På vägen in i parken såg vi massa babianer (men här var det ingen som försökte bli av med dem utan de fick lugnt gå omkring). Föst när vi gick var fallen jättevackra och romantiska men när vi kommit en bit på vägen blev de magiska men inte lika romantiska för det regnade ganska rejält från fallen så det var tur att vi hade fått låna regnjackor. Vi såg en del apor inne i parken och guiden berättade att man hade spärrat av parken från bland annat elefanter för att de annars skulle förstöra parken. Innan Viktoria fallen så är det fyra länders floder som flyter ut i samma och det är Namibia, Zimbabwe, Zambia och Botswana. Efter att ha gått runt och blivit jätteblöt, farsinnerad och tagit massa bilder begav vi oss tillbaka till hotellet. Vid hotellet blev vi upplockade av vår nästa guide som skulle ta oss till den Zambiska sidan. Vi fick gå igenom passkontroll ut ur Zimbabwe och eftersom vi hade blivit lite sena efter vår tidigare tur var det nu lång kö så vår guide gick före i kön. Personen som skulle ge oss visumen tog för lite betalt så vi sparade väldigt mycket pengar. Väl framme på Viktoria fallen på Zambias sida fick vi se ytterligare en staty av Livingstone, vi fick även höra att hans hjärta var begravt i Zambia eftersom han älskade Afrika. Även på denna sida började det tort och vackert men ganska snart blev fallen helt fantastiskt magiska, har sett en del vattenfall men det här var något så underbart vackert så man kunde bara stå där och titta. Dock fick man nästan simma under vissa delar, inte riktigt så illa men det kändes så när man plaskade runt och samtidigt fick vågor av vatten i ansiktet. Vi fick också höra av några andra turister att det var en turist som hade ställt sig utanför säkerhetsspärrarna för att kanske hoppa i vattnet. Guiden visste inte riktigt vad han skulle göra så han fortsatte i princip att gå.

På vår vandring fick vi se en mängd olika vatten fall och det stora gigantiska fallet som aldrig tog slut. Vi såg också Viktoria Bridge. Vi var helt ensamma på vår guidetur så vi fick verkligen en privat guidning. Efter turen fick vi gå igenom Zambias säkerhetskontroll och sedan Zimbabwes det tog inte så lång tid som man hade kunnat tro.

Väl hemma på hotellet tog vi av oss våra helt drypande kläder och skor som kommer att vara blöta i flera dagar. När vi hängde upp våra kläder på balkongen såg vi några söta djur som bodde under mark och kom upp i små tunnlar. Vet dock inte vad de heter.

Efter att ha värmt upp oss gick vi ut på en promenad för att kolla de små butiker som låg längs vägkanten. Vi hittade en hel del fynd. Vissa som man inte behövde pruta på och vissa där man definitivt behövde pruta på. Vi kom in i en butik som skulle vara den ”billigaste” i hela Zimbabwe men han ville sälja ett skulpturerat par i trä för 70 dollar men jag tyckte endast det var värt 25 dollar. Efter att Erik sagt till männen i affären att det inte var någon idé att försöka förhandla med honom då det var jag som var bossen, då skrattade männen och sa att det var samma sak i Zimbabwe men jag fick dem också för 25 dollar. Efter att ha hittat en del fynd gick vi och åt på en lokal restaurang, där Erik beställde en hamburgare med Zebra kött. Han tyckte dock att den smakade likadant som annat kött så det var en liten besvikelse.

Nu håller vi på att packa och imorgon på morgonen ska vi flyga helikopter över Viktoria fallen, kan knappt tro att det är sant.

Är inte säker på om det kommer att finnas internet på vår nästa destination som är Hunge nationalpark som vi åker till direkt efter helikopterturen.  

 

 

Läs mer och kommentera

DAG 4 Zimbabwe och Sunsetcruise

Tid och Datum 2016-06-24 Plats Zimbabwe Kommentarer 1 Kommentar

Vi gick upp klockan 03.00 på morgonen för att förbereda oss och checka ut från vårt hotell. Strax efter fyra kom vår privata chaufför och hämtade oss. Väl framme på flygplatsen tog det jättelång tid att lämna in bagaget. Det var självservice på incheckning men det var bara jag och Erik som gjorde det på förhand, så även om vi stod 5:a i kön så tog det nog 40 minuter innan vi fick lämnat in vårt bagage. Sedan skulle vi gå igenom säkerhetskontrollen och Eriks väska fastnar då personalen hävdar att Erik har en kniv i väskan. Jag blev ju inte direkt förvånad då han hemma har ca 3 olika knivar i fickorna. Men Erik hävdar att han inte hade någon kniv. Personalen börjar att packa ut saker i väskan, problemet var bara att det var extremt mycket saker i väskan så han hittade inte vad han letade efter så han fick skanna den igen. Personen kom tillbaka och sa att det fortfarande syntes en kniv, Erik hävdade att han fortfarande inte hade någon. Personen rotar runt ännu mer i väskan och börjar skanna saker och ting för hand. Han trodde även att kniven kunde finnas inuti mitt dexterolpaket så han skannade de för sig. Så höll han på oändligt länge tills han till slut hittar en ihop fällbar nagelsax som Erik har glömt bort att han hade i väskan. Så HIMLA typiskt och FRUKTANSVÄRT pinsamt. När vi väll kommit loss från säkerhetskontrollen beger vi oss till gaten. Framme på flyget fick vi sitta vid  

Det var extremt oskönt flyg till Johannesburg, kändes som man satt framåt böjd hela vägen. Framme i Johannesburg skulle vi byta flyg till Viktoria fallen men det fanns inga skyltar om vart vi skulle och det stod inte heller på våra boardingkort. Det kom en ung kille och sa att han kunde visa oss vägen men han var väldigt ospecifik, vi följde efter honom men han typ sprang och vi ville kolla på skyltarna men vi lyckades till slut hitta rätt tack vare killen. Han sa att vi kunde betala hans kompis 20 rand och så sprang han iväg men när kompisen kom så ville han ha 20 dollar så det var ju lite skillnad. Men han fick bara 20 rand.

När vi kom på flyget märkte vi att det var samma osköna säten som gällde för det här flyget. Det som var häftigt var att vi flög så lågt att vi kunde se marken hela vägen. Var dock så trött så jag somnade och vaknade inte förrän jag kunde se fallen långt borta. Vi landade och det gick smidigt att få visum och hämta väskorna. Men alla hade det inte lika smidigt som oss. Vi välkomnades av ett gäng killar som sjung Pumba och Timons låt i Lejonkungen. Vi fick åka varm och skön buss vilket uppskattades efter kalla Sydafrika.

Framme på hotellet fick vi Honeymoonsuiten och alla önskade oss grattis till giftermålet. Vi fick även ett grattisbrev och ett fruktfat. Vi hade inte hjärta att säga att vi inte var gifta så vi fick spela med. Rummet består av ett gigantiskt sovrum med balkong och ett jättestort vardagsrum med balkong och badrum med dusch och badkar. Vi han precis landa innan vi skulle bege oss iväg på vår sunsetcruise. Vi fick åka båt med en del andra bland annat några norrmän. Det var gratis dricka på båten så det blev ju lite av ett fylleslag, vilket man märkte senare på dricksen som var på minst 50 dollar. Våran gåva var betydligt mindre. Det var en magisk solnedgång, har nog aldrig sett någon så fin. På vår båttur på floden som leder till Viktoria fallen fick vi möjlighet att se en massa olika djur. Föst såg vi en krokodil som låg och vila sig precis vid flodkanten, sedan såg vi en apa som påminde om Eriks gamla apa. Därefter såg vi massa flodhästar med ögon som stack upp ur vattnet. Men en flodhäst gäspade och sprutade vatten på en annan, två flodhästar hoppade upp ur vattnet precis vid båten, vi såg en del olika fåglar men det häftigaste av allt var att vi såg två simmande elefanter som tog sig över från Zimbabwes sida till Zambia. Det var mega häftigt, även Erik blev impad som är van att se vilda djur. Efter båtturen åkte vi hem till vårt hotell och åt buffémat (ingen höjdare) och tittade på underhållning där det var ett gäng killar som sjung men det kändes som att mer än hälften var tondöva.

 

 

Läs mer och kommentera

DAG 3 Uthando (Kärlek) och Long street

Tid och Datum 2016-06-24 Plats Sydafrika, Kapstaden Kommentarer Inga kommentarer

Vi hämtades tidigt på hotellet för att åka på en kulturell rundtur till olika samhällsprojekt ute i en kåkstad. Vårt första stopp var på ett center för kvinnor med HIV/Aids. Här försökte man bygga upp kvinnornas självförtroende igen och aktivera dem genom att göra olika hantverk och aktiviteter. De hade en liten butik och vinsterna gick till mediciner och behandlingar. Nästa stopp var en förskola främst för utsatta barn och för barn som förlorat sina föräldrar pga olika sjukdomar. Först fick vi träffa barnen under en sagostund vilket kändes ganska konstigt då vi bara stod och tittade på dem och gjorde så att de inte kunde koncentrera sig på sagan. Därefter åkte vi till ett trädgårdsprojekt där de odlade en massa grönsaker som bl.a. köptes upp av ett femstjärnigt hotell inne i centrum. De sa att det var svårt att få dit ungdomar eftersom det var tungt arbete och ungdomarna inte hade tillräckligt med tålamod för att invänta skörden utan ville ha snabbare pengar. Så just nu jobbade det mest kvinnor och några få män, de flesta pensionärer. Sista stoppet var ett ålderdomscenter där alla över 60 år ansågs platsa. Gamlingarna träffades där för att bl.a. sjunga och dansa vilket vi fick äran att delta i. Det hela avslutades med ett kramkalas.

När vi kom tillbaka beslutade vi oss för att kika runt lite i centrum men vi blev förföljda av tiggare så det blev en ganska kort runda. Men vi hann se marknaden på Long Street, det enda problemet var att jag såg allt som finns i vår lägenhet förutom maskerna från tex Mexico, Vietnam, Kongo och vissa från RCA. Annars kan man i princip köpa allt som vi har här i Kapstaden.

Här i stan finns det också en motorväg som det var meningen skulle gå över och genom centrum på pelare men halvägs igenom beslutade man att man ville lägga pengarna på annat och nu finns den bara där som hem åt de hemlösa och ett monument.

 

Läs mer och kommentera

DAG 2 ROBEN ISLAND OCH TABLE MOUNTAIN

Tid och Datum 2016-06-24 Plats Sydafrika Kommentarer Inga kommentarer

I natt var det superkallt i vårt hotellrum, jag sov med fyra lager (lakan, tjockt täcke, filt från Sverige och medtagen sovsäck) samt ett värmeelement i form av Erik men jag vaknade ändå upp flera gånger och frös. Eftersom det hade varit kallt igår bestämde vi oss för att palta på oss alla kläder vi hade när vi skulle ut på dagens utflykter, jag hade fem lager linne och tröjor, kände mig som en rullande köttbulle. Det visade sig också senare under dagen att två lager hade varit tillräckligt.

Vi bestämde oss för att på vår lediga dag i Sydafrika besöka Roben Island där Nelson Mandela satt fängslad. Vi tog en båt från Kapstaden till ön. Vi fick äran att sitta uppe på båten där det blåsta ganska rejält så det var svårt att få bra bilder. Väl framme på ön fick vi först och främst åka på en guidad busstur. Där vi bland annat fick reda på att hela ön nu var ett museum och att det bodde 250 personer på ön och som var anställda av museet. Efter bussturen fick vi gå in i fängelset där bland annat Mandela har suttit fängslat, vi fick en guidad tur av en före detta fånge som jobbade där nu.

När vi var klara på Roben Island åkte vi en taxitur till Table Mountin som ligger precis bakom vårt hotell. Väl uppe tog vi linbanan upp till toppen av berget. När vi kom upp var det en fantastisk utsikt över hela Kapstaden. Helt MAGISKT, man ville inte åka ner igen. När vi gick runt uppe på berget såg vi jättesöta råttliknande bävrar springa omkring. När vi gått runt lite mer än 1,5 timmar valde vi att åka ner för att äta middag.

Middagen bestod av oxfilé med bearneisesås och vitt vin (fantastiskt gott, kanske inte så konstigt då vi befinner oss i Kapstaden som har en hel del vinodlingar).

Det har gått två dagar och hittills har vi sett följande djur: Pärlhöns, andra sorters småfåglar, strutsar, babianer, pingviner, små sköldpaddor, någon form av hjort och råttliknande bävrar. 

Läs mer och kommentera

FÖRSTA DAGEN PÅ DRÖMRESAN

Tid och Datum 2016-06-24 Plats Sydafrika, Kapstaden Kommentarer 1 Kommentar

Vi vaknar tidigt och äter god frukostbuffé. Blir hämtade av vår guide klockan 08.20 för att påbörja vår resa till Cape Point och Godahoppsudden.  På vår resa stannade vi först till vid Cliffton en förort till Kapstaden med fyra olika stränder, där olika målgrupper av människor befann sig på olika stränder. Var en fantastisk utsikt där vi stannade till. Fick fina bilder på det bakomliggande berget som täcks av dimma. Det var dåligt väder så vi var tvungna att ställa in vår båttur för att se sälarna. I stället fick vi gå på en lokalmarknad. Där jag hittade ett fynd, mycket av det jag såg på marknaden har jag redan i min lägenhet av någon konstig anledning J Därefter stannade vi till vid hout bay och tog magiskt fina bilder på stranden med berget i bakgrunden. Vi kom fram till Cape point precis när det hade slutat regna och vi begav oss upp till fyren för att titta på utsikten, det var dock ganska jobbigt då det gick rakt uppåt. Vi hittade massa små vägar som vi tog vilket gjorde att det tog lång tid innan vi kom upp till toppen. På vägen ner började det spöregna, men händiga Erik hade regnponcho med sig i skallmans väska, så vi blev inte så blöta. Jag såg en regnbåge som jag ville ta kort på och helt plötsligt hojtar Erik till, en babian hade precis sprungit förbi hans ben. Erik trodde dock att det var en riktigt ful hund innan han såg var det var. Jag fick dock ingen riktigt bra bild. Sedan såg vi ytterligare en babian på parkeringen som parkeringsvakten sköt slangbella på. Därefter tog vi oss snabbt till Godahoppsudden där vi såg några strutsar ligga längs vägkanten. Godahoppsudden i sig själv var inte så mycket att se men det var tydligen populärt att ta kort på sig själv och skylten med namnet Godahoppsudden på vilket vi ganska snabbt märkte. Sedan begav vi oss för att titta på pingviner på Boulders beach. Pingvinerna var jättesöta och det var häftigt att se dem gilla att rulla sig i sanden och bada i varmt vatten. Vid lunch åkte vi till Simon´s town där gick vi in på ett café och butik för att äta lunch. Kändes lite lustigt att äta lunch bland doftljus och handdukar men samtidigt väldigt trevligt. Efter lunch åkte vi till Kirstenbosch botaniska trädgård där vi strosade runt. Efter det åkte vi hem  till hotellet. Vi var dock inte hemma förrän 18.00 så det var verkligen en heldagstur. När vi var framme på hotellet var vi helt slut så vi fick tyvärr nöja oss med hotellmat med väldigt gott sydafrikanskt vin. Nu håller vi på att förbereda oss inför morgondagens äventyr.

En helt fantastisk dag, finns några nackdelar dock väldigt, väldigt kallt, blåsigt och regnigt men otroligt vackert och häpnadsveckande vyer.

 

 

Läs mer och kommentera

A DREAM COMING TRUE

Tid och Datum 2016-06-24 Plats Sydafrika Kommentarer 1 Kommentar

Lämnar Södertälje strax efter klockan två på söndag morgon. Går smidigt och bra att ta sig till flygplatsen. Det gick bra att flyga till Amsterdam och hitta vårt nästa flyg till Kapstaden. Flyget till Kapstaden var betydligt större än det vi precis åkt med. Dock fick vi konstiga platser på flygplanet så att vi skulle sitta bakom varandra men det ordnade sig så att jag och Erik fick sitta bredvid varandra tur var väll det när man ska flyga 11 timmar i sträck och sitta inklämd på ett fyramannasäte. Jag fick en medelåldersman med maggördel så då kändes det inte lika konstigt med mina proppar i öronen och stödstrumpor. Skulle vilja säga att 11 timmar går fort om man har roligt men det skulle inte vara sant. Det var smärtsamt, bland annat på grund av att sätena var så tunna så alla ben i hela kroppen kändes. Det var dock god mat för att vara flygplansmat, men vi fick mat hela tiden så det kändes som att man skulle rulla fram. När vi äntligen landar i Kapstaden står det en trevlig taxichaufför och väntar på oss. Under taxifärden ser vi kåkstäder på ena sidan och radhus på andra sidan. Kändes väldigt konstigt. Taxin tar oss till vårt hotell som ligger 15 minuter från flygplatsen men mitt i smeten. Med ett stort fantastiskt berg i bakgrunden, kunde dock inte se detta då klockan var 21.30 och kolsvart. Det var också otroligt kallt. Som tur var hade jag läst informationsmaterialet som vi fått på förhand i sista stund så att vi kunde packa ner lite varma kläder. Vi fick ett jättemysigt hotell och hotellrum. Hotellrummet är stort och fint med soffa och allt. Dock kan man se rakt in på dass. Vet inte om det ska ses som romantiskt då det finns både dusch och badkar. Men kan inte se romantiken i att se Erik sitta på toaletten. Det finns dock någon form av gardin som man kan trycka på en knapp så åker den ner. Klockan blir 24.00 innan vi hinner gå och lägga oss och vi ska upp 06.30 på heldagstur.

Läs mer och kommentera

DAG 15 CU CHI-TUNNLARNA OCH HEMRESA

Tid och Datum 2015-11-30 Plats Vietnam Kommentarer Inga kommentarer

Vaknade klockan 05.00 för att åka till Cu chi-tunnlarna. Resan startade från hotellet vid 07.00 och det blev en privattur för oss fyra som kom från Sverige. Efter 1,5 timmars bilresa var vi framme vid tunnlarna. Vår guide berättade att tunnlarna var 2,5 mil långa och att det ska ha bott cirka 16000  människor i dem under det 17 år långa Vietnamkriget. Guiden visade oss runt på området och Erik fick prova att krypa ner och stänga locket till en av tunnlarna som har byggts ut för att passa turister. Han fick ställa sig med armarna över huvudet och sänka sig ner i gropen. När det var min tur att prova så kom jag inte så långt det tog stopp vid mina höfter så jag kunde bara ha underkroppen i hålet.

Efter att ha gått runt i området och fått se olika bunkrar som användes till olika saker bland annat matlagning och sjukstuga så fick vi krypa ner i tunnlarna (de som var omgjorda för turister). Det var 20 meter mellan varje uppgång och jag fick gå sist. Vi började de första 20 meterna dubbelvikta, sedan gick vi ytterligare 20 meter till vilket gjorde att jag emellanåt fick krypa för jag fick så ont i lårmusklerna. Efter att ha gått 40 meter i tunnlarna valde vi att gå upp. Häftig upplevelse, var inte lika trångt som jag trodde att det skulle vara men mycket varmt och mörkt. Som tur var hade jag ingen bakom mig hade inte klarat av att ha massa turister bakom mig då hade nog panikkänslorna börjat.

När vi gått i tunnlarna och fått reda på att man byggde ventilationshål till ytan med hjälp av bamburör och att vietnameser på den tiden inte hade så mycket mat och var hälften så stora som de är i dag lämnade vi tunnlarna bakom oss för att besöka en fabrik som tillverkade bland annat detaljer på tavlor och askar med äggskal och snäckor och skänkte sina pengar till funktionshindrade.

Vi var tillbaka på hotellet klockan 12, då hade vi tid på oss att checka ut och ta oss till krigsmuseet. Det var ganska stort men bestod främst av vapen och fordon som USA lämnat kvar när de förlorade kriget men även bilder på krigstiden och bilder på de barn som fått genetiska skador och konstiga sjukdomar av de bomber och kemikalier som USA släppte. USA får fortfarande betala skadestånd till Vietnam för dessa skador. Vietnam försöker att få bort de genetiska sjukdomarna genom att försöka förhindra att dessa skador föds vidare så de som har dessa skador får inte gifta sig och skaffa barn. Vi hann dock bara vara på museet 1,5 timmar innan vi var tvungna att ta oss tillbaka till vårt hotell och transfern till flygplatsen.

Nu har vi flugit halvvägs, vi sitter nu på flygplatsen i Qatar och väntar på att få åka hem. Det är dock en timmes väntan kvar och många timmars flyg och bilresa innan man får lägga sig i sin egen säng och sova.

Läs mer och kommentera

DAG 14 MEKONGFLODEN OCH DEN FLYTANDE MARKNADEN

Tid och Datum 2015-11-29 Plats Vietnam Kommentarer 2 Kommentarer

Vi har under resan stött på ett annat svenskt par som vi har nämnt tidigare, dom ville också åka med på äventyret så vi hade bokat tillsammans. När guiden kom hade han en skylt där det stod Erik and family, de hade dock stavat fel på Eriks efternamn så det tog en stund att förstå att det var vi. Det är ju inte varje dag man får en extra familj J

Vi fick för första gången en guide som pratade engelska och han berättade att han var från en liten by i Mekongfloden. Det enda var att han ville visa bilder på sin Ipad under större delen av resan när det var magiska vyer utanför fönstret.  Efter två timmars bussresa och två extra passagerare från Australien var vi framme och skulle först åka båt till Vinh long där vi bytte till en mindre båt (som en kanot där det står en kvinna längst bak och ror med två åror). När vi bytte båt fick vi också fina hattar att ha på oss så att vi inte skulle bränna oss. Vi åkte på smala kanaler som de har grävt som bland annat var inne i skogen. Sedan fick vi byta till vår gamla båt för att se den flytande marknaden i Cai Be. Där kunde man se hus som låg på vatten både i form av husbåtar (som fungerade som en del av marknaden) men även riktiga små hus som var byggda på smala pelare.

 

Vi fick även kliva i land för att smaka på olika saker. Vi fick bland annat smaka på ris-sprit som var typ 70%. Vilket brände gott i strupen. De visade även hur man gjorde massa olika lokala specialiteter. Vi fick också hålla i en gigantisk orm, den var väldigt tung men söt.

Fick även besöka en trädgård med massa olika sorters blommor, frukter och örter. Därefter blev det lunch som serverades med lokala specialiteter. Sen åkte vi tillbaka till Ho Chi Minh.

 

Väl hemma igen begav vi oss ut för att äta och hittade en mysig mexikansk restaurang. Det började dock stört regna så vi begav oss sedan hem till hotellrummet då vi ska upp vid 5 imorgon för att åka och se krigstunnlarna (Cu Chi-tunnlarna) innan vi åker till flygplatsen. Förhoppningsvis hinner vi med krigsmuseet också. Vet inte om vi kommer kunna uppdatera dagboken mera innan vi kommer hem på tisdag morgon. Ser inte fram emot den långa flygresan.

Läs mer och kommentera

DAG 13 Mui ne – Phan Thiet – Ho Chi Minh

Tid och Datum 2015-11-29 Plats Vietnam Kommentarer Inga kommentarer

Vi vaknade tidigt åt frukost och tog adjö av omgivningarna. Vi skulle åka från vårt hotell till Ho chi min vid 11.30 och resan skulle ta drygt 5 timmar. Vår guide till transfern var dock en timme sen så vi fick bara sitta och vänta. Vi tyckte det var väldigt tråkigt att vår transfer låg så sent på dagen det gjorde att man förlorade dyrbar tid i Ho chi Minh. Det blev nästan en dag kortare och istället fick man bara sitta av tiden och åka när det var som varmast och självklart kallast i bilen.

Vi kom till slut i väg och vi åkte samma väg som vi åkte dit, men busschauffören körde väldigt ryckigt. Efter halva tiden åt vi lunch och vid 6 – 7 tiden på kvällen checkade vi in på vårt 5 stjärniga hotell mitt i smeten. Verkligen jättefint i sin juldekorering, men det kändes som att vara hemma för det var så fruktansvärt kallt inomhus. Vi fick vårt rum på 10:de våningen med värsta panorama utsikten över gamla stan.

Efter att ha checkat in och lämnat våra väskor gav vi oss ut i staden som har drygt 10 miljoner invånare (eller 20 miljoner beroende på vem man frågar). Det är även vespor överallt och det är något extremt med avgaser så jag förstår varför alla har munskydd.

Det första vi stannade vid var Återföreningens palats (endast för korttagning då allt var stängt, dock så var det kolsvart så vi vet inte hur bra bilderna blev).  Därefter såg vi bland annat Huvudpostkontoret, Notre Dame, Nedre Dong Khoi, Folkkommitténs hus, stadsteatern, hotell Rex och Ho chi minhstadens museum.

När vi tagit kort på gatan och även hamnat på en musikfestival mitt på gågatan med mängder av folk (har aldrig sett så många människor på en och samma gång. Hittade vi den högsta skyskrapan i  staden vi åkte upp till 49 våningen för skyview, där man kunde se stadskärnan by night med ljus överallt. Var en jättehäftig upplevelse.  

Därefter skulle vi hitta något att äta vilket inte var det lättaste i denna enorma stad. Klockan 21.30 hittar vi äntligen en liten restaurang. Vi avslutade kvällen med Ben Thanh-marknaden som ska vara stadens största saluhallsmarknad. Stora delar var dock stängda när vi kom dit.

Hemma och i säng klockan 00.30 för att gå upp klockan 06.00 för att åka på Mekongfloden och se den flytande marknaden.

 

Läs mer och kommentera

DAG 10-12 LATA DAGAR PÅ STRANDEN

Tid och Datum 2015-11-27 Plats Vietnam Kommentarer 1 Kommentar

De senaste dagarna har vi hängt på stranden. Har nog inte skrivit det tidigare men de flesta dagar har vi haft soligt väder med över 37 grader i skuggan på dagarna och runt 25 grader på nätterna. Men de två första dagarna nu, 10 och 11 har det varit sämre väder lite kallare och molnigt vilket Erik har gillat. Men idag har det varit superväder med strålande sol. Vilket var passande sista dagen på stranden.

Idag gick vi upp tidigt för att ta lite bilder vid stranden och på hotellet. Annars har det inte hänt så mycket vi har badat och läst böcker på stranden mellan typ halv nio och fyra, därefter jakt på mat och sedan lite shopping och inhandla de sista souvenirerna.

Jag har dock hittat en ny favorit juice och en favorit frukt. Juicen är gjord av sockerrör och är magiskt god. Frukten vet vi inte vad den heter tyvärr, men har aldrig smakat något liknande.

Imorgon ska vi checka ut från vårt fina hotell för att åka fem timmar buss till Saigon, där vårt nästa äventyr tar vid. Känslan av att inte vilja åka hem har verkligen infunnit sig. Vem vill byta ut vita stränder och värme mot vita gator och kyla.

 

 

Ps. Mamma, japp byxorna är ett av mina fynd här borta. Har köpt mer sen dess. Tina, ja ni har ju mycket att planera inför Tanzania och vi håller tummarna för att den blir av, då kan ni också ha en resedagbok där vi kan följa ert äventyr.

Läs mer och kommentera

DAG 9 DALAT OCH MAGISKA BERG

Tid och Datum 2015-11-24 Plats Vietnam Kommentarer 2 Kommentarer

Vi vaknade klockan 02.55 och kände oss halv yra. Åt delar av vår frukost som vi fått till rummet av hotellet kvällen innan. Det blev vita rostmackor med smör, croissant och vatten. Orkade inte filen och muffinsen. Klockan 4.00 kom våran privat chaufför och hämtade upp oss. Vi åkte in till centrala Mui ne och hämtade vår guide (inte samma som tidigare). Vi begav oss mot Dalat också kallat Vietnams Paris. Guiden sa att många vietnameser ansåg det vara en mycket romantisk plats för sin smekmånad (som bestod av  1 max 2 dagar). Jag tyckte inte det var särskilt romantiskt, kaos i trafiken och en lukt av avgaser och ladugård, men samtidigt ganska vackert med vin/kaffe och te odlingar.

Först besökte vi Prenn waterfall som ligger en bit utanför Dalat. Där fanns en jättefin trädgård och ett litet vattenfall som man kunde gå bakom. Det fanns också elefanter som man kunde rida på vilket vi inte gjorde.

 

 

Därefter åkte vi till ett kloster i Dalat, för att komma till klostret fick vi som var turister åka linbana. Vår guide och chaufför fick åka bil eftersom det var väldigt dyrt, kändes väldigt dumt. Vi fick jättefin utsikt över Dalat centrum och vin/kaffe och te plantage. Väl framme mötte vår guide oss, vi fick en rundtur i de olika templen och tillhörande byggnaderna. Klostret hade en fantastisk trädgård där munkarna jobbade om dagarna, de hade bland annat skapat en ny sorts blomma som var  jättevacker. Guiden visade också hur man hade flätat ihop flera träd till ett. Erik började också prata kring Vietnam kriget då vår guide visade oss gula bambuträd som var väldigt svåra att få att växa.

 

Vår nästa anhalt var Crazy house som är ett område (ett hotell) som en kvinna har designat med naturen som inspiration. Det kändes lite som att gå runt i bamses trollskog. Det har tagit 25 år och det är fortfarande inte färdigt.

Vi fick också besöka ett broderi där endast kvinnor jobbade. De broderade stora tavlor i silke som såg ut som oljemålningar, stygnen var så små att det inte gick att se med ögat. Tavlorna tog ofta ett år för en arbetare att färdigställas. Man fick även känna och klämma på olika broderier.

Sedan var det lunch, lunch i det här fallet räckte till minst fyra personer och var 6 olika rätter. Den ena mer oätbar än den andra. Fick idag prova på löksoppa eller var det nu var.

 

 

 

Efter lunch plockade vår chaufför och guide upp oss för att åka vidare till ett annat tempel. Utanför templet satt en mega stor buddha, som var guldmålad och blickade ner över stan. Vi fick besöka ett tempel som var utsmyckat med 12 drakhuvuden och en buddha framme vid altaret. Vi fick även följa med bakom altaret för att se hur det såg ut och höra mer om buddismen.

När vi var klara vid templet var det dags att provsmaka kaffe/te och varm choklad (varm choklad var bara för barnen så det passade ju mig), det är även tradition att äta godis till teet så vi fick smaka på lite av deras torkade godis. Mycket gott, faktiskt.

 

Till sist fick vi åka till det stora vattenfallet, vi fick gå 300 steg ner för att se fallet. Fallet skulle vara 15 m högt och 100 m brett och kallades för de sju trappstegen. Men nu när det inte är regnperiod så var det inte lika imponerande. Sedan fick vi gå upp för 300 trappsteg vilket kändes som 3000.

På vägen hem stannade vi för toa paus och där hade de en liten apa i koppel, jag blev lika kär som alltid och ville ha den för att släppa den lös, speciellt eftersom de var ganska elaka mot den.

När vi kom hem drack vi lite sockerrörsjuice för att få i oss lite socker och sedan shoppade vi. Nu är klockan lite över 23.00 och vi har varit uppe i över 20 timmar så nu är det snart dags att gå och lägga sig.   

 

Läs mer och kommentera

DAG 8 STRAND, MAT OCH SHOPPING

Tid och Datum 2015-11-23 Plats Vietnam Kommentarer 2 Kommentarer

Började dagen som vanligt hade inte blivit uppäten av en råtta under natten som tur var. Efter frukost gick vi till stranden. Vi solade och badade och njöt i solen.

När det var dags för middag valde vi att äta olika vårrullar, men det visade sig att en av dem vi beställde hade bläckfisk i sig. Denna gången blev det Eriks tur att offra sig, jag åt en halv och han åt resterande. Som tur var det kyckling i de andra vårrullarna, det var inte gott men det såg iaf inte ut som att kycklingen höll på att kravla sig ut som det gjorde med bläckfisken. Vi lyckas inte hitta någon god mat. Precis som dig Tina har vi hört att maten ska vara god men har aldrig ätit något så smaklöst. Nästa gång ska jag prova soppa eller nudlar.  

Efter maten blev det lite mer shopping.

Nu är vi snart på väg att gå och lägga oss klockan är lite efter 8 på kvällen. Vi har inte blivit pensionärer utan vi har bokat ett äventyr tills i morgon och bilen går klockan 4 på morgonen och ska köra oss 4-5 timmar bort till en stad som heter Dalat. Där ska vi titta på magiska vattenfall. Vi har beställt väckning tills klockan 3 och frukost till halv 4. Ska bli så spännande!!!

Läs mer och kommentera

DAG 7 STRANDHÄNG, ROMATISK MIDDAG MED OVÄNTAT BESÖK OCH SHOPPING

Tid och Datum 2015-11-22 Plats Vietnam Kommentarer 2 Kommentarer

Idag hade vi sovmorgon åt frukost som vanligt och hängde hela dagen vid stranden. Det var dock lite mer mulet men mindre vågor. Gick dock inte att simma utan man får stå i vattnet så att man har vatten till knäna sedan kommer det med jämna mellan rum vågor som sköljer över en så att man tappar balansen.

Efter stranden tyckte Erik att vi skulle äta riktig mat, då han inte tycker att vårrullar är riktig mat. Vi har märkt att antingen får man det ena eller det andra. Du kan t.ex. antingen få vårrullar eller räkor men du kan inte få det tillsammans då det är två olika huvudrätter. Vilket gör att maten är väldigt torr och smaklös. Vi skulle därför äta på hotellets restaurang precis vid vattnet. Vi var helt ensamma på restaurangen. Mysigt till en början tills man fick in maten som smakade riktigt illa, Erik beställde kött och jag anka. Men det är ju oartigt att lämna mat så vi försöker tugga i oss medan maten växer i munnen, vi sköljer ner med cola för att det ska gå lite enklare att äta. Helt plötsligt ser jag något i stort lurvigt i ögonvrån som kommer springande över golvet och stannar under bordet intill. Det är en mega stor och fet råtta. Den tittar på mig och springer vidare. Jag gör något slags halvskrik och håller för munnen. Personalen kommer och undrar vad som står på och jag flämtar fram en råtta och personen förstår inte, så jag säger en väldigt stor mus i ett nytt försök och personen säger ja vi har en del katter kan vart en sådan ni såg och jag nej det var en råtta. Då gav personen med sig och berättade att de på hotellet bredvid hade problem med råttor och att han skulle ta upp det på ett möte i morgon. Efter det satt jag med benen upp på Eriks stol vilket gav en lite halvkramp i vaderna. Efter en stund kunde man se att det var flera i personalen som låg i buskarna och lyste med ficklampa för att hitta råttan.

Efter vad som hade kunnat bli en romantisk middag förutom den oätliga maten och råttan gick vi på en shoppingtur. Vi hittade en mängd olika fina saker. Bland annat två par fina byxor till mig som är gjorda här i Vietnam i den stad vi bor i.

Sitter nu på balkongen och är lite halvrädd för att det ska klättra upp en råtta på min balkong i natt och springa över mitt ansikte L

PS. Mamma om Mazarin blir allt för jobbig ta fram vattenpistolen eller något annat som man kan skjuta vatten med. Hoppas han inte har ätit upp alla sladdar, eller gjort allt för många hyss.

Läs mer och kommentera

DAG 6 TAKOU BERGET OCH BUDDHOR SAMT BESÖK PÅ PHEN THIETS FISKEHAMN OCH MARKNAD

Tid och Datum 2015-11-21 Plats Vietnam Kommentarer 2 Kommentarer

Vi började med att gå upp tidigt och slänga i oss frukost för att åka på vårt nästa äventyr. Vi träffade vår guide i receptionen (samma guide som dagen innan). Denna gång fick vi åka finbil med luftkonditionering så jag och Erik fick sitta med fönstren nere fast chauffören och guiden ville att vi skulle dra upp fönstren. Vårt första stopp blev fiskehamnen i Phan Thiet. Där fick vi gå runt i fiskmarknaden och titta på de olika fiskarna och se båtarna på närmare håll. Man kände sig lite fel placerad och det luktade inget vidare.

 

 

Därefter besökte vi Takou berget där vi fick åka elbuss genom en fin park för att komma fram till linbanan. Vi fick åka linbanan upp och ner för berg för att komma fram till Buddhastatyerna. Det var en otrolig utsikt från linbanan. Uppe på berget fick vi fortsätta till fots 340 trappsteg upp i berget för att se den liggande buddhastatyn. På vår väg fick vi se bland annat vackra tempel, och en buddhastaty som såg ut som påven men som var solbuddha, vi besökte även luckybuddha och den högsta buddhan som har en kvinna på var sin sida. På toppen är en 49 meter lång staty av en sovande buddha, denna staty är Vietnams längsta staty. Det var jättehäftigt att se statyn, den var väldigt fint gjord. Inte heller så många turister när vi var där. På ner vägen bjöd guiden på sockerrörsdricka, som var så jäkla god.

 

Sedan stannade vi till vid ett plantage av drakfrukt där vi fick reda på att det fanns både röda och vita drakfrukter och att de hade övergått från ris till drakfrukt för att det inte längre var lönsamt att odla ris på samma sätt. De som ägde dessa plantage var rika då en planta kostade 10 miljoner dong. Vi fick också lära oss att de som ägde en ko var rika, då en ko kostade 30 miljoner dong. Slutsatsen var att de som hade ett plantage och kor var mycket rik.  

 

Sist men inte minst fick vi besöka den lokala marknaden som erbjöd allt från fisk och frukt till kläder. Vi såg bland annat en påse paddor, äckliga ålar, sköldpaddor, diverse fötter, halv döa fåglar, och det värsta av allt en groda som var flådd och halshuggen men som fortfarande andades och levde. Det kommer jag aldrig att glömma. Tror inte att djurens vänner hade klarat av att gå på denna marknad men var en upplevelse i sig.

Guiden bjöd oss på vietnamesiska godsaker som inte var så goda. Man fick le och vara glad. Erik fick också testa deras berömda iskaffe som var lite klurigt att blanda till. Sedan var resan slut.

 

Läs mer och kommentera

DAG 5 BESÖKTE VIETNAMS EGET GRAN CANYON, ÅKTE FYRHJULNING OCH SÅG SOLNEDGÅNGEN

Tid och Datum 2015-11-21 Plats Vietnam Kommentarer 1 Kommentar

Sovmorgon, frukost och förberedelser inför första utflykten. Vi träffade vår guide och chaufför utanför hotellet, vi fick åka jeep utan fönster. Jeepen var stor men samtidigt väldigt liten, vi fick halvligga ner i baksätet för att få plats. Första stoppet blev fairy stream som var en grund flodbädd där man kunde gå fram i vattnet. Vår guide pratade sådär engelska och det tog en stund innan jag förstod att han frågade mig om jag kunde ha mina sandaler på mig i vattnet, ja svarade jag och tur var väl det. Vi vadade oss fram i vattnet som kom genom sanden och på sidorna av floden kunde man se sanden ligga i stora drivor i olika färger. Vi fick klättra upp för ett stort sandberg för att ta kort, jag höll på att dö, ingen kondis i värsta värmen. Men jag hade iaf sandaler vilket Erik inte hade så han fick små springa upp för berget. Sedan klättrade vi ner och guiden visade oss Vietnams egna grand canyon och det var fantastiskt vackert. Guiden berättade att sanddrivorna (bergen) såg olika ut varje dag då det rann vatten genom och sanden yrde. Sedan vände vi och då var vi fulla med sand. Men en fantastisk upplevelse.

Stopp två blev fiskehamnen i Mui ne, där vi fick stanna och ta kort medans guiden berättade att fiskebåtarna begav sig av klockan två på morgonen och kom tillbaka vid sextiden och då började man sälja fiske vid hamnen. Fisken såldes sedan vidare till restauranger på andra orter.

Stopp 3 blev de vita sanddynerna, där vi fick hyra oss en fyrhjuling med guide  för att ta oss runt. Erik fick köra och att köpa till guide betydde att det satt en liten smal vietnamesisk kille med på fyrhjulingen vilket gjorde att det både var trångt och tungt. Erik körde dåligt, jag satt bak och fick väldigt ont i min röv. Guiden försökte hela tiden få Erik att köra fortare men Erik ville inte att jag skulle trilla av. Det var massiva sandkullar som vi tog oss över och en fantastisk utsikt över bland annat den angränsande lotussjön.

Stopp 4 var de röda sanddynerna och solnedgången. Här fick vi armbågas med andra turister och bröllopspar för att ta kort på solnedgången, var väldigt vackert. Många av barnen åkte pulka ner för sanddynerna. Sedan åkte vi hem.

 

Läs mer och kommentera

DAG 4 HAVET

Tid och Datum 2015-11-21 Plats Vietnam Kommentarer Inga kommentarer

Idag tillbringade vi hela dagen vid havet. Försökte bada i havet men man blev hela tiden översköljd av vågorna. Erik kastade sig bland vågorna medan jag var lite mer feg och stod inåt land. Efter stranden gick vi och åt på en mexikansk restaurang, vi beställde drinkar som visade sig endast smaka rum. Vi bestämde oss för att äta fajitas men när denna kom in var det små skålar med en tesked av guacamole och ost osv. Erik bad om att få in mer guacamole, damen kom in med den minsta assiett som jag sett och där låg en liten klick guacamole det var knappt så att man såg den. Kycklingen och köttet som vi fick in till maten var kokta ihop med massa grönsaker, man såg knappt köttet kanske var fyra bitar, sedan hade de gjort egna små bröd som fall sönder när man försökte vika dem.

Efter maten gick vi runt och kollade i affärer och sedan blev det film på rummet.

Läs mer och kommentera

DAG 3 BAMBOO VILLAGE RESORT

Tid och Datum 2015-11-18 Plats Vietnamn Kommentarer 3 Kommentarer

Vaknade upp i värmen och kom på att vi var i Vietnam. Jag har sovit jättebra i värmen, värre för Erik. Vi gick ner till frukosten och välkomnades av värsta buffen med frukt, bröd, sallad, soppa och efterrätt. Efter en mega stor frukost, gick vi till stranden som ligger precis nedanför hotellet. Vi fick var sin solstol under ett stort halmparasoll, dock var sanden väldigt varm så man brände sig lite under fötterna. Vi låg mestadels under parasollet i skuggan och läste bok och badade med de gigantiska vågorna. Under badet fick jag och Erik en del kallsupar då vågorna var mestadels över våra huvuden, gick inte direkt att simma. Vi passade också på att beställa en stor frukt drink som visade sig bli en liten fruktdrink, engelskan i det här landet funkar inte klockrent men ganska underhållande.

Efter badet åt vi värsta middagen med grillade jumboräkor, pommes och pizza vid vårt hotells restaurang precis vid vattnet vid solnedgången. Erik tvingade mig att äta efterrätt så det blev apelsinkakokor med chokladmousse (väldigt gott, ångrade mig inte i efterhand), Erik tog cheesecake som smakade mögelost och citron.

När middagen var avslutad gav vi oss iväg på upptäcktsfärd bland shoppingen, vi gick sammanlagt 2,5 timmar. Men resultatet blev noll shopping, var dock bara ute och kollade vad som fanns som var fint så jag vet vad jag ska shoppa längre fram. Vi fick också återupprepade frågor om vi ville köpa mariana.

Nu är vi hemma på hotellet och softar.  

Läs mer och kommentera

DAG 1-2 Sverige – Doha (Qatar) – Saigon – Mui ne

Tid och Datum 2015-11-17 Plats Vietnam Kommentarer 2 Kommentarer

Vi började vår resa till Vietnam på Arlanda i Stockholm, vi väntar med förväntan på Qatars flygplan med 5*. Vi får gå ombord på planet och möts av en disk med rosor och första klass med värsta lyxiga snurrfåtöljerna, blir ju då en anings besviken när man ser sin egen plats. Fick dock egen TV med massa film och egen fjärrkontroll.  Visade sig att planet inte var fullt så jag och Erik fick sitta ensamma på en tresitts, vilket kändes lyxigt. Efter en mängd filmer, ont i kroppen, folk liggandes i knäet och oätlig mat var vi äntligen framme i Doha efter 6 timmars flyg.

När vi landar i Doha visar det sig vara en extremt lång gångväg till vårat anslutande flyg. Det var en väldigt exklusiv taxfree men jag hann inte kolla något då Erik skulle envisas med att gå direkt till flyget. Vilket vi gjorde och fick där vänta i en timmes tid. Jag underhöll mig med att göra gympa övningar i min pyjamasdräckt och fick många ögon på mig. När vi äntligen fick borda var det ett mindre plan och även mindre lyxigt. Vi fick dock en tvåsitts för oss själva så vi var nöjda. Dock hade vi planerat att sova på flyget eftersom vi inte hunnit det tidigare, men det var svårt när det hela tiden kom mat, personalen pratade i högtalaren om en mängd olika saker på ett antal språk. Vi var därför som två zombies när vi äntligen landade i Saigon 7 timmar senare.

Väll framme i Saigon går det av två zombies, allt går samtidigt vi får våra väskor och det är varmt och skönt. När vi ska gå till transfern visar det sig att det är jag och Erik och två till som ska bo i Södra Vietnam. Vi fick åka en liten minibuss med en taxichaufför och en guide som kunde vissa fraser engelska. Det gick bra så länge han frågade oss frågor men inte när han fick motfrågor. Han var jättesöt i sina försök att översätta det vi sa på google translate. Det visade sig dock att han studerade amerikansk engelska J.

Bussresan skulle ta 5 timmar att köra 200 kilometer till vårt hotell i Mui ne, delvis motorväg men främst småvägar. Vietnam har ett fantastiskt landskap och såg ut som vi hade tänkt oss fast rikare (om man jämför med t.ex. Kuba). Det låg jättefina stenhus och sedan bestod grannens hus av en liten stålhydda. Att åka minibuss är spännande, de kör jättefort, tutar och sedan kör om med mötande fordon på samma väg. Vi fick reda på att bilar och bensin i Vietnam är jättedyrt så det vanligaste är att en familj äger en vespa. Det var vespor överallt. I Saigon bor det 10 miljoner människor det kanske kan förklara mängden på vespor. Alla körde vespa oberoende på vilken ålder man hade, vissa körde runt med sin skoaffär eller kycklingaffär. Gemensamt var att alla hade munskydd eftersom det är farlig luft och man kan bli sjuk om man vistas i det för länge.

Vi lunchade efter två timmars fascination, det blev vårrullar med räkor samt cola och mangojuice. Vi lärde känna våra medresenärer mer som var här för att fira mannens 75 års dag och var bosatta i Vimmerby. Vår Guide hade lite problem med siffror så vår lunchpaus ändrades hela tiden från 30 min till 10 min till 30 min, så tillslut visste vi inte hur det blev så vi åt vår mat och sedan var det dags igen.

Efter 5 timmar var vi då framme på vårt fantastiska hotell, det var som att kliva in i en regnskog. Fint rum med mega balkong och glasdass (inte lika uppskattat). Privat strand med vit/gul strand, shoppingcentrum precis utanför. Kan inte bli bättre. Kan man inte stressa ner här, kan man inte stressa ner alls J.

Vi har precis varit ute och köpt lite chips, Cola och vatten till vår kvällsmat så man har något att svälja ner penicillinet med, och för dem som undrar märkte jag inte av min bihåleinflammation när jag flög som tur var. Nu är klockan 8 om en stund, sitter på balkan och skriver och svettas är väl fortfarande drygt 30 grader ute.

God natt imorn blir det strand och titt på närområde.

Läs mer och kommentera

Dag 10 och 11

Tid och Datum 2014-11-21 Plats Västindien Kommentarer 1 Kommentar

Igår var det varmshopping som gällde vi kollade lokala marknader, jag shoppar som vanligt bästa grejerna:) Vi letade efter färjan till St Barth som mamma hade läst om, vi hitta ingen färja men en flaska med rom. Vi gick till turist informationen för att fråga om färjan, träffade där två mycket ointresserade muppar som satt med näsorna precis över disken. Ingen av dem kunde svara på någon av frågorna men vi fick en karta som vi har lagt till våra handlingar.  På eftermiddagen letade vi efter en djurpark men hamnade i ett gammalt saltlager och det ända vi såg var ödlor. Sedan skulle vi hand i en mataffär och mamma höll på att bli överkörd av en lastbil eftersom hon tror att hon är i Sverige och kan göra som hon själv vill.  Mamma går hela tiden 13 meter bakom med skoskav och gnyr, sedan gick vi till rummet och tog oss en hutt. Sedan åt vi värsta goda middagen och mamma skrattade åt mig när jag slickade rent den gigantiska måltiden. Vi satt och såg på när kryssningsfartygen lämnade hamnen in i mörkret.

Morgonen började med storm så vi vågade inte åka till St Barth men efter några timmar var det strålande sol och vi spenderade förmiddagen på stranden. Där vi låg och svettades och jäste, jag under solen och mamma under parasollet i skuggan. På Eftermiddagen begav vi oss mot Fort Amsterdam som skulle ligga drygt 900 meter från Phillipsburg. Som vanligt när man följer en karta ser det annorlunda ut i verkligheten och vi gick en liten omväg på strandpromenaden innan vi hittade rätt väg. Vägen gick upp och ner och mamma med sina blåser gick en bra bit bakom mig hela vägen. Det var en fantastisk utsikt, helt underbar. Vi satte oss en stund för att vila och då flög mitt huckle iväg och djungel mamman la ner ryggsäcken och sin stråhatt som två steg för att kasta sig in för att hämta det från en gren i djungeln. Sedan gick vi tillbaka till hotellet och denna lilla utflykt tog 3 timmar. Mamma är helt slut och ligger och sträcker sig.

Läs mer och kommentera

DAG 9 Phillipsburg

Tid och Datum 2014-11-19 Plats Västindien Kommentarer 1 Kommentar

Idag började vi jakten på frukost och vi hamnade på ett litet mysigt frukostställe men grillad panini och juice medans vi beskådade kryssningsmänniskorna som just kommit i land. Sedan letade vi efter färjan till ST Barth, med ett kort stopp för shopping där jag handlade järnet både rom och maskansikten från sankta lucia. I jakten på färjan hittade vi inget annat än mega kryssningsfartyg. Vi gick därför tillbaka efter värsta långa promenaden i stekande sol för att äta våran avancerade lunch bananer, chips och vatten.

Efter lunchen gick vi på strandpromenaden utanför hotellet. Jag badade och mamma agerade levande safety box genom att stoppa nyckelkortet till hotellet och pengarna i hennes BH. När vi hade vandrat en väldigt lång stund sköljer värsta vågen över mig och mamma och en man skrattar så han kiknar. Resultatet blev skavsår mellan benen som nu medicineras med mammas rövsalva.

Efter att ha ätit på samma restaurang som gårdagen då det inte finns så många andra gick vi hem. Väl hemma skulle mamma tejpa för luftkonditioneringen för att skona mina lungor. Detta var ett stort träningspass men har resulterat i en konstnärlig installation.

Läs mer och kommentera

DAG 6,7 OCH 8

Tid och Datum 2014-11-18 Plats Västidindien Kommentarer Inga kommentarer

Vi började lördagen med att gå på marknaden som skulle äga rum i Marigot efter att nästan ha bott i staden upptäcker vi att det finns en strandpromenad, så man hade sluppit att krångla sig igenom hela stadenJ strand promenaden var jättefin och vi kom fram till marknaden som hade allt från frukt till prylar. Mamma köpte en vacker hatt och jag prutade för fullt för att hitta lite fynd. Efter en lång stund på marknaden köpte vi mango juice och sedan gick vi inåt staden för att kolla i andra affärer. Eftermiddagen spenderade vi vid havet och kvällen spenderade vi på en franskrestaurang som serverade kycklingfilé med hummerfyllning och potatisbakelse. Väldigt gott!!! Vi träffade dock två damer från hotellet som tyckte att det var alldeles för dyrt där och tyckte att vi skulle följa med dem, vi följde med och de skulle låta så världsvana om vart och var man skulle äta fastän vi varit där lika länge, det visade sig att den restaurangen de gick till var ännu dyrare och hade mindre god mat. Jag fick därför säga en vitögn och gå därifrån eftersom mamma inte hade reflekterat över att de var svenskar.

Söndagen tillbringade vi största dagen vid havet, sedan var vi och handlade lite lunch och souvenirer. På kvällen strosade vi runt en sista gång i Marigot och sedan åt vi en middag på vårt mysiga hotell. På kvällen packade vi eller snarare jag eftersom mamma är ostrukturerad. Vi avslutade kvällen med skumpa och såg en råtta springa över stranden.

Idag började vi med att äta frukost sedan packade vi ur och om, de slutade med att vi hade sex väskor med oss. Det gick smidigt att checka ut och vi kände oss färdiga med vårt lilla paradis då en stor grävskopa körde runt på den lilla stranden och lät och luktade bensin.

Vi väntade på vår taxichaufför som kom och hämtade oss i en minivan, antagligen för att vi hade massa väskor. Jag fick hjälpa till att lyfta in det svintunga bagaget i bilen och vår taxichaufför säger ”Ja vi kvinnor reser ju alltid med lätt packning”. Vi får åka värsta taxituren och ser fantastiska utsikter, vi åkte nog över halva ön och det blev trafikstockning flera gånger och vi trodde att räkningen skulle bli jättehög, men när vi kom fram kostade det 20 dollar typ 160 svenska kronor.

Väl framme på det nya hotellet i Phillipsburg Saint Maartin fick vi checka in direkt och vårat rum var fantastiskt, jättestort och med vackerutsikt över shoppinggatan. Vi har också en takfläkt så att mamma slipper dö av värmeslag. Efter att ha vilat har vi varit ute och kollat på stan och det är diamantaffärer överallt, vi umgås nu med jetsetfolket som kommer in via gigantiska kryssningsfartyg. Vi avslutade kvällen med att äta grillade jätteräkor med vitlök och pommes.

Läs mer och kommentera

DAG 5 CAMENBERT

Tid och Datum 2014-11-15 Plats Västindien Kommentarer 2 Kommentarer

Dagen börjar med stora svettnings anfall redan vid tre tiden. Jag väckte mamma när jag behövde hämta luft på balkongen efter mina mardrömmar. Mamma börjar då flåsa och svettas ännu mer, efter ett tag och många suckningar senare går även mamma ut på balkongen med en blöt handduk över huvudet. Hon kommer in lika snabbt och fortsätter flåsa , tänder ljusen i rummen och lägger sig tillslut ner och släcker lampan. Då börjar hon skutta runt i sängen igen. När hon äntligen somnar ringer min telefon vid fyra tiden och det är angående jobbet, Yippi or not.

Vi somnar om på morgonen och blir sena till frukost och resten av dagen. På stranden gjorde vi en installation av våra bakdelar vilket resulterade i att vi hade hela bakdelen föll med sand. Vi gick vid stranden och titta och vågorna slog oss till knäna.

När vi närmade oss stan trodde vi att det var stor fest med det visade sig att vi hade hamnat i ett begravningssällskap.

Eftermiddagen fortsattes med en oändligt lång shopping, jag köpte mig en ”ekta” pärla av en trevlig gubbe. I en butik vi var inne var det rök överallt och mamma trodde vi skulle bli passiva rökare av marijuana.

Vi gick sedan till den franskarestaurangen och åt grillad Camenbert som jäste i magen och servitrisen frågade om hon skulle rulla oss hem. Väl hemma har bartendern lagt sig i sängen och vägrar att servera vinet som står på kylning.

Läs mer och kommentera

DAG 4 BAD OCH AVANCERAD SHOPPING

Tid och Datum 2014-11-14 Plats Västindien Kommentarer Inga kommentarer

Idag började vi som vanligt med frukost och ett lång bad. Helt ensamma på stranden så långt ögat kunde se. Trodde mamma att det var hajvarning. Efter våran delikata lunch på balkongen gör mamma ett så kallat svanhopp eller stört dykning hon fick sladd på sockiplasten och visade upp alla sina ädlare ägodelar utan lösbröstet för det låg redan i sängen, för mig öppnades en helt ny världsdel.

Efter omplåstring gick vi mot avancerad shopping på Västindiska gallerian, där vissa affärer var mer udda en andra. Vi hittade några fynd i den kalla luftkonditioneringen, där jag såg ut som en mumifierad zombie.  Utanför gallerian träffade vi en man som enligt mamma ville ha pengar, jag var alldeles för trött för att fatta vad han sa för mig var det mer som ord utan något sammanhang så jag sa att jag inte förstod och så gick vi.

Vi svängde av på en tvärgata och kollade lite i affärer och på gamla hus i bergen, när vi är på samma gata som vi har varit på flera gånger känner varken jag eller mamma igen ossJ men vi förstod snart vart vi var. Vi hamnade på en franskrestaurang där vi åt fisken Mahi Mahi och fick gratis punsch och likör. Väl hemma leker mamma bartender och serverar vin och sjunger en fisk låt om Mahi Maha …..

Läs mer och kommentera

DAG 3 STRAND OCH UTFORSKNING AV FORT LOUI

Tid och Datum 2014-11-13 Plats Västindien Kommentarer Inga kommentarer

Idag började vi dagen med en god frukost efter det passade vi på att sola och bada eftersom stranden är precis utanför balkongen:) Efter badet tänkte vi gå och kolla in en annan strand men vi hamnade i bostadsområden med olika sorters hus, vi hittade dock ingen strand gick väll antagligen inte tillräckligt långt. Vi hittade däremot en supermarket och handlade alldeles för mycket vatten. I affären var det en bra idé att köpa 6 flaskor 1,5 liter men när jag skulle bära hem dem var det inte lika roligt. Efter en lunch som bestod av bananer, chokladvåfflor, chips och vatten begav vi oss ut på stan igen.

Jag ville klättra upp i ett fort och mamma som har värsta blåsan under foten såg ut som en riktig turist med vita strumpor i svarta sandaler, keps och solglasögon. Efter att gått i trappor en bra bit upp i berget kommer vi upp till fortet. När man väll kommit upp var det en sådan fantastisk utsikt att man aldrig ville gå ner.

Väl nere hittade vi en mysig restaurang ”med havsutsikt” det var tydlig bara otur att det var så mycket trafik just idag, vi fick välkomst punsch och beställde fisksoppa. När soppan kom in var det ingen fisk i utan smakade som en blandning av brunsås och fiskbullar.

Väl hemma på hotellet tycker mamma det är skönt att släppa loss vilket innebär att gå runt i bara underkläder. Nu skall vi dricka drinkar.

Läs mer och kommentera

DAG 2

Tid och Datum 2014-11-12 Plats Västindien Kommentarer 1 Kommentar

Idag har vi ätet värsta frukostbuffén vid vattnet. Efter det tog vi oss ett bad med alla pensionärer och helt plötsligt började det spöregna men det var över lika fort. Sedan försökte vi utforska Marigot på Saint Martin´s day, men allt var stängt så vi fortsatte att vandra efter en stund hittade vi VÄRSTA marknaden och jag skulle bara titta lite samtidigt som mitt ansikte rann bort. Efter typ fem minuter hade jag gjort mitt första fynd. Efter en del fynd gick vi för att äta lite mat och sedan tillbaka till hotellet där mamma har fått besök av dunderkarlsson och blom. Sedan försökte vi oss ut igen men det blev så mörkt och vi hade ingen karta så vi gick hem igen. Vi såg dock en del män som samlats på en bar och dansade salsa och en karavan av motorcyklar med Hells Angels flagga, det var det firandet.

Mamma har nu också tröttnat på allt som klibbar fast då hon har fått erfara att ha en hel karta i röven, vi har även fått en snygg bränna då mamma säger att man inte behöver smörja in sig när det är molnigtJ

Läs mer och kommentera

DAG 1

Tid och Datum 2014-11-12 Plats Västindien Kommentarer Inga kommentarer

Jag har under denna resa bytt ut Erik mot min kära mamma. Resan börjar med att mamma kommer till oss i Södertälje på Söndagen, vi käkar, har lite ångest och packar i och packar ur. Erik skulle väcka oss kl 02.00 med sin väckarkolocka som tur var man ju redan vaken eftersom han vaknade stängde av klockan och snarkade vidare:) Vi var incheckade och klara kl 04.30 och då började den långa väntan att få borda planet, vi gick ut starkt med gympaövningar.

På planet fick vi två egna säten som vi beställt innan och vi bredde ut oss framförallt mamma som hade saker överallt. Jag fick godast mat eftersom jag hade  beställt laktosfrimat. Flygresan gick väldigt bra. Det var endast en väl förfriskad man som såg ut som Robin Hood som gick in på dass för att pissa glömde låsa kom ut i kabinen och stängde byxorna:)

Väll på flygplatsen kom vi snabbt ut och hittade våra väskor. Vi gick till transfern och mamma sa att hon skulle till Beach Plaza Resort istället för Beach Plaza. Sedan fick vi åka jättesmå bussar så jag satt nästan i knäet på killen mittemot i gången. Både jag och mamma blev lite förvirrade när vi åkte förbi vårt hotell och mamma hoppades på att vi inte skulle få bo i de gamla rummen, men det fick vi. Rummet är jättefint med värst havsutsikten precis nedanför balkongen.

Vi tog oss en simtur på hotellets privata strand. Under simturen kom valrossar och fotomodeller som gjorde olika vattenposer rullandes i vattenbrynet. vi blev också inspanade av två medelåldersmän. Så Erik du får se upp!!!!

Restaurangen på hotellet var stängd så vi fick prova våra vingar och hittade en jättemysigliten restaurang med en jättesöt inkastare där vi blev bjudna på vin. Där satt vi medans solen gick ner och njöt av första dagen.

Nu hänger vi på balkongen och mamma börjar att prata om Robin Hood och att hon tycker att han är lik en Västerbotten ost. Själv är man överförfriskad o trött.. Mamma har precis kommit underfund med att sängen har hjul och håller på att möblera om.

Läs mer och kommentera

DAG 14 SISTA DAGEN

Tid och Datum 2014-08-16 Plats Ramallah Kommentarer Inga kommentarer

Vi hade först tankar om att åka till Hebron men efter att ha kollat på nyheterna blev det inget med detta. Istället försökte vi oss på att shoppa igen för att se om det fanns fler affärer öppna. Även idag var många av affärerna trög öppnade. Men vi lyckades få tag i det vi ville ha. Vi jagade efter en liten gubbe som har en egen träverkstad, men han är svår hittad eftersom han varje dag har en ny plats att stå på. Vi hittade honom dock aldrig men vi såg en av hans kollegor men han är inte lika bra på att göra träkonstverk.

Vi skall hem till våra vänners familj ikväll, så vi var på stan och köpte en stor skattkista med choklad som vi fick springa hem med i värmen för att den inte skulle smälta i solen. Det måste ha sett otroligt roligt ut med eriks halvstukna fot och mitt mega skoskav. Vi såg antagligen både halt och lytt utJ

I denna stund sitter jag och erik i vår fantastiska trädgårdsbar. Jag sitter och njuter av den sista solen med en citronjuice med mynta bredvid mig sitter erik och dricker öl och röker vattenpipa. I väntan på middag hos underbara vänner med familj.

Imorgon flyger vi hem  13.50 och landar 17.40 om allt går som planerat. Hoppas ni där hemma har det bra vi ses snart. Love you!!!!

 

Läs mer och kommentera

DAG 13 RAMALLAH

Tid och Datum 2014-08-16 Plats Ramallah Kommentarer Inga kommentarer

Eftersom det är fredag och är oroligt att röra sig runt i landet, tog vi en välbehövlig sovmorgon. Sedan gick vi ut på stan för att shoppa lite souvenirer. De mesta av affärerna var dock stängda eftersom det var helgdag, men vi lyckades hitta en affär som hade öppet. Där hittade vi massa fint porslin som vi köpte vi fick även ett armband på köpet. Vi fick även följa med upp på övervåningen där det fanns ett museum, men allt var till salu till rätt pris. Han hade även inrett ett beduin tält där man kunde klä ut sig till beduin och bli fotograferad. Killen i affären försökte även sälja en klänning till erik dock utan framgångJ

Efter det satt vi i hotellbaren en stund och efter det kollade vi på filmen Hallå, hallå. Inget att rekommendera.

Läs mer och kommentera

NABLUS OCH SEBASTIYA (WWTD)

Tid och Datum 2014-08-14 Plats Nablus Kommentarer Inga kommentarer

Vi tog en lokal buss till Nablus efter att ha kollat nyheterna. Resan tog ungefär 1,5 timma uppför bergen. En helt magisk upplevelse att se alla olivträd kring vägen. Väl framme i Nablus fanns det en guide som hittade oss och började prata om Nablus historia, han tyckte vi skulle följa med honom och vi behövde inte oroa oss för att betala honom. Vi bestämde oss för att utforska Nablus själva. Det var en jättemysig stad som är byggd i en dalgång så staden sträcker sig upp på bergsväggarna runtomkring när man går på gatorna. Underbart vackert. Vi gick till gamla stan där det var fullt av gamla hus och överallt fanns det massa marknader. Det var dock en lokal marknad så det fanns inte så mycket souvenirer att köpa. Vi gick dock till en tvålfabrik, där vi fick en genomgång om hur man gjorde tvålen. Vår guide kunde dock ingen engelska men jag måste säga att man klarar sig väldigt bra på kroppsspråk. Vi gav han dricks för hans guidning och han blev överlycklig sedan köpte vi lite tvålar innan vi gick vidare.

Vi bestämde oss för att åka en taxitur till Sebastiya som är en gammal romersk lämning. Vägen dit var som en bergodalbana, guppig, snabb och med dåliga vägar. Vi pratade med taxichauffören innan vi åkte och var överens om ett pris för att han skulle köra oss dit och tillbaka, samt vänta på oss. Väl framme i Sebastiya blev vi lite besvikna för vi såg bara en lämning men sedan frågade vi några trevliga herrar och de sa att det fanns fler lämningar och lånade oss en karta. Det var riktigt coolt att gå runt på området och se alla gamla lämningar. Utsikten var helt otrolig hur man än tittade så var det en fantastisk utsikt. Sedan skyndade vi tillbaka till taxin och då hade vår taxichaufför ändrat sitt pris. Han tyckte att han skulle ha 100 shekel själv och att vi sedan skulle betala 100 shekel till. Han höll på att pruta med Erik och som vanligt höll Erik på att gå med på det. Men jag sa till taxichauffören att han inte skulle få mer än 100 och 100 fick han. Efter det tog vi den lokala bussen till Ramallah.  

Läs mer och kommentera

DAG 11 BETLEHEM

Tid och Datum 2014-08-13 Plats Betlehem Kommentarer Inga kommentarer

Vi fick sovmorgon sedan åkte vi med våra vänner till Betlehem. Väl framme såg vi den kyrka där det sägs att Jesus föddes. Den var enorm och var indelad i olika sektioner mellan olika religioner. I källaren fanns det ett kryp in där man kunde kyssa en stjärna som var symbol för platsen där Jesus föddes. Denna plats var ständigt upptagen av pussandes besökare.  Efter det besökte vi ytterligare en kyrka där det sägs att Maria gick när hon inte kunde amma Jesus, men när hon spillde en droppe blev hela kyrkan vit. Det sägs att sjuka personer och dem som har svårt att få barn skall besöka kyrkan och äta av det vita pulvret på vägar och tak för att bli botade.

Vi passade även på att shoppa lite och som vanligt är Erik dålig på att pruta, han prutar upp istället för nerJ Vi fick även möjlighet att prova en fantastiskt god hummus och falafel.  

Läs mer och kommentera

DAG 10 JERICHO och DÖDA HAVET

Tid och Datum 2014-08-13 Plats Jericho Kommentarer 1 Kommentar

Idag skulle nästan alla gäster från Sverige åka till Döda havet. Det var en helt otrolig bilresa där man åker längre en havsytan. Ju längre vi åkte desto varmare blev det. När vi var framme var det över 40 grader varmt. När vi väl skulle bada, Kletade vi först in oss i lera för att det skulle vara bra för huden. Jag har ju hört att Döda havet skulle vara salt men jag hade inte riktigt förstått att man skulle flyta runt när man hoppade i vattnet. Hur jag än försökte simma flöt jag som en kork. Erik tyckte att det kändes som att bada på en annan planet.

Efter badturen åkte vi till Jericho. Framme i Jericho åkte vi linbana upp till ett gammalt kloster som är skulpterat i berget. Därifrån hade man en fantastisk utsikt. Vi fick höra att man nästan skulle dö av alla trappor upp till klostret men det visade sig att det knappt var några trappor i förhållande till vad vi har klättrat förutJ Klostret ligger på den plats där Jesus fastade i 30 dagar och blev frestad av djävulen.

På kvällen  hade vi avskedsmiddag för de flesta av de svenska gästerna som skulle åka hem.

Läs mer och kommentera

DAG 9 JERUSALEM

Tid och Datum 2014-08-13 Plats Jerusalem Kommentarer Inga kommentarer

Idag har vi varit i Jerusalem!!!. Vi tog den lokala bussen till Jerusalem, det var en spännande upplevelse. När vi väntade på den buss vi skulle ta så höll vi på att bli mosade av en backande buss. Då stod det en gubbe och sa att vi skulle ställa oss bredvid hans buss och vi sa nej då kommer vi bli mosade och han sa nej det kommer ni inte så då gick några dit och ställde sig och då såg gubben att ”hans turister” alltså vi huöll på att bli mosade så han började skrika på  busschaufförenJ

När man är turist och åker den lokala bussen mellan Ramallah och Jerusalem måste man gå av vid checkpointen Qalandia och gå igenom för att sedan hoppa  på bussen igen på andra sidan. Det gick bra att komma igenom men det var ingen trevlig upplevelse. Busschauffören stod och väntade på oss.

Framme i Jerusalem var det jättefint men inte som jag trodde. Jag trodde det skulle vara mer fokus på de religiösa platserna men det var mycket marknader som tog över framför många fina gamla byggnader. Men vi såg de viktigaste sakerna men det var svårt att ta sig fram i alla mysiga gränder. Även om det fanns massa marknader så shoppade jag inget, det är stort för att vara migJ

Allt som allt var det en fantastisk upplevelse. Berättar mer när jag kommer hemJ

Läs mer och kommentera

DAG 8 BRÖLLOP

Tid och Datum 2014-08-13 Plats Ramallah Kommentarer 1 Kommentar

Vi tog sovmorgon för att vara någorlunda fräscha på bröllopsfesten. Jag och några av de andra tjejerna skulle få göra håruppsättning på hotellet. Jag gick ut för att vänta på frisören. Personen skulle komma vid 15.00 det kom ingen, jag väntade till 15.40 och då kommer det en höggravid kvinna med en liten påse i handen, jag tänkte när jag såg henne att det kan ju inte vara hon så jag sitter kvar. Då ringer min vän och meddelar att hårfrisören är på plats. Jag går dit och ser att det är den höggravida kvinnan som är frisören. En av de andra tjejerna gör sitt hår först, hon visar en bild på hur hon vill att det skall se ut, frisören som frisören gjorde var vacker men den var inte alls lik den frisyren som hon ville ha. Sedan är det min tur och jag säger att jag vill ha en lös tofs med lite lockar fram till och kanske några lockar eller någon uppsättning bak till. Jag brukar inte vara nervös när någon gör saker i mitt hår men det här var en speciell upplevelse, jag kunde inte få lockar för hon tyckte att mitt hår var för jobbigt att locka, sedan satte hon den lösa tofsen väldigt högt upp som en femtitalsfrisyr som bara stod rakt upp men en snedlugg,  när hon hade gjort en del av frisyren upptäcker hon att jag inte har så mycket hår kvar så då snurrar hon ihop håret till tre korvar som hänger ur den stora tofsen på huvudet. Jag undrar om jag kan få se baktill men hon hade ingen spegel. Men hon avslöjade sig med att hon inte tyckte att det var så vackert, för tjejen som var innan mig fotograferade hon hela tiden mig ville hon bara bli av med. Snäll som jag är betalar jag även om jag ser för jävlig ut, men när jag kommer upp till Erik skriker jag: HON HAR FÖRSTÖRT MITT HÅR!!! Med gråten i halsen, Erik snäll som han är säger att det är fint, men hans kroppsspråk sa allt annat en det. Efter en stund sa han att vi kan fixa det. Det tog typ 2 timmar att fixa mitt hår.

Bröllopet var helt magiskt och en fantastisk upplevelse. Kvällen bestod av god mat och en massa dans. Vi dansade i 3 timmar i sträck. Bröllopet var på en takvåning så man hade fantastisk utsikt över hela Ramallah.

Läs mer och kommentera

DAG 7 RAMALLAH

Tid och Datum 2014-08-09 Plats Ramallah Kommentarer 2 Kommentarer

Idag gick vi upp tidigt för att vi skulle åka till Betlehem men det blev oroligheter så planerna ändrade sig. Istället gick jag och Erik till Mohamed Darwish museum och Culture Palace. Efter det gick vi för att leta efter suvenirer och hittade en jättefin butik med en trevlig kille. Han trodde dock inte på konceptet flickvän och pojkvän utan han tyckte att Erik skull fråga pappa om han fick gifta sig med mig direkt när vi kom hem (så pappa du vet vad som väntar;) Efter att ha handlat lite där gick vi till gamla stan på andra sidan huvudgatan och den var inte lika fin som den vi har pratat om tidigare. I kväll skall vi bara ta det lugnt och äta något och slappa för imorn skall jag göra mitt hår och den stora bröllopsfesten är på kvällen.

Läs mer och kommentera

DAG 6 BRÖLLPSCEREMONI

Tid och Datum 2014-08-09 Plats Ramallah Kommentarer Inga kommentarer

Vi började dagen med att gå och titta på Yassier Arrafat´s grav. Det stod trevliga soldater utanför graven men de pratade inte engelska men till slut förstod de att vi ville komma in. Vi fick en soldat med oss och vi gick in till graven där det stod två andra soldater men jättefina kostymer. Vi tog ett kort och gick ut igen. Det var en väldigt vacker och fridfull minnesplats.

Vi fortsatte lite på vägen och vi kom till regeringshuset jag tog kort på långt håll så jag fick inte med så mycket av byggnaden men då blev vi stoppade av två soldater, var av den ena sa att man inte fick fotografera. Så han tittade på mina bilder och sa vilka jag behövde ta bort. Hans kompis tyckte dock att hans kollega var något töntig som tvingade oss att radera dem.

Sedan gick vi in i Palestine tower (trade tower) någon form av hotell, för vi hade hört att de hade en skybar men fantastisk utsikt. Vi gick till hissarna men vi kunde bara komma till den 21 våningen så vi hoppade av där och började fotografera. Sedan åkte vi ner och vi frågade vakten om man kunde få åka upp till den 23 våningen för att ta kort, han frågade i sin tur receptionisten som i sin tur frågade en annan vakt som i sin tur ringde till hotellmanagern. Det var egentligen förbjudet att ta kort från tornet. Tillslut fick vi tack vara receptionisten åka upp till 23 våningen. Men de ville veta vad vi hette, vilket land vi kom ifrån och vilken stad vi bodde i och om korten var för personligt bruk. Vi fick också order om att vi endast fick ta kort rakt fram inte mot sidorna eftersom på ena sidan var regeringshuset och på andra sidan en bosättning. När vi åkte hissen upp så var det bara fönster ut mot marken och det var supervackert. Väl uppe blev vi presenterade för en ”bartender”, han och vakten följde med oss undertiden vi tog kort. Efter det satte vi oss och drack kaffe och åt glass och njöt av en sagolik utsikt. Då försvann både ”bartendern” och vakten. Vi fick själva åka ner i hissen. Vi tror att ”bartendern” var managern och när han såg att vi inte var några viktiga personer så lät han oss vara.

På kvällen åkte vi för att delta på våra vänners bröllopsceremoni och efter det gick några av oss ut och åt på en restaurang där personalen var väldigt stressande och inte så serviceminded men vi hade det jättetrevligt.

Läs mer och kommentera

DAG 5 HENNAFESTEN

Tid och Datum 2014-08-09 Plats Ramallah Kommentarer 1 Kommentar

Idag började vi dagen med att sova eftersom jag var helt slut efter det gick vi ut för att utforska en annan del av Ramallah. Vi gjorde ytterligare ett försök att besöka gamla stan men den här gången var det barn som kastade frukt på oss från taken, de var inga bra kastare eftersom ingen träffadeJ men det kändes inte så välkomnande så vi gick därifrån men det ä tråkigt för de har väldigt vackra hus där.

Efter det började vi förbereda oss inför Hennafesten, men det är väldigt svårt att sätta upp sitt hår och sminka sig när man har så långa naglar så då är det ju tur att Erik är så flexibelJ

På kvällen vid 7 började Hennafesten, men det fanns ju en del personer som ansåg att festen började vid en annan tid. Tillslut var alla där och det blev dans och bakelser. Vi dansade från 19.00-24.00. Helt underbart. Sedan fick vi en gåva som minne av Hennafesten. Vid klockan 22.00 kom killarna till festen och det blev dans och musik hela kvällen.

Läs mer och kommentera

DAG 4 NAGELFÖRLÄGNING

Tid och Datum 2014-08-07 Plats Ramallah Kommentarer 2 Kommentarer

Igår var vi hemma hos våra vänners familj och förberedde gåvorna som skulle lämnas vid Hennafesten. Vi gjorde 102 gåvor vilket tog en hel kvällen med familj och vänners hjälp. Men det var en fantastiskt trevlig kväll.

Idag har vi gått runt lite i centrala Ramallah, ätit falafel och hummus. Sedan var jag och förlängde mina naglar inför Hennafesten. Det var en upplevelse. Det stank nagelacksbortagning i hela rummet och alla satt och rökte. Det fanns ingen aircondition till min lättnad men det var endast ett litet fönster öppet. Efter första timman hade man vant sig, men vi var där i tre timmar. Mina naglar blev jättefina men jag har lite svårt för att använda mina händerJ

Undertiden var Erik ute och strosade med några vänner och fixade musik till Hennafesten. På kvällen möttes många av oss på hotellet för att äta middag och invänta de sista gästerna från Sverige. Det blev en sen kvällJ

Läs mer och kommentera

DAG 3 UTFORSKA RAMALLAH

Tid och Datum 2014-08-05 Plats Ramallah Kommentarer 3 Kommentarer

Fantastisk frukost som vanligt. Efter frukosten började vi gå runt i centrala Ramallah på egen hand. Vi börjar få väldigt bra lokalsinne för att ha varit här så kort. Det är en himla tur att man är från Göteborg där man bara går rakt ut i vägen och bilarna får stanna för här i Ramallah har bilarna förtur så om man vill över vägen så får man bara gåJ

Jag och Erik bestämmer oss för att gå till ett bostadsområde som ligger på andra sidan av Ramallah för att ta bilder och under vår promenad får vi fantastiska vyer och underbara människor som säger välkommen och stannar en och pratar lite. Under vår promenad hör vi två små killar som ropar efter oss och vill bli fotograferade, de gör olika poser med sina lossas vapen. Vi besöker även snabbt en del av gamla stan och helt plötsligt när jag o erik står och fotar har vi runt 10 barn runt oss som också vill bli fotograferade. Sist men inte minst kommer det en liten större kille och häller lite svalkande vatten på mina fötter och på Erik´s rygg, samtidigt som han ler och sträcker ut sin hand.  

Vi drack även i dag den fantastiska mangojuicen och promenerade längs huvudgatans affärer för att kolla vad man vid senare tillfälle skulle kunna köpa med sig hem. Men som alla vet är inte vanliga affärer något som jag gillar utan marknader är mer min stilJ

Nu har vi precis ätit en god fylld kyckling med potatis o grönsaker och ligger och gäser på hotellrummet i väntan på att åka till våra vänners familj och hjälpa till med förberedelser inför Hennafesten.

Här är den berömda citron och mynta juicen, som jag har bestämt att jag skall dricka minst en gång om dan;)

Läs mer och kommentera

DAG 2 RAMALLAH

Tid och Datum 2014-08-04 Plats Ramallah Kommentarer Inga kommentarer

Vi vaknar upp efter en välbehövlig natts sömn och går ner för att äta frukost i hotellets trädgård (som är helt fantastiskt, by the way) till frukost får vi en rejäl buffé uppdukad framför oss eftersom vi är VIP gästerna eller kanske för  att vi var de enda gästerna J. Jag fick äntligen min första hummus!!! Och den var mega go. Efter frukost fick vi en guidning i Ramallah. Vi gick runt på huvudgatan, drack värsta goda mangojuicen. Vi såg en enorm grönsaksmarknad där våra vänner handlade färska fikon till efterrätt till dagens lunch.

Under vår rundtur på huvudgatan i Ramallah kändes det som att man var i vägen överallt eftersom det fanns så många människor som skulle fram och tillbaka. Men det var många som stannade och välkomnade oss och undrade vart vi kom ifrån. Det var till och med en kille som kom fram och frågande om han fick ta kort på Erik´s tatueringar.

Efter den fantastiska turen genom centralen Ramallah åkte vi hem till våra vänners familj på en falafel och hummus lunch med goda matbakverk. På vägen till deras familjs hus var vi tvungna att åka 6 personer i en ganska liten bil, vilket innebar att jag typ hängde över alla halvliggandes i baksätet, det var en guppig bilfärd upp och ner för stadens alla backar. Efter lunchen tog vi en taxi hem till hotellet och slappade i den stora trädgården och drack citron och mynta juice vilket smakar väldigt likt citronsorbetglass.

Ett litet tips ät inte färska fikon om du inte är van vid detJ

Läs mer och kommentera

DAG 1 RESA TILL RAMALLAH

Tid och Datum 2014-08-03 Plats Ramallah Kommentarer 1 Kommentar

Eftersom jag och Erik ibland har otur att missa våra resor på grund av olika anledningar, valde vi nu att lämna Södertälje redan 03.40. Resan till Arlanda och parkeringen gick bra. Vi hoppade dock på fel buss som körde till terminal 5 på Arlanda och inte till terminal 3 som vi skulle till. Erik charmar busschauffören som kör oss till terminal 3. När vi väl är framme på terminal 3 visar det sig att det endast är inrikes flyg som går därifrån. Det visar sig att Norwegien har skickat ut SMS med felaktig information. Vi får därför raskt ta oss till terminal 5 med två andra resenärer som var lika förvirrade som oss. Vi fick därför en perfekt powerwalk innan frukostJ

Incheckningen och tullen i Sverige gick perfekt, även flygresan var nästintill fel fri endast en stackars unge som fick spy på hela sig vid landningen. När vi väl är framme i Israel och njuter av värmen som strömmar mot en, hinner vi inte mycket längre en att ta rulltrappan upp från flygplanet innan vi blir stoppade och förhörda. Vi får en masa frågor om vad vi gör där, varför vi åker nu och vad vi arbetar med i Sverige. När vi kommer fram till passkontrollen fastnar vi igen. Samma frågor igen men mer djupgående. När vi äntligen tror att vi skall få komma in i landet, kommer en stor säkerhetsvakt och tar våra pass och går iväg. Vi förstår att vi skall få gå på de berömda förhöret. Vi förs till ett rum med alla andra som också verkar misstänkta. Jag och Erik skrämmer upp varandra. Vi blir inkallade och förhörda ytterligare en gång till för att se om vi hade en annan agenda än turism och gå på bröllop. Vi får nu ännu mer djupgående frågor om vilka vi är, hur vi känner varandra och om brudparet. Efter mycket om och men blir vi genom släppta.

Vi hämtar vårt bagage och åker en 1 timmes lång taxifärd genom Israel för att komma till Ramallah. På vår taxifärd ser vi staket och stängsel överallt. Men vid den kända checkpointen vid Jerusalem till Ramallah kunde man se den stora ”säkerhetsmuren”.  Med skylten: This road leads to area ”A” in Palestinian controlled territory. It is forbidden for Israeli citizens to enter and dangerous and may be threatening to your life. It´s against Israeli laws.

Väl framme på hotellet blir vi välkomnade som om vi vore kungligheter. Vi får en svit med stort sovrum och vardagsrum. Med panoramafönster över Ramallah.

Kvällen spenderade vi med att besöka vår väns familj, där vi välkomnades varmt. Med god mat och fantastiskt sällskap. En kväll att minnas.

Imorgon skall vi strosa runt i Ramallah.

Läs mer och kommentera

DAG 13 MEXICO CITY

Tid och Datum 2013-01-11 Plats Mexico City, Mexico Kommentarer 2 Kommentarer

När vi bokade resan till Cuba och fick reda på att det inte gick något direktflyg till Cancun på tillbaka vägen bestämde vi oss för att övernatta en natt i Mexico City. Vi ska bo på Ritz ett 5-stjärnigt hotell mitt i historiska staden. Efter att ha checkat ut från hotellet i Havanna klockan 2 (på natten) var vi riktigt trötta när vi kom till flygplatsen vid tre, men det gick otroligt smidigt efter 1 timme hade vi kommit igenom alla kontroller. Flygresan från Havanna till Mexico city tog 2,5 timme och vi fick frukost. Kände oss ganska ensamma om att prata engelska då vi var de enda turisterna:) När vi anländer till flygplatsen i Mexico stannar vi i gången in till flygplatsen för att fylla i ett "imigrationkort" efter bara ha sovit i fyra timmar är man inte så vaken. Helt plötsligt var jag och Erik inlåsta mellan glasdörrarna och kom ingenstans. Alla vi försökte be om hjälp sa att de kommer snart. Efter en halvtimma släppte de ut oss. De har en enorm flygplats, det var väldigt långt att gå till baggaget. När vi kom till bagaget var det bara våran väska och några mexikanares väska som fastnade i tullen. Tulltjänstemännen bad Erik att öppna vår väska och frågade vad vi hade i den, Erik svarade Cigarrer. Tillslut fick vi vår väska och vi hittade vår transfer och åkte till hotellet som låg mitt i gamla stan. Vi var däremot inte beredda på att det är mycket kallare i Mexico City än vad det är i Cuba och Playa del Carmen, vilket gjorde att vi frös när vi lande klockan:08.00 med 6+ grader. Som tur var hade Erik ett par jeans med sig som jag kunde ha, då jag hade packat för ett helt annat väder.

 Vi började med att vandra runt i gamla stan och kom fram till Plaza de la Constitucion, vilket är ett av världens största torg. Här ligger bland annat Katedralen och Nationalpalatset. Kathedralen är den största kyrkan i Latinamerika, dess torn är 67 meter höga och den tog nästan 300 år att färdigställa. Trots jordbävningar och att den är byggd på gammal sjöbotten står den kvar. Hela östra sidan av torget tas upp av National palatset som byggdes där Aztekerna tidigare hade sitt palats.

Vi vandrade vidare på huvudgatan och kom fram till Torre Latinoamericana, vilket är Mexico Citys första skyskrapa. Den har 44 våningar och är 182 meter hög. Från denna skyskrapa har man en fantastisk utsikt över Mexico City både på dagen och på kvällen. Jag och Erik gick dit igen på kvällen och det var helt fantastiskt att se hela staden i ljus, en obeskrivlig känsla.

 

Sedan gick vi till Palacio de bellas artes vilket är en stor vit byggnad som ser mer ut som en kyrka än som ett konstmuseum. Därefter gick vi genom parken och strosade. När vi gått den långa vägen insåg vi att vi var väldigt varma. Vi gick till hotellet för att lasta av vår packning. Efter detta gick vi för att hoppa på en guidad buss tur genom staden. Jag och Erik hamnade längst fram och kunde genom att vi hade hörlurar få guidningen på engelska. Guidningen tog 3 timmar och vi fick se så mycket grejer att batterierna till min kamera dog, halvägs på färden.

Efter bussturen var vi hungriga så vi gick hem till hotellet och provade vår första roomservice, vi fick upp mat på rummet. Nu håller vi på att packa för att åka tillbaka till Playa del Carmen imorgon.

Läs mer och kommentera

DAG 12 - CUBA - HAVANNA

Tid och Datum 2013-01-11 Plats Havanna, Cuba Kommentarer 1 Kommentar

 

Dagen började återigen med buffefrukost men deras mat eller frukost smakar inte så mycket, så det fick bli mackor och juice dagen till ära. Efter frukosten begav vi oss med taxi till Memorial José Martí på Plaza de la revolution. Monumetet består av ett 109 meter högt torn som representerar en 5-uddig stjärna och är byggt av grå marmor från Isla de la Juventud. Vid foten av monumentet står en enorm staty av José Martí som är 18 meter hög. Jag och Erik köpte biljetter för att åka hissen högst upp i monumentet, det kostade 1 peso extra om man ville ta bilder. Om de hade vetat hur många bilder jag tog hade de nog tagit mer betalt:) När man står högst upp i tornet kan man se en fantastisk utsikt, det är glasfönster runt om i monumentet och man är 109 meter upp i luften. Första gången någonsin som jag inte var höjdrädd.

Efter att besökt torget Plaza de la revolutión tog vi en cocotaxi vidare in mot staden. Det var jättekul att åka denna mopedliknande lilla taxibilen i full fart. Vårt nästa stopp var Calléjon de Hammel vilket är ett litet arbetarkvarter, med afrokubanska graffitimålningar på husväggarna. Jättecoolt!!. Som vanligt fastnar Erik med någon som vill sälja något medans jag tar massa bilder. Efter ett besök i den lilla mysiga stadsdelen beger vi oss till Parque Central för att ta en buss "Hopp on, hopp off" för att se mer av Havanna och inte bara gamla stan. Under tiden vi väntar på bussen kommer det en tiggare som nästan sätter sig fast på Erik och han blir inte av med honom. Jag försöker få Erik att ignorera honom men det går inte. Tillslut kommer vår buss och vi hoppar på. Vi får platser uppe på bussen så att vi kan ta bilder hela vägen. Resan tog drygt 1,5 timmar och det kändes som att vi hann se mycket av Havanna. Vi fick bland annat se "Jesus statyn" (Cristo de la Habana) på håll. Statyn är 18 meter hög och gjord av vit marmor. Kristusstatyn stod färdig en vecka innan revolutionen. Eftersom vi åkte buss var det svårt att fotografera statyn och den är väldigt långt bort så på bilderna av den ser den väldigt liten ut.

 

Efter bussturen var det dags för mat och vi gick och åt på en restaurang på Plaza Vieja. Maten var sådär men helt okej åt en köttbit och sötpotatisar. Efter maten beställde vi en jordgubbsmojito kyparen kollade på oss som att vi vore konstiga, men han sa ja det har vi, men det såg ut som att han verkligen behövde tänka ut hur han skulle göra en sådan. Efter en stund får jag min mojito och den var okej, men extremt stark. Men nu har jag iaf provat att dricka rom i Cuba. Efter maten gick vi för att shoppa lite på marknaden.

Efter marknaden tog vi en taxi hem för att börja packa eftersom vi ska checka ut klockan 2 på morgonen för att flyga till Mexico City, där vi kommer att tillbringa en dag och natt. Ytterligare en dröm som går i uppfyllelse. För alla känsliga läsare, så kommer det att gå bra i Mexico City:)

Läs mer och kommentera

DAG 11 CUBA - HAVANNA

Tid och Datum 2013-01-11 Plats Havanna,Cuba Kommentarer Inga kommentarer

Vi går upp tidigt och startar med frukostbuffe. Sedan beger vi oss in till gamla stan, problemet är att vi tror att vårt hotell ligger närmare än vad det egentligen gör, så det blev en strandpromenad på en och en halv timma bara för att komma till stan. Strand promenaden med namnet Malecón slingrar sig sju kilometer längs stadens gamla kvarter. Efter att ha gått så långt behövde vi köpa vatten och passade på att gå till ett litet fik. Fiket hade salsaskola som vi kunde sitta och beundra under tiden vi drack vårt vatten. Jag var så kissenödig när vi kom fram till kaffet och vi hade ingen växel så jag gav kvinnan vid toalleten 3 kubanska konvertabila pesos (ca 21 kr), jag fick lite toapapper, inne på dass hörde jag kvinnan chockat berätta för en kollega att jag hade gett henne 3 pesos. När jag kom ut började hon ge mig växel, så fick 2 pesos tillbaka efter att jag sagt till kvinnan att det räckte. Hon hade ett leende runt hela ansiktet.

Efter fikat begav vi oss av för att se Capitolio som är en symbol för staden och kombinerar nyklassicismens elegans med art déco-inslag. Under tiden som vi vandrar på Paseo del Prado börjar en man att prata med oss och börjar gå med Erik medans jag tar kort. Han berättar att han är lärare och undrar vart vi kommer ifrån och vad vi gör. Vi pratar lite, han berättar vad vi borde se och att det är musikfestival ikväll och att det kommer att vara massa människor ute och dansa salsa. Han har inget papper så han ber oss följa med på en bar för att hämta papper som han kan skriva på. Jag får en skum känsla av att något är fel. Inne på baren fortsätter han att berätta vad vi borde göra och se. Han tycker att vi borde skåla för att vi gemensamt sitter där Sverige och Cuba, vi medddelar att vi inte dricker. Då säger han att han vill att vi ska köpa en ranson mjölk till honom eftersom det är brist på det i Cuba. Eftersom han har varit hjälpsam tänker vi att det kan vi väl göra. Vi följer med in i affären och Erik säger att han vill köpa en ranson mjölk vilket tydligen betyder en hel kartong full med mjölkpulver, vilket kostar en del pengar. Erik säger att det är för mycket och köper en påse till honom för 5 pesos (35kr), vi lämnar affären ser mannen ge mjölpulvret till sin fru och sedan gå upp till platsen där han träffat oss igen för att hitta nya kandidater. Efter att ha mött honom förstod vi att vi hade träffat en Jineterismo (på grund av turismen och den ekonomiska krisen har det skapats en särskild form av bedrägeri, där lokala personer utnyttjar utländska turister till att ge dem saker i utbyte mot t.ex. information.) vi är bara tacksamma att det gick bra och att vi inte blev lurade på allt för mycket pengar.

Det tråkiga var dock att på grund av den där mannen så blev man lite reserverad mot alla andra som började prata med en och följde med en en bit på vägen. Efter tio minuter träffade vi en kvinna som sa att hon kände igen oss och vi kunde inte placera henne, men hon berättade att hon var städerska på vårt hotell. Hon och hennes man var jättetrevliga och gav goda råd om vad vi skulle och inte skulle göra i Kuba. De följde med oss för att köpa Kubanska cigarrer och tack vare dem så fick vi cigarrerna billigare än vad vi skulle ha fått men ändå dyrare för att vi är turister.

Sedan gick vi mot gamla stan för att besöka de olika gatorna där och ta kort på kända gator och byggnader. Helt plötsligt när vi kommer till en marknad för gamla böcker (på gatan Plaza de Armas) kommer det en man som sjunger i en söndrig mikrofon och förföljer Erik. Det såg jätteroligt ut, stackars Erik visste inte hur han skulle bli av med honom. Efter det gick vi för att vila i parken och för att kolla i guideboken. Då kommer det en man med gitarr och börjar spela för oss Erik säger att vi inte är intresserade och jag försöker se allmänt ointresserad ut och läsa min guidebok. Men det gick inte att bli av med honom så vi fick ge honom en peso och då ville han att vi skulle ta kort på honom. Efter det ville han ha min hatt (Eriks hatt) som souvenir från Sverige medans vi försökte förklara att den var från Mexico då ville han ha något annat istället, vi sa att vi inte hade något och till slut gick han.

 

 Efter att ha hittat en hel del fina affärer och shoppat beger vi oss hem till hotellet med taxi och det bästa av allt är att vi fick åka en fin gammal raggarbil. Hur coolt som helst. Väl på hotellet gick vi och käkade god mat med bearneise sås, det var dock ingen sås mer sky. Efter det gav vi oss ut igen i taxi för att hitta till gatan där alla skulle dansa salsa. Väl framme på gatan fanns det inga som dansade så vi bestämde oss för att ta taxin till "turistmarknaden" då fick vi också åka fin bil. (Taxi på Cuba är billigt att åka, det är därför vi använder det så mycket.) När vi kommer fram till marknaden märker vi att vi gått förbi där tidigare på dagen men inte sett den eftersom den var inne i en stor lokal. Det finns förövrigt inte några skyltar till någonting som har med kommers att göra i Havanna så det är jättesvårt att hitta några affärer eller fik. Det var hur stort som helst inne i marknadslokalen men höll på att stänga, men vi tittade så mycket vi kunde innan de stängde. Sedan tog vi taxi hem och det var den skabbigaste bilen någonsin, till och med pappas sönder tagna bilar ser bättre ut:) Väl framme vid hotellet säger taxichauffören att han inte kan växla pengar och att det blir dubbelt så dyrt. Erik får honom till att sänka till halva, men vi har fortfarande ingen växel. Vi går in på hotellet för att växla i baren men de vill inte växla, då säger Erik kan jag köpa en flaska vatten då, damen rynkar på näsan och säger ett tveksamt ja. Vi ger pengar till taxi killen och nu sitter vi på hotell rummet och slappar.

 

Intrycket av dagen var en fantastiskt vacker stad, finaste jag någonsin har varit i. Helt underbara människor med undatag för somliga. Tråkigaste är att det är så många som röker mer än bara cigaretter och dricker.

Läs mer och kommentera

DAG 10 PÅVÄG TILL CUBA

Tid och Datum 2013-01-11 Plats Havanna, Cuba Kommentarer Inga kommentarer

 

 Idag vaknade vi tidigt för att bege oss i väg till Cancuns flygplats för att resa till Cuba. Flygtiden mellan Cancun och Cuba är drygt 50 minuter i luften. Däremot är det väldigt omständigt att ta sig igenom de olika checkpointsen, passkontrollerna och tullen. Vi började vår resa från playa del Carmen kl:08.30 och var framme på hotellet i Cuba kl 18.30. Det tog tio timmar men mesta delen av tiden var att köa till olika saker. Jag och Erik blev jättenervösa när vi såg militärer och poliser vid gaterna med vapen och hundar, och de började gå igenom personers väskor. När hundarna kom till oss var hundarna inte ett dugg intresserade av att lukta på våra väskor, så vi kunde andas ut. På planet läste jag i guiden att man var tvungen att ha ett sjukvårdsintyg med sig för att komma in i Cuba, vilket vi inte hade. Vi blev nervösa att de inte skulle släppa in oss och att vi skulle vara tvugna att åka tillbaka till Mexico, men när vi kom fram var det ingen som nämnde det. Det serverades snacks med dricka på flyget men två minuter efter att vi hade fått det var det dags för landning, vilket kändes komiskt.

Väl framme i Cuba är det fantastiskt charmigt, det var precis som man hade tänkt sig. Vi fick åka en bra bit med taxi för att komma till vårt hotell. Under taxi resan fick vi se mycket av Havanna och det kändes väldigt roligt att vi äntligen var här. Det som känns annorlunda med att åka taxi i Latinamerika är att det inte finns några säkerhetsbälten och alla kör som galningar och tutar hela tiden. Det coolaste med Cuba hitills är att alla kör runt i gamla fina bilar.

Vi kommer fram till hotellet och det är ett jättefint hotell. Helt plötsligt är det en man som känns väldigt full eller drogad som vill hjälpa Erik med bagaget, medans Erik har en diskussion med honom om att han kan bära bagaget själv kommer en av hotell vakterna springande till undsättning. Hotell med vakter känns som ett lyxhotell. Vårt rum är jättefint och stort, vi tror att det är 3 meter i tak. Det ända dåliga hittills är att det ser ut som att rummet inte har varit städat på ett tag, men vi hoppas att det blir bättre imorgon.

Vi går ner i receptionen för att fråga om bufférestaurangen är öppen eftersom vi inte har ätit på ca 12 timmar, mannen i receptionen tycker inte att vi ska äta där utan tipsar om en annan restaurang som ligger alldeles bakom vårt hotell. När vi väl börjar gå känns det som att man kommit helt fel, men helt plötsligt bakom en dörr och två trappor upp ligger det en jättemysig liten restaurang med massa akvarium. Maten var inte att rekomendera men får 5+ för mysighetsfaktor.

Imorgon ska vi börja utforska Havanna på riktigt.

Läs mer och kommentera

PLAYA DEL CARMEN DAG 9

Tid och Datum 2013-01-07 Plats Playa Del Carmen Kommentarer 2 Kommentarer

Idag har en dröm gått i uppfyllelse, jag har snorklat för första gången i ett riktigt korallrev. Dagen började med att jag hade ångest över att åka och snorkla eftersom jag är otroligt rädd för både fiskar och hajar. Erik övertalar mig att åka med och säger att det är klart att det inte finns några hajar. Vi börjar en bussresa till Cancun efter det blir det en otroligt guppig båtresa till korallrevet. Jag är förvånad över att Erik som brukar vara sjösjuk inte kände av det den här gången när båten nästan tippade åt de olika hållen.

För alla som känner mig vet man att jag har fobi eller rädsla för bland annat att bada i djupt vatten där jag inte bottnar, hoppa från höjder, rädd för fula fiskar (t.ex. gäddor) och hajar. Så ni kan tänka er vad en kombination av alla dessa fyra kan ställa till med och självklart fick jag uppleva dem alla. Det började med att jag var tvungen att hoppa i för att snorkla och efter att på ett extremt graciöst sitthopp lyckades jag få en kallsup och redan när jag landar i vattnet drabbas jag av panik. Det underlättar inte att det är djupt vatten så att jag inte kan bottna. Stackars Erik fick helt enkelt dra på en panikslagen ika i typ 200 meter. När jag väl börjar våga snorkla får jag bara in massa vatten i ansiktet, hur jag än gjorde så fick jag bara in vatten vilket gjorde att jag fick mer panik så Erik fick hjälpa mig att schystera cyklopet men det hjälpte inte. När jag äntligen börjar lugna ner mig skriker den väldigt dåligt engelsktalande guiden "haj", min första reaktion är att simma mot båten, men alla andra simmar mot guiden som är jätteglad över att det finns en haj, inklusive Erik simmar mot hajen vilket gör att jag automatiskt också gör det. Eftersom jag är livrädd för hajar så var jag tvungen att kolla under vattnet för att se att han inte var i närheten av mig. När jag kollar under vattnet så är hajen direkt under mig av alla människor. Då jag har sett alldeles för många skräckfilmer om hajar tänker jag att jag måste ligga helt still och klamrar mig fast vid stackars Erik ännu hårdare. Ganska snabbt simmar vi därifrån och Guiden ser att jag blev rädd för hajen och säger att den har simmat bort nu och jag tänker "hallå jag är inte tre år!, hur ska du typ 50 meter bort kunna avgöra om hajen har simmat bort". Det var inte alls lugnande. Efter att äntligen fått mitt cyklop att funka, var det riktigt roligt att snorkla och jag såg några fiskar, inte så många som jag hade velat. Nästa gång jag snorklar vill jag ha en guide som kan mer än "shark" på engelska och som faktiskt visar hur man gör.

 

Äntligen ombord på båten beger vi oss mot ön Isla contoy som är ett naturreservat, och är placerad där karibiska havet och Mexikanska golfen möts. Det är endast 200 personer om dagen som får besöka ön och det är bara en familj som bor på ön och sköter om allting. Isla Contoy var nått av det vackraste jag någonsin har sett. Det var en paradisö med en lång vit strand, turkost varmt vatten och palmer. De hade även leguaner, landkrabber, ormar, fiskar, en krokodil och massa olika fågelsorter. Väl framme fick vi besöka ett litet museum med lite av de olika djuren som fanns på ön. Efter det fick vi en rundtur på ön där guiden berättade om de olika platserna. Guiden berättade bland annat att han i juli månad hade sett två hundra vithajar utanför ön, vilket inte gjorde mig mindre nervös när jag skulle bada. På ön fick vi även äta på deras lilla restaurang där vår kapten stod och gjorde den fisk vi skulle äta.

Efter Isla contoy på väg hem åkte vi till ön Isla Mujeres "kvinnornas ö". Ön är 1 kilometer bred och 8 kilometer lång. Namnet "kvinnornas ö" kommer troligtvis av de Mayastatyeter av kvinnor som spanjorerna fann på ön och förstörde. Vi fick en timma på oss att kolla runt på ön. Jag och Erik gick mest runt och strosade och tog bilder. Det var en väldigt vacker liten ö med små söta byggnader. Efter detta återvände vi till Cancun med båt för att sedan åka vidare med buss till hotellet i playa del carmen.

 

Under hela resan hade vi öppen bar vilket i Mexico betyder att man går runt med två olika sorters plastflaskor öl eller coca cola. Vilket såg otroligt komiskt ut. Vet inte vem som drack mest besättningen eller turisterna. Det första vi fick göra när vi skulle gå ombord båten för att åka och snorkla var att ta en bild ihop med en kvinlig mayaindian och alla sa "det är en del av servicen att ta den här bilden" men sedan visade det sig att vi var tvugna att köpa bilden. Bilden blev bra så vi slog till.

Det var allt om dagens resa, nu slappar vi mest och laddar inför Cuba resan imorgon och hoppas att allt går enligt planen.

 

 

Läs mer och kommentera

PLAYA DEL CARMEN DAG 8 - CANCUN

Tid och Datum 2013-01-06 Plats Playa Del Carmen Kommentarer 1 Kommentar

 

Erik kollar sin e-post för att se om det har hänt något nytt eftersom det är någon med privat nummer som har ringt oss dagen innan flera gånger. Det visar sig att det är kvinnan från resebyrån som har ringt och skickat ett flertal e-post till oss för att meddela att vi fick fel kvitto så att hon inte kan hämta ut pengarna från banken för vår resa. Vi blir oroliga för att hon ska förlora sitt jobb och Erik går direkt dit och byter kvittot, så där gjorde Erik dagens goda gärning.

I dag bestämde vi oss för att åka till CANCUN vilket är den största ön på Yucatán halvön, fick under dagen lite olika bud om hur många invånare det fanns i staden en taxichaufför sa cirka 30 000 och en anna sa 1 miljon invånare. Vi lyckades hitta busstationen och köpa biljetter fastän att Erik inte hörde något av vad hon i kassan sa. Bussturen tog ca 1 timme. Väl frammei Cancun var det svårt att hitta centrum var bara stora vägar utan övergångsställen. Knepet i Mexico är att gå över vägen när Mexikanerna gör det annars är det stor risk att man blir påkörd. Efter att ha frågat oss fram efter vägen hittar vi till centrum, dock var vi de enda turisterna där och de tittade på oss som om vi var aliens, där var det ingen som ville prata med oss.

Vi bestämde oss för att ta taxi någon annanstans. Taxichauffören körde oss till den lokala marknaden för turister och den var stor och där ville alla prata med oss och att vi skulle köpa något i deras affär. Efter att ha shoppat och gått runt i några timmar väljer vi att åka taxi tillbaka till playa del carmen då vi träffat en jättetrevlig taxichaufför. Taxichaufffören pratar från den sekunden vi sätter oss i bilen tills att vi kliver av vid vårt hotell. Han guidar oss på hemvägen och berättar om presidenten och att de äger massa stränder som ingen annan får bada på. Presidenten har även förhandlingar med Kina som vill bygga upp en egen fabrikstad på ön och tillverka billiga saker med kinesiska arbetare och konkurrera ut den lokala handeln.Att han tidigare jobbade inom turismbranchen på hotell men att det är så dåligt betalt (arbetar åtta timmar och får 50 pesos i lön vilket = 25kr) att han började köra taxi istället. Innan turismen blev så stor berättade han att det var billigare att komma in på alla attraktioner på ön men under senare tid har priserna höjts vilket innebär att lokalbefolkningen inte har råd att uppleva detta. Han pratar även om hur dålig all-inclusive hotellen är för lokalbefolkningen och då berättade Erik om min rapport om detta. Han kunde väldigt bra engelska. Han sa att han aldrig hade fått gå i skola och att han lärt sig engelska på tv.

Läs mer och kommentera

PLAYA DEL CARMEN DAG 7 DEL 2

Tid och Datum 2013-01-06 Plats Playa Del Carmen Kommentarer Inga kommentarer

Sedan var det dags för lunch men vår guide kom inte och hämtade oss utan vi fick leta upp honom och då satt han i lugnan ro och åt mat och pratade med sina vänner. Vi fick lite felaktig information men tillslut satt vi på rätt plats och åt buffémat och den var riktigt god den här gången. Efter maten väntade vi i typ 30 minuter på några andra i gruppen för att åka vidare till "Mayabyn" i min fantasi och på de bilder vi sett när vi köpte resan skulle det vara en stor by där vi skulle äta och shoppa, men så var inte fallet. Den stora byn bestod av två hyddor en med shopping och en där det satt två kvinnor framför brasan. Vår guide sa även så att det skulle bli mer exotiskt "We have a monkey". Jag som inte gillar att man inom turistnäringen bygger upp scener "bubblor" om hur saker ser ut bara för turisterna. De hade även klätt upp sina barn i jättefina kläder och satt på en trappavsatts för att bli fotograferade. Däremot älskade jag apan som fanns där. Tyckte otroligt synd om den men vill gärna behålla den. Jag fick hålla den och som man ser på mitt ansiktsutryck blev jag överlycklig. Vi stannade i byn i typ 10 minuter sedan åkte vi vidare mot Tulum.

Tulum är en mayastad som har byggts vid ett senare tillfälle och ligger på en klippa ovanför Karibiska havet. Tulum nådde höjden av makt omkring 1200 e.kr och fram tills spanjorernas ankomst. Det finns en mur kring hela bebyggelsen för att skydda Mayafolket. Tulum hade handelsutbyte med Cozumel, Isla Mujeres, Guatemala och centrala Mexico.

Framme i Tulum har den engelsktalande guiden blivit försenad så vår bussguide hoppar in och tar över. Jag hade verkligen sett framemot att se ruinerna i Tulum då det ska vara oerhört vackert, men vår guide hittade den snabbaste vägen genom ruinerna och innan man hann se någonting var han redan påväg ut, vi var i parken i ca 25 minuter och skulle ha varit där i 1,5 timma med fri tid att ta kort. Men eftersom gudien kunde bristfällig engelska och själv var sugen på att bada lovade han att vi skulle få 1,45 vid stranden istället. Alla utom jag blev glad, när vi väl kommer ut till parkeringen är vår buss inte där, guiden ringer till busschaufföären befinner sig någon annanstans och efter 25 minuters väntan (eller 5 mexikanska minuter) dyker han upp, så istället för att gå inne bland ruinerna fick vi istället stå på en parkering.

En av de saker som guiden berättade vara att Maya foket i Tulum hade ett unikt sätt att skydda sig mot fiender. Det finns enligt guiden bara en väg in till hamnen i Tulum, vattnet utanför är fullt av rev och dolda stenar. På en av klipporna hade Tulums invånare byggt ett hus med 1 fönster ut mot havet och ett fönster in mot staden. När solen på eftermiddagen stod bakom staden lyste den in genom det bakre fönstret ut genom det främre fönstret och visade vägen för skeppen. Detta gjorde att man fick god tid på sig att se exakt vilka som var på väg in så att man inte fick några oönskade gäster. 

När vi väl kommer fram till stranden som är fantastiskt vacker får vi bara stanna där i ca 1 timma. Jag och Erik gick en strandpromenad för att se om det gick att ta bilder på ruinerna från stranden men det gick sådär bra. Efter 1 timma gick vi tillbaka till bussen och åkte tillbaka till playa del carmen.

 

 

 

Läs mer och kommentera

PLAYA DEL CARMEN DAG 7

Tid och Datum 2013-01-06 Plats Playa Del Carmen Kommentarer Inga kommentarer

 Vaknar klockan halv sju med ett leende på läpparna och inser att vi ska åka på utflykt till Tulum och Cóba. Vi gör oss klara och går ner för att bli upphämtade, precis som förra gången tar det längre tid än vad de hade sagt innan de kom och hämtade oss. När de kommer är det en mindre bil men med många människor i. Självklart var det air condition på men jag hade lärt mig från förra gången och hade en sjal och två extra tjocka tröjor på mig. Varken guiden eller busschauffören gav någon information om hur resan skulle gå till och helt plötsligt stannar vi (när bussen är helt full) mitt ute på motorvägen, guiden säger fortfarande ingenting vi i bussen börjar att titta underligt på varandra. Efter kanske 20 minuter öppnas dörrarna och då kommer det två turister till som ska åka med fastän att bussen är full. Guiden och busschauffören hade glömt bort dem och deras hotell fick skjutsa dem till motorvägen.

Efter en stund börjar guiden att prata och det visar sig att han inte kan så mycket engelska. Han informerar iaf om att de har slagit ihop fyra olika resor i samma buss och att han hoppas att det ska gå bra. Det viasar sig att alla har olika biljetter där det ingår olika saker vilket bidrar till en del kaos och långa vänteperioder.

Vi börjar med att besöka Cóba. Den gamla staden är uppbygd kring ett sjösystem och hade sin storhets tid mellan 300-1000 e.kr. Tack vare att det funnits mycket vatten i området kunde det bo omkring 40 000 människor i staden. Det är endast en liten del av staden som blivit utgrävd och det finns fler byggnader inne i djungeln. Guidningen börjar och vi får en annan guide och det visar sig vara samma man som vid chichén Itzá så jag och Erik blir väldigt glada. Vi hade blivit lovade en guidning på 1,5 timma på cykel men istället fick vi gå två kilometer runt området, vilket innebar att vi nästan fick springa fram för att hinna med. Vi såg bland annat en offerplats, en bollplan där Erik den här gången fick vara med och iscensätta. Vi fick även se två gamla stentavlor med bilder av människor som var gjorda av Mayafolket, den ena stentavlan skulle representera hur människa såg ut då, utan byxer och skor, sedan fanns det en tavla som skulle förutspå framtiden där människorna hade byxor och skor på sig. Eriks kommentar till mig var "hur vet man att det inte är smycken som de har runt fotlederna?" och när man tittar närmare så skulle det kunna vara det.

 

Tillslut kom vi fram till höjdpunkten Nohoch Mul pyramiden som är 42 m hög och är Yucatáns högsta pyramid. Högst uppe på pyramiden finns ett litet tempel. Det finns 120 trappsteg till toppen vilket representerar åren i Maya kalendern, pyramiden hade även sju olika nivåer som stod för de sju vecko dagarna. När guiden har pratat klart meddelar han att guidningen tar slut här men att han väntar 25 minuter på gruppen innan han går tillbaka till utgången. Han meddelar att om man vill klättra upp i pyramiden får man göra det på egen risk då tre personer har dött det senaste året. Men så säger han att "Nu är det ju ett nytt år" och skrattar. Som vanligt så är det inget som stoppar mig och Erik när vi väl vill göra något så vi börjar att klättra. Innan vi börjar klättra får Erik som vanligt bära allt då jag oftast är helt fokuserad på att klättra. Jag inser snabbt att det är ganska högt och blir höjd rädd men fokuserar på ett enormt trappsteg itaget, hade varit lite lättare att klättra om det inte hadde funnits typ 150 andra som skulle klättra samtidigt. Väl uppe på toppen var det en fantastik utsikt över djungeln men extremt trångt, vi tar lite foton, dricker vatten och vilar ett par minuter innan vi börjar klättra ner igen. När vi klättrade ner blev jag ännu mer höjdrädd då jag hela tiden bara såg neråt hur jag än gjorde. Så min teknik för att komma ner var att sitta på varje trappsteg och hasa mig ner medans Erik typ hoppade fram lätt som en fjäder, märks ju vem av oss som jobbar på tak hela dagarna:) Väl nere hade man mega mjölksyra i benen och bara skakade, då förstod vi varför människor ramlat ner och dött. Efter att ha vilat ett par minuter börjar vi själva gå vidare för att se mer av området. Det fanns cykel taxis som många använde sig av, stackars mexikanarna som fick cykla runt med två stora turister hela dagarna i stekande sol. Vi valde att promenera våra två kilometer tillbaka i vår egen takt.

Läs mer och kommentera

PLAYA DEL CARMEN DAG 6

Tid och Datum 2013-01-04 Plats Playa Del Carmen Kommentarer 2 Kommentarer

 

Dagen till ära har vi spenderat med nyfikenhet på om vi skulle få åka till Cuba eller inte. Vi får meddelande om att den första resan som vi reserverade hotell på var fullt men de skulle se om de kunde hitta något annat hotell. Under tiden gick vi och badade. Efter att ha badat några timmar och jag bränt mig i solen begav vi oss hem för att se om i fått något nytt besked från resebyrån. De hade hittat ett tre stjärnigt hotell under samma period som var ledigt. Vi bestämde oss för att ta det så vi kommer att åka till CUBA!!! mellan den 7-10 januari, så nu får vi hålla tummarna om att allt går vägen. Att boka resor i Mexico är inte så smidigt det går extremt långsamt, men hon i resebyrån varnade oss för att det var ännu värre i Cuba. Efter att ha bokat vår resa till Cuba som tog drygt 2 timmar gick vi och åt massa god mat på en av restaurangerna nära vårt hotell. Under middagen kom det en mexikansk gatumusikant och spelade en romantisk sång för oss. Efter att ha ätit en stund märker vi att Macahan sitter brevid oss och då känns det som om vi är med i ett gammalt Macahan avsnitt.

När vi ätit ville vi utforska mer av playa del Carmen, så vi gick på 10:de och 15:de avenyn. Det var mysigt att se en annan del av playa del carmen där såg det ut mer som man hade tänkt sig Mexico. Vi konstaterade att playa del carmen är jättestort i förhållande till den bild vi hade av destinationen innan vi åkte som en liten fiskeby. Gatorna är långa och tar aldrig slut och det finns massa små söta restauranger och affärer över allt. Som vanligt när jag är ute och går hittar jag alltid något som jag vill köpa men den här gången var det Erik som shoppade loss på tre fina spraymålningar.

Nu håller vi på att packa för vår utflykt till Tulum och Cóba, så imorgon blir en heldag med äventyr:)

 

Läs mer och kommentera

PLAYA DEL CARMEN DAG 5

Tid och Datum 2013-01-04 Plats Playa Del Carmen Kommentarer 1 Kommentar

 

 

Idag har vi besökt den lokala resebyrån för att boka biljetter till Cuba. Till en början var alla biljetter från Havanna slut men efter att ha pratat med dem fanns det vissa biljetter, tre övernattningar på ett 5-stjärnigt hotell. Reservationen har gått iväg till hotellet på Cuba men vi vet först imorgon om vi kan åka. Resten av dagen har vi spenderat på en varm strand där vi har tänkt på hur skönt det är att vara i värmen och inte hemma i vintern.

Vi spenderade även en del av dagen med shopping. Vi gick förbi en affär där en kille hoppade fram och sa "kommer ni ihåg mig" jag svarade nej, han förklarade att han träffat oss igår på en restaurang. På honom lät det som att vi var väldigt bra vänner. Under tiden som han pratade stod jag och frenetiskt försökte placera hans ansikte. Kom till slut på att det måste varit killen som serverade oss förätten på puben igår. Vi måste gjort ett gott intryck. Det enda han sagt till oss den kvällen var "hej". Killen ville visa oss sig mammas butik. Vi gick in i affären där Erik hittade några hattar. Erik börjar prova olika hattar och killen tar fram en hatt som han säger är speciell då mayabefolkningen har tillverkat den. Erik väljer mellan denna hatten och en annan hat som är mörkbrun. Killen säger att Erik inte ska välja den mörkbruna hatten då han är turist alltså "vit" och inte passar lika bra i den enligt honom. Erik bestämmer sig för Maya hatten. Då börjas prutningen, innan Erik hinner säga något ger killen 25% rabatt. Även efter rabbaten är hatten svindyr, Erik har inte lärt sig att pruta även om han gjorde ett halvdant fördök "men jag såg en sån här hatt i Chichén Itzá och den kostade" innan Erik hunnit prata klart avslutas affären på 400 peso alltså drygt 200 kr. Killen var väldigt nöjd, Erik lite mindre nöjd men han hadde iaf en hatt. Vi shoppade även coola mexikanska statyer som precis fick plats i väskan (vi glömde mäta dem innan vi köpte dem). Vi har ätit och druckit drinkar på en tacos restaurang och lyckades beställa mat som var riktigt god. Nu sitter vi på balkongen och tittar på människorna som går förbi där nere på gatan och lyssnar på mexikanska gatuspelare.

Läs mer och kommentera

PLAYA DEL CARMEN DAG 4

Tid och Datum 2013-01-04 Plats Playa Del Carmen Kommentarer Inga kommentarer

Då var det första januari och man vaknar upp i ett varmt land. Nyårsfirandet för resten av lokalbefolkningen i playa del Carmen höll på fram till ca 8-9 på morgonen. Efter som det var röd dag fanns det ingen restaurang öppen för att äta frukost på så vi bestämde oss för att köpa godsaker på Mega. Efter frukost på balkongen bestämde vi oss för att gå och bada. Playa del carmen har fantastiska vita stränder med turkost vatten. Det var vågit och blåsigt och var otroligt skönt att bara ligga och slappa. Helt klart ett fantastiskt sätt att börja det nya året på.

Efter badet var det dags att hitta någonstans och äta eftersom vi inte ätit något riktigt sedan vi lämnade Sverige i fredags. Vi fick ett bord på en taccos bar. Svårt att beställa när man inte riktigt vet vad man får. Vi beställde Guacemole, encheladas, burito. Det var fantastiskt gott och bör ätas fler gånger under vistelsen i Mexico. Efter maten gick vi en liten promenad för att upptäcka mer av Playa del Carmen.

Läs mer och kommentera

PLAYA DEL CARMEN DAG 3 - UTFLYKT - NYÅRSAFTON (DEL 3)

Tid och Datum 2013-01-03 Plats Playa Del Carmen Kommentarer 2 Kommentarer

 

Sista stoppet var i den koloniala staden Valladolid. Valladolid är den tredje största staden på Yucatan halvön. Staden grundades av spanjorerna på en tidigare mayabosättning. Det var här spanjorerna uppförde Yucatans första kyrka. Vi hade 30 minuter på oss att besöka staden. Jag och erik gick runt och strosade och gick in i den gigantiska kyrkan. Inne i kyrkan finns det en glaskyrka med en död och torterad Jesus i.

 

Resan hem mot playa del carmen var iskall och behövde ha eriks tröja, min sjal, plus den nya sjalen och handduk och frös ändå hur mycket som helst. Väl hemma efter drygt 3 timmar i iskall buss är man så kissnödig så man håller på att dö. Hemma på hotellet var vi runt kl;20.00. Vi gjorde oss ordning för att gå ut och käka middag. Eftersom det var nyårsafton var det svårt att hitta restauranger med lediga plaster och de restauranger som fanns hade nyårsmenyer för 1000-1500 pesos per person alltså drygt 500-750 kr per person. Vi var inte sugna på en sådan stor meny, men på något sätt lyckas Erik ändå säga ja till en sådan restaurang, fastän att han inte hade så mycket pengar på sig. Efter att ha beställt dricka drar Erik lögnen "vi ska träffa några kompisar vid en annan restaurang" jag kunde knappt hålla mig för skratt. När vi lämnar restaurangen frågar kyparen om maten smakat bra om han hade varit nykter hade han nog kunnat räkna ut att vi inte hade kunnat äta fem rätter på 15 minuter. Efter att ha vandrat runt i typ 2 timmar hittar vi en taccos restaurang där det inte finns några menyer och de inte kan så mycket engelska. Kan säga att det inte är så lätt att beställa då. Vi beställer och hoppas på det bästa. Jag får in värdens minsta vinglas. Efter att ha väntat i typ 30 minuter får vi in världens minsta taccosbröd. Men det var mer mättande än vad det såg ut. Vi hann i lagom tid hem till hotellet för att fira det nya året med hemmagjorda drinkar, chips och fyrverkerier.

Läs mer och kommentera

PLAYA DEL CARMEN DEL 3 - UTFLYKT - NYÅRSAFTON (DEL2)

Tid och Datum 2013-01-03 Plats Playa Del Carmen Kommentarer Inga kommentarer

 

Efter krigarnas tempel gick vi vidare till en Mayabosättning, där vi fick se hur de bodde. De hade speciella små pallar och tre stenar vid elden som represnterade frukost, lunch och middag. När spanjorena kom till mayariket och började tala om jesus och katolisism hade överstepresten rest sig och sagt på mayaspråket "vi förstår inte ert språk" och då döpte de honom till den frasen och det är också under det namnet som han har blivit känd genom historien (det är samma namn som Yucatan halvön fått sitt namn ifrån). Efter besöket inne i mayahuset sa vår guide att guidningen var slut jag och erik började gå och fotografera andra byggnader och shoppade två coola döskallar i keramik. När vi kommer i fatt vår grupp vid observatoriet och inser att guidningen inte är färdig. Observatoriumet kallades också El Caracol (snäckan). De smala uppningarna i murarna motsvarar olika himlakroppars positioner för viktiga dagar i Mayafolkets allmenacka.

Tillslut är gudiningen klar och vår guide säger på ett fint sätt att dricksen inte är inkluderat i priset. Efter guidningen har vi 35 minuter fri tid och vi och amerikanerna börjar gå runt och ta bilder. Vi ser bland annat nunneklostret. Det var spanjorerna som gav byggnaden detta namn eftersom de små rummen påminde om klosterceller. Men det var egentligen troligtvis ett palats som låg precis brevid den stora kyrkan. Medans jag tar bilder lär amerikanerna erik att hålla tre fingrar på ett speciellt sätt betydde I LOVE YOU. Efter att ha gått runt ett tag hittar vi tillslut ut från det gigantiska området och kan samlas vid bussen. 

 

Lunchen ägde rum på en liten snuskig restaurang längs vägkanten. Det var buffé och både jag och erik hade blivit varnade för att äta sådan mat men det gick bra. Under maten fick vi underhållning var några ur mayabefolkningen som dansade med brickor med öl och glas på huvudet.

Nästa stopp blev till en stor Cenote IK`IL mitt inne i en liten stad. Vår busschaufför ser att alla går åt fel håll och springer efter och berättar på spanska vart vi ska gå. Efter att han har köpt biljetter till oss kan vi gå ner i Cenoten. En cool upplevelse, en massa folk. Klar blått vatten med fiskar och sköldpaddor. Många i vår grupp badade men eftersom vi bara hade 30 minuter på oss och vi skulle åka hem i en buss med aircondition stod vi över. Istället köpte vi en mycket vacker sjal och erik fick pruta. Såg en härlig liten dam som ville sälja en krydda till mig.

 

Läs mer och kommentera

PLAYA DEL CARMEN DEL 3 - UTFLYKT - NYÅRSAFTON (DEL 1)

Tid och Datum 2013-01-03 Plats Playa Del Carmen Kommentarer Inga kommentarer

 Vi vaknar klockan halv sju för att göra oss redo inför resan till Chichén Itzá. Tanken var att den lilla minibussen som vi skulle åka med till vårt resmål skulle hämta upp oss kl:07.40 i lobbyn, kl:08.00 kom det en liten buss där det hoppade ut en man och ropade "Eric". På bussen träffade vi ett par från USA. De hade en förmåga att prata och helst om hur mycket saker och ting kostade och att de hade fått gratis pesos och billigare resor för att de hade suttit 90 minuter på ett föredrag och tackat nej till massa erbjudanden. Bussen blev efter någon timme och en massa stopp full och vi kunde äntligen börja lämna playa del carmen. Det var självklart en buss med välfungerande aircondition, men van som man är hade man ju eriks vinterkofta runt benen och en sjal lindad runt huvudet. Vår busschauför var mexican och pratade mest spanska men hade sten koll på att alla gick rätt och kom tillbaka vid de olika stoppen. Vi hade även en guide som tillhörde Mayabefolkningen, han kunde många språk men engelska var inte hans starka sida.

Vårt första stopp var ett "Maya" museum men det såg mest ut som en stor turistfälla där allt var till salu samtidigt som man hörde frasen "amigos I can give you a good price". För att undslippa denna känsla av att verkligen vara en charter turist med IQ-noll, gick vi ut för att invänta de 25 minuterna tills vi skulle åka vidare. På utsidan fanns fabriken till de souvenierer som fanns till salu på insdian. Arbetarna var helt grå av damm och många av dem såg inte ut att vara särskillt gamla. Det enda vår lilla grupp shoppade var vatten och chips så personalen måste ha blivit mega besvikna, men med priserna i butiken var man tvungen att vara rik för att kunna handla. Inte nog med det var det tunga stora saker som man inte visste vart man skulle göra av om man väl köpde dem och hur de skulle komma till Sverige.

 

Efter ytterligar en bussfärd anländer vi äntligen till Chichén Itzá, för att komma in på området måste man ha två biljetter. Det fanns inte två biljetter till mig och tre andra men efter en stund lyckas gudien fixa det och vi kommer in på området och får se fantastiska byggnader.

Chichén Itzá är den bäst bevarade mayastaden på Yucatán halvön. Vissa delar av staden byggdes på 800 -talet e.kr. Det bodde under historisk tid 35 000 människor här. Staden är 25 km i omkrets. Första byggnaden vi såg var El Castillo (slottet) vilket är en maya pyramid. Pyramiden är 24 meter hög och har en mindre pyramid på insidan. El Castillo är enligt Mayaindianerna både en slags kalender och en klocka. Beroende på solljuset kan man med hjälp av pyramiden räkna ut vad klockan är. De fyra trapporna på de fyra sidorna består av 91 trappor var vilket blir 364 trappor + det sista trappsteget upp till templet vilket representerar 365 dagar om året. Det finns sju dörrar in in i pyramiden dessa speglar sju dagar i veckan. De nio avsatserna på pyramidens sidor skiljs åt av trapporna så att de bildar 18 avsatser på varje sida vilket symboliserar de 18 månaderna i deras almanacka.

Efter det besökte vi bollplanen där maya indianerna spelade ett bollspel som gick ut på att få en stor gummiboll genom en litet sten ring sju meter upp på stenväggen. Enligt myten offrades det vinnande lagets kapten till gudarna genom att avrättas. Offret halshuggs och hans hjärta gavs till en levande jaguar. Det var en heder att offras till gudarna. Enligt vår guide var det svårt för spelarna att få igenom bollen i de små hållen och det kunde ta upp till tre dagar innan någon vann en match. Vår guide fick barnen i vår grupp att i scensätta hur utgångspunkterna i matchen kunde se ut när spelet skulle börja.

Sedan besökte vi krigarnas tempel där överste prästen offrade lagkapterna i de vinnande lagen. Högst upp i templet kan man se en liten staty som ska symbolisera offergåva. Överste prästen högg av huvudet på offret uppe vid statyn och sedan rullade huvudet ner för trapporna. Efter det tog de ut hjärtat och gav det till en levande jaguar. De människor som offrades dumpades sedan i den näraliggaande cenotén. Här har man vid utgrävningar kunnat hitta gamla skelett. Runt templet finns det ett tusental stenkolonner.

 

Läs mer och kommentera

PLAYA DEL CARMEN DAG 2

Tid och Datum 2013-01-03 Plats Palaya Del Carmen, Mexico Kommentarer Inga kommentarer

Efter att ha sovit en natt i fantastiska Mexico är vi fortfarande trötta. Vi letar efter frukostställen och hittar ett mysigt ställe "Tropical" där vi beställde omelett. Vi fick in jättegoda omelleter med ost och kalkonskinka på macka. Efter frukost utforskade vi 5th Avenue shopping gatan (vår gata där hotellet ligger). Vi bestämde oss för att vi ville åka på utflykt på Nyårsafton och träffade en trevlig man som sålde resor till Chichén Itzá. Efter det besökte vi varuhuset Mega för att handla lite frukost till dagen efter.

 

Läs mer och kommentera

PLAYA DEL CARMEN DAG 1

Tid och Datum 2013-01-03 Plats Playa Del Carmen, Mexico Kommentarer Inga kommentarer

 

 

Vi anländer till Playa del carmen den 29 december kl: 17.00 lokal tid efter att ha flygit i drygt 12 timmar. Efter en lång flygresa med skandinavisktalande besättning anländer vi till Cancuns flygplats. Först behöver man fylla i ett inresekort samt ett deklarationskort vilket är otroligt svårt om man inte har någon penna. När detta är gjort är det dags för ett otroligt köande. Först för att lämna in sitt inresekort, sen hämta sitt bagare, lämna in sitt deklarationskort och gå igenom tullen. Väl på utsidan av tullen möter vi en svensk man som meddelar att han glömt sitt handbagage i tullen för att han hade fullt upp med att hjälpa sin fru med barnen och undrar om vi kan hämta väskan i tullen. Eftersom han enligt honom inte får gå tillbaka in för "gringosarna" Erik tänker "älsta tricket i boken" och meddelar att han inte tänker hämta någon väska i tullen. Mannen fick stå kvar och vänta på nästa offer.

Väl ute från flyplatsen drygt 2,5 timmar senare hittar vi vår transfer och börjar vår resa mot playa del carmen. Än en gång får vi en skandinavisktalande reseledare som meddelar att han inte tänker att prata hela resan 1.15 minuter senare andas han och vi är framme vid vår resort CARIBBIEN PARADISE. Vi får tipset att inte spola ner toapapper i toan och att hålla oss vakna så att vi inte vänder på dygnet. Vi håller oss vakna ett bra tag. Efter att ha varit vakna i typ 24 timmar däckar vi på vårt hotellrum. Trots det ständiga festandet och hålligånget på utsidan sover vi som stockar.

Läs mer och kommentera

Resekarta